2374

Партии се замерят със сигнали за агитация и скъсани плакати. МВР отчита най-кротката кампания

Предизборна кампания без сигнали за нарушения няма, но настоящата със сигурност оглавява класациите за една от най-вялите и спокойни такива. От началото ѝ до 12 часа вчера в рамките на града представителите на 16-а РИК са проверили само 2 сигнала, като единият е оставен без уважение. 

Първият касае унищожаване на агитационни материали на една от партиите. В него се твърди, че при пристигане на предизборния павилион, който се намира в центъра на Пловдив, е установено, че агитационни материали - винили, са изтръгнати от закрепващия им механизъм, след което са разкъсани и изхвърлени в Римски форум-Запад. В тази връзка двама членове на комисията проверили на място и се убедили, че твърдението е вярно. Понеже РИК не може да установи кой е непосредственият извършител, жалбата е оставена без уважение. 

Вторият сигнал касае плакати, поставени в нарушение на закона на кръстовището на ул. „Братя Свещарови“ и ул. “Славейна” в район “Източен”, както и на ул. "Граф Игнатиев" в "Централен". Незабавно е извършена проверка на място от член на РИК, който и на двата адреса установява агитационни материали, залепени върху елтабло. На втория адрес имало и странни словесни изрази върху плакатите. Бил изписан текст с червен цвят и главни букви: “(…) Идват бесилките за цялата политическа мафия в България(…)”. В крайна сметка партията, поставила плакатите, е глобена, а комисията е указала на кмета да премахне агитационните материали, поставени в нарушение.

Районният прокурор Чавдар Грошев определи текущата предизборна кампания като една от най-спокойните през последните години.

"Действително има сигнали, по които се работи. Когато преценим, че не е по нашата компетентност, го препращаме към районната избирателна комисия за предприемане на действия. Но със сигурност обстановката е много по-спокойна", като допълни, че има още време до края на кампанията и не е ясно какво може да се случи. 

Районната избирателна комисия за Пловдив-област е отработила само един сигнал до вчера. Той касае непозволена предизборна агитация на две политически партии на общинския пазар в град Стамболийски. В крайна сметка от събраните данни не се установява лице или лица да са извършвали агитация, т.е. нарушения няма.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?