46

Новината на "Марица" се потвърди: Избраха Вежди Рашидов за шеф на НС

Вежди Рашидов бе избран за председател на Народното събрание. Както "Марица" съобщи, роля в уговарянето на Вежди е изиграл лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който лично разговарял с доайена сред депутатите, като го помолил да приеме номинацията, от която вчера Рашидов си направи отвод.

В първото си слово след гласуването Вежди Рашидов призна, че е получил десетки обаждания с упрек, че се е отказал от поста. Сред тях е бил и Христо Стоичков, който със сълзи го помолил да приеме председателското място, защото хората го обичат.

 ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" подкрепиха кандидатурата на председателстващият тържественото заседание. Формално Рашидов бе номиниран от Корнелия Нинова от БСП, която е била упълномощена от другите парламентарни групи да представи кандидатурата на най-възрастния депутат.

"Обединихме се около кандидатурата на единствения, който вчера успя да обедини българското Народно събрание", коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ.

60% ме упрекнаха, че съм отказал да съм председател, а 60% искат да има държава и парламента. А тези години 100% след като съм бил 6 мандата депутат и два пъти министър ми се искаше да се отдам на внуците си. Това заяви Вежди Рашидов.

Госпожа Нинова го направи, защото е национално отговорен човек. Аз й казах бих приел само ако има мнозинство. Защото колкото и да е къс този парламент, да започвате да работите, защото хората ще бъдат много унизени и гладни. Ваше задължение е да се грижите за тези хора, чувайте болките им, защото ще изкрещят в един момент, каза Рашидов. Не е честно да се шегуваме с народа три дена. Тези ръкопляскания, които правихте, не сме в театър, тук сме за да работим, за да излезем с правилно решение. Ще жертвам част от моите останали години в името на българския народ, аз ще умра на тази земя, тя е свещена за мене, каза Рашидов.

Обещавам, че ще се опитам да работя с всички вас, обещавам да съм консенсусен, да се вслушвам в думите ви, намалете перченето, пречи ви, не ви помага. Влагайте повече разум. Хората чакат вашите решения, заяви още Рашидов.

Спор в пленарната зала предизвика почивка, поискана от Асен Василев от ПП, който бе изненадан от кандидатурата на Вежди Рашидов. "Вие не бяхте на председателския съвет, но Кирил Петков беше там, какво има да се обсъжда кандидатурата на Вежди Рашидов", контрира Атанасова. Кирил Петков защити решението на Василев за почивка с мотива, че от ПП са били изненадани, че кандидатурата на Рашидов идва от БСП.

Кандидатурата на Рашидов е консенсусна между 4 партии, не идва от БСП, отговори Георги Свиленски от БСП. Мустафа Карадайъ подкрепи Свиленски с думите, че "ПП идват само да рушат. Изненадата за тях не е изненада, а са изненадани, че ще има мнозинство, което вече намира изход от кризата, и те вече разбират, че не им се полага ей така всичко на тепсия, и че не са единствените носители на истина, правота и справедливост", коментира лидерът на ДПС. "Явно това НС ще има много кратък залог, но нека не сме заложници на нечии прищевки и да не рушим авторитета на НС", призова още Карадайъ.

Аз съм добронамерен човек и съм поставен между чука и наковалнята. Винаги малцинството трябва да отстъпва на мнозинството. Пристъпваме към гласуване и каквото сабя покаже. Разчитам всички да гласувате по съвет – кой, както иска, заключи председателстващият Вежди Рашидов.

Кандидат за поста бе и Цвета Рангелова от "Възраждане", която събра 29 гласа подкрепа, и 71 против, 137 се въздържаха.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
Честито! Всичко е точно

Честито! Всичко е точно

21.10.2022 | 21:09

Мултак номер 1 на Републиката стана Председател на Републиката!

Отговори
1 0
Някой

Някой

21.10.2022 | 19:17

Някои хора не трябва да ги допускат да мият кенефите в народното събрание, не друго да ги правят.....

Отговори
3 0
Доволен

Доволен

21.10.2022 | 18:30

Не стана играта на евроатлантиците и жълтопаветния амер. планктон

Отговори
1 4
хо хо

хо хо

21.10.2022 | 16:35

голямо шоу с Веждичката ще бъде

Отговори
4 1
само питам

само питам

21.10.2022 | 15:51

Патриотите от Израждане толкова много ли харесват Веждичката та не посмяха да гласуват против него?

Отговори
4 3
Обяснявам

Обяснявам

21.10.2022 | 16:11

Ердоган е от много малкото, които си имат приказката с Путин, та оттам и на Копейкин симпатията.

Отговори
4 1
ужас

ужас

21.10.2022 | 15:19

Сега Деса Общата трябва да върви след Веждичката и да му сменя памперсите.Също така трябва да му осигурява и водка.

Отговори
10 7
Минаващ

Минаващ

21.10.2022 | 14:27

Интригите на гербаво депесарската крадлива шайка успяха.

Отговори
14 14
бгн

бгн

21.10.2022 | 14:16

На здраве!!!!!

Отговори
17 0
Поздравления

Поздравления

21.10.2022 | 14:12

Достоен човек!

Отговори
15 13
Няма по-долна,гадна и мръсна смрад от ПП-то

Няма по-долна,гадна и мръсна смрад от ПП-то

21.10.2022 | 14:12

На всички жълтопаветници без мозък,гласували ги е дето ни ги натрапихте за втори път,въпреки цялата им алчна кражба и беззаконие,пожелавам..висша сила да им просветли ограниченото сиво вещество в главите.Д’Б’ и долната мижитурска,схемаджийска крадлива и лъжлива ПП-сган.Следващия път-в небитието,свършиха се!!Пред цяла БГ блеснаха за пореден път с анти-конституционните им схеми,наглост и рушене на законност,абсолютно умишлено и поставено!Д’Б’ и престъпниците долни,вън,измет!!

Отговори
21 11
Поздравления

Поздравления

21.10.2022 | 14:14

Прав си! Този път всички видяхме, колко са жалки и вредни. На другите избори нито един глас за тях, за да ги изгоним веднъж завинаги и да се спасим от тях.

Отговори
20 7

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?