46

Нов жълт картон от народа за политицитe

С най-ниската избирателна активност в историята на парламентарните избори

Резултатите от вота изправиха партиите в парламента пред необходимост да се смирят и най-после да започнат да работят заедно, дори да не се обичат. Ако не успеят да съставят правителство, за някои изборите през февруари ще са последни.

 

След няколко жълти картона на предишните избори гласоподавателите в България показаха червен на политиците. Над 4 млн. души с право на глас отказаха да отидат до урните и така бе регистриран рекорд за най-ниска избирателна активност в историята на парламентарната демокрация у нас. Едва 2,5 милиона българи гласуваха, което прави под 40%. За сравнение - на първите парламентарни избори в България пред урните са били над 6 млн. души.

Поредният

силно фрагментиран парламент има и добра, и лоша страна.

Липсата на изявен лидер прави невъзможно съставянето на управляваща коалиция. Фрагментираният парламент обаче дава шанс за формиране на плаващи мнозинства по определени политики и съставяне на правителство с определени цели и програма, което да преведе отговорно страната през доминото от кризи.

След две втори места на предишните извънредни избори с 24,5% ГЕРБ си върна водещата позиция, но партията на Бойко Борисов няма да получи достатъчно депутати, за да успее да състави правителство на мнозинството.  

Това едва ли ще е възможно и за предишните победители от "Продължаваме промяната", подкрепата за които падна под 20%. Заедно с предишните си коалиционни партньори, от които отдавна отпадна ИТН,

Промяната и компания ще разполагат с не повече от 100 депутати, което прави мисията невъзможна.  

Силните карти след вота в неделя изглеждат в ръцете на ДПС, които се върнаха към най-добрите си изборни резултати. От няколко години обаче всички останали участници в политиката предварително анонсират, че няма да влязат в коалиция с Движението, което означава, че близо 40 депутати могат да дават само мълчалива подкрепа за възможните управленски варианти.

Същото се отнася и за народните избраници от" Възраждане", които никой публично не припознава като евентуални партньори. 

Най-диалогичните в последно време партии БСП и "Демократична България" пък не могат да осигурят достатъчно депутати, за да са надежден участник в евентуална коалиция. Такава на практика е математически възможна само с участието на първите две политически сили, които обаче все още не могат да заличат червените разделителни линии помежду си

В сложния пъзел

водеща роля отново ще има президентът Румен Радев.

Ако ГЕРБ и "Продължаваме промяната" не успеят да реализират мандатите за съставяне на правителство, което изглежда твърде вероятно при разпределението на местата в парламента, решението на Радев на кой да възложи третия мандат ще е ключово за възможността да се състави редовно правителство. Вариантът за кабинет е той да бъде програмен, с кратък живот от една или две години и конкретни цели и програма. Не е изключено като основа за правителство да послужат министрите от служебния кабинет на Гълъб Донев.

Резултатите от вота изправиха партиите в парламента пред необходимост да се смирят и най-после да започнат да работят заедно, дори да не се обичат. Ако не успеят да съставят правителство, за някои изборите през февруари ще са последни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Мръсни продажни политици

Мръсни продажни политици

03.10.2022 | 00:41

Вонеща политическа сг.ан. Продажни кре.тени.

Отговори
4 1
Най-важното

Най-важното

02.10.2022 | 23:46

Най-важното е, че РЕФЕРЕНДУМА ЗА и против ЕС и НАТО, за което Копейкин плямпаше 2 месеца, завърши с катастрофален резултат 90 - 10 за ЕС и НАТО. Жалките рубладжии както винаги се оказаха една шепа убитаци, верно много кресливи, но една шепа.

Отговори
2 6
На НАРОДА ПОЧВА ДА МУ ИДВА АКЪЛА

На НАРОДА ПОЧВА ДА МУ ИДВА АКЪЛА

02.10.2022 | 22:05

Другия Път ЧЕРВЕН КАРТОН......

Отговори
7 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?