1553

Никола Минчев: Ще победим, защото българите искат промяната да продължи

- Пловдивчани искат от нас да прекратим безвремието от последните 12 години

- Транспортната връзка между индустриалните зони и града не търпи отлагане

- Искам да превърна стадион "Пловдив" в кауза на всички пловдивчани

 

- Предизборната кампания свършва. Какво разбрахте от срещите с хората и кое е основното предизвикателство пред българските политици, след като в неделя избирателите наредят новия управленски пъзел? 

- От срещите с хората разбрах, че българите искат промяната, започнала през 2021 година, да продължи. И ще докажат това на вота в неделя, когато ще ни гласуват отново доверие. А най-голямото предизвикателство е да превърнем България в модерна и просперираща страна, в която да живеем добре, да не се страхуваме за работата или за бизнеса си и да няма хора над закона. Да сме уверени в бъдещето и да скъсаме с безвремието и липсата на перспектива, опаковани в обещанията за стабилност по време на управлението на ГЕРБ. 

По време на кампанията усетих подкрепата на хората. На много места, включително в крайни квартали, включително и ромски, усетихме надеждата. Българите искат да скъсат с близкото си минало и настина да получат шанс да живеят по-добре и според правилата. Преди не виждах тази надежда у хората. Сега ни посрещаха с нея. Това ме мотивира още повече с колегите да продължим това, което започнахме миналата година.

- Като депутат от Пловдив за решаването на кои градски проблеми ще работите в новия парламент?

- На първо място е инфраструктурата и транспортната връзