49

Нов ляв фронт иска властта, кани и БСП, но без Нинова

Пловдивски социалист разбуни духовете на форума в НДК

Нова лява коалиция ще дебютира в евентуалните предсрочни парламентарни избори през март и на местния вот следващата есен. Тази заявка направиха участниците в кръглата маса "Лява България", напълнила зала 7 на НДК вчера с добре познати червени кадри, повечето напуснали БСП или преминали към вътрешната опозиция на соцлидера Корнелия Нинова.

Форумът събра президентът (2012-2022 г.) Георги Първанов, лидерът на АБВ Румен Петков, Татяна Дончева ("Движение 21"), Мая Манолова ("Изправи се, България), Георги Кадиев ("Нормална държава"), Симеон Славчев (МИР), които се наредиха на трибуната един до друг.

В залата бяха също бивши червени министри като Емилия Масларова, Ангел Найденов, Георги Пирински, Дончо Конакчиев и Петър Мутафчиев, бивши депутати като Александър Паунов - лидер на комунистическата партия, Ненчо Темелков, Валери Жаблянов, Дора Янкова, Георги Божинов, Кирил Добрев, Явор Куюмджиев, Жельо Бойчев. Сред по-екзотичните гости беше Николина Чакърдъкова, която обаче не запя.

Правеше впечатление отсъствието на бившия лидер на БСП и ПЕС Сергей Станишев, както и другият бивш председател на левицата Михаил Миков.

"Даваме си сметка, че основният проблем пред нас ще бъде доверието. Въпросът е ще успеем ли да увеличим доверието към левицата. Това не е учредително събрание, няма предварително взети решения, тук не се избира лидер", обобщи организаторът на срещата Костадин Паскалев. Бившият министър и кмет на Благоевград в момента е член на Националния съвет на БСП. Почти всички оратори апелираха да се създаде нова лява формация, която да участва в следващи избори. Чуха се обаче различни мнения дали разочарованите от БСП да търсят отново път към партията майка, докато начело на нея е Корнелия Нинова. Тъкмо тя в понеделник се обърна към инициаторите за новия ляв проект с призив да се върнат в столетницата. Единственото сходно изказване в НДК направи Красимир Карамфилов, зам.-председател на градската организация на БСП в Пловдив. "Другари, ще се радвам, ако днес съумеем, като излезем от залата, ако не сме се обединили, то поне да знаем стъпките към обединението", каза Карамфилов и подчерта, че неговата партия е БСП. Думите му жегнаха Татяна Дончева, която призова събралите се "да вървят към нов субект". "Политиката е състезание по харесване. То не е справедливо, невинаги най-добрите получават повече доверие. Това, че ние сме организирани в партиите си, е една допълнителна подробност. Затова трябва да мислим за този единен субект, а не да се затваряме в една коалиция и да казваме как сърцето ни е в БСП", каза още лидерът на "Движение 21".  

 "Да направим силна коалиция, качествено нов политически субект", призова и Георги Първанов. Той обаче настоя, че обединение без БСП не може. Бившият държавен глава подчерта, че различията между левите партии днес едва ли са по-големи от различията между БСП и БСДП. 

"Надскочихме една стогодишна война между социалисти и социалдемократи. Различията днес са повече личностни", не скри Първанов. Той коментира и призива на Нинова напусналите БСП да се върнат в партията, като припомни, че на 7 януари 2014 г. е бил изключен от партията с решение на Националния й съвет в противоречие с устава. "Като искаме да бъдем заедно - дайте да се съберем по пътя, нека не се събираме силово", каза Първанов.

Георги Кадиев също посочи, че без БСП лявото обединение ще бъде слабо. Председателят на форум "България-Русия" Светлана Шаренкова призова присъстващите да не се поддават на т. нар. "амнистия", предложена от Корнелия Нинова: "БСП нито е главна прокуратура, нито Нинова е главен инквизитор, за да дава индулгенции. Колкото повече единомислещи сме заедно, толкова по-добре. Нека сме в едно семейство, нека се караме, ако трябва, но да бъдем заедно и да побеждаваме".

Искат по-големи данъци за богатите и необлагаем минимум за бедните  

Задачата да обобщи какво представляват левите идеи и политики получи Валери Жаблянов. Той обобщи, че социалната политика не може да бъде сведена до "подаяния от държавата". Посочи, че трябва да се върви към икономическа политика, "каквато днес вече я няма", и изброи: "политика на производството, сдружаването, ако някой иска да го нарече коопериране". Накрая представители на вътрешната опозиция на БСП, както и лидерите на АБВ, "Изправи се, България", "Движение 21", "Нормална държава" и МИР се обединиха върху обща декларация.

В нея се казва: "Нашата кауза е солидарността - на социалисти, хората на лявата идея, граждани. Разделенията, трупани с години, заплашват с разпад обществото и държавата. Задълбочаващите се неравенства рушат доверието. Ставаме все по-несвободни и независими и като индивиди, и като общество. Какво да се прави? Ние трябва да назовем основните леви ориентири, за да се върне лявата идея обратно в обществото. Искаме да живеем в държава, в която икономическите и социалните разделения са възможно най-малко. Време е за широк ляв фронт, защото за социализма има място в България", пише в декларацията, върху която се обедини кръглата маса.

