71

"Промяната" ще говори с всички партии, но без коалиции с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане"

"Продължаваме промяната" ще разговарят с всички партии в парламента за съставяне на правителство с втория мандат, ако се стигне до него. Това обясни съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков в подкаста на "Капитал". Той обаче уточни, че във формална коалиция партията му няма да влиза с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Те обаче нямало да бъдат изключени от разговори, защото са "избрани от българските граждани".

Петков обясни, че партията му е склонна да подкрепя добрите идеи без значение коя партия ги е предложила. И не смята, че с "разговори" би легитимирала ГЕРБ, ДПС или антиевропейските позиции на "Възраждане".

 
Ако някоя от тези партии подкрепи кабинет на "Продължаваме промяната", Петков смята, че това няма да го постави в зависимост от нея, защото няма да има "задкулисни договорки".

Колкото до правителство с третия мандат, ако президентът го даде на "Български възход", което ГЕРБ описаха като възможност за "политически стерилно управление", Петков коментира че му е трудно да си представи как би изглеждал подобен формат.

"Продължаваме промяната" все още виждат като възможен коалиционен партньор БСП, въпреки позициите на партията по войната в Украйна. Като "грях" на левицата обаче Петков описа връщанета на хартиената бюлетина. "Ако тръгнем да правим коалиция с тях ще преценяваме по това дали подкрепят още хартиеното гласуване", каза бившият премиер.

 
Като общи действия в рамките на този парламент, независимо от дали ще се състави кабинет, Петков вижда възможността за работа по бюджета за следващата година, от който зависят важни за хората промени. И "защото сме там не само да се надлъгваме, но и да свършим реална работа", каза той и потвърди, че ПП и "Демократична България" имат много общи възгледи за бюджета.

На въпрос дали по време на своето управление Кирил Петков е изпращал SMS до коалиционните си партньори: "Арестувах Бойко Борисов, Влади Горанов и Севделина Арнаудова", както обяви Слави Трифонов за вечерта, в която лидерът на ГЕРБ беше арестуван, бившият премиер отговори, че не си спомня. "Уведомих ги", каза Петков, но уточни, че не помни точно какво е написал.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Никакъв герб

Никакъв герб

11.11.2022 | 01:30

Крадците нямат място в България

Отговори
1 6
лудия

лудия

11.11.2022 | 14:53

то и психарите нямат място в България,но я виш кирчо - твой колега по легло от Психото.....

Отговори
5 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?