В документа се акцентира върху важността от въвеждането на прогресивни данъци с необлагаем минимум, за да се преодолее разликата между бедни и богати, осигуряването на енергийната национална сигурност за България и провеждането на справедлив зелен преход, както и на борбата с демографската катастрофа.

"Лявото политическо пространство у нас е разделено и е напът да изчезне. Нужно ни е единение, нови идейни ориентири, съчетаващи традиция и съвременни политически решения", призовават социалистите.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Стругар

Стругар

30.11.2022 | 20:51

Леви резби някакви...

Отговори
6 0
Стефан Гамизов

Стефан Гамизов

30.11.2022 | 14:42

Стефан Гамизов – Липсата на съпротива срещу ужаса на русофилския преврат в България предвождан от Радев и поддържан от ГЕРБ и ДПС, ще коства много повече на Бай Ганьо като събирателен образ на простака в България. България все повече е като на “свинче звънче”, останала сам-самичка балкански русофилски дивак в ЕС и цивилизацията. Другите балкански диваци просто не са в ЕС и не са част от цивилизацията на нормалността и демокрацията, което ги прави безпроблемни, защото не заплашват този демократичен хабитат. Те са нещо друго и съответно екзотика, която има своето място покрай описаното място. Властването на руската диктатура над България, което е садистично нагло и свирепо през тази година на война в Европа и крах на московските престъпници, трябва да отвори очите на цивилизованите българи, че имат срещу себе си бандити-превратаджии на власт в София, които са на руска служба и подчинение. Не ние сме незаконни, а те са незаконна противоконституционна шайка от комунисти, морални и обществени агресори, русофили, корумпета и продажници. Ограбиха само тази година 18 милиарда лева и изкуствено “напомпаха” инфлацията до двойна на ЕС, за да грабят в тази отдала им се мародерска ситуация, заедно с руската олигархична орда. И нямат никакво намерение да спират през тази зима. Ще грабят и ограбват българите, дори и ганьовците, които ги подкрепят, с кърджалийска свирепост за каквато само се носят легенди по Балканите от времето на Османската империя. Спи народе! Спи и сънувай снегурачки и как ти Ганьо ще се доредиш до службица с рушвети или фирмичка с грабежи, докато ти режат мръсните престъпни ръце парчета от живота, бъдещето на децата ти и направо забиват нож в последните искрици надежда, че България може да оцелее насред този черен мръсен демоничен путинофилско-комунистически мрак!числата се вкарват на ръка от компютърните специалисти, след редицата поправки от нашарения и надраскан протокол, което е предпоставка за неточно отразен вот.

Отговори
6 6
комунист

комунист

30.11.2022 | 14:20

Не могат да се примирят ,че са аут.

Отговори
12 0
ИЗВЪНРЕДНО!Нинова гръмна с оръдията на”Аврора” и обяви война на Румен

ИЗВЪНРЕДНО!Нинова гръмна с оръдията на”Аврора” и обяви война на Румен

30.11.2022 | 14:08

Радев:Нямате ли усещане какво се случва в държавата?Пълзяща еднолична власт (НА ЖИВО) https://pik.bg/%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-tv-%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D0%B0-%D1%81-%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5-news1144486.html

Отговори
5 2
Бивш член на бкп

Бивш член на бкп

30.11.2022 | 13:13

Тези другари до един милионери говорят за справедливост и равенство, когато бяхте на държавната ясла бяхте първи радетели за социална държава, вие станахте милионери народа обедня и мизерува. В България няма по дясна партия от БСП та нали вие наложихте плоския данък бедни и богати да плащат наравно. Малко грубо е но е истина -в новия бардак освен нови кревати трябват и нови труженички. Ха сполай ви.

Отговори
15 2
ххххххххх

ххххххххх

30.11.2022 | 11:59

Най-големия МАФИОТ в България заедно с костов и доган е ПЪРВАНОВ......протектора на ковашки,братя галеви и .................пазете се от него

Отговори
11 3
Всички ляви политически трупове,отхвърлени в небитието,се събрали да

Всички ляви политически трупове,отхвърлени в небитието,се събрали да

30.11.2022 | 11:46

Се правят на зомбита.Ако искат да са на политическата сцена,да се обединяват с БСП.Но нали ламтят за власт и пари,май няма да го направят и народът ще е губещ.

Отговори
15 1
кажи пък ти, от кои седесари си,

кажи пък ти, от кои седесари си,

30.11.2022 | 14:38

за да се посмеем, смешник!

Отговори
0 8
Колегиално, все пак

Колегиално, все пак

30.11.2022 | 11:44

Ще поканят ли Възраждане?

Отговори
9 2
Определено

Определено

30.11.2022 | 10:22

Със стари библиотекарки опитват нова библиотека да правят...

Отговори
22 2

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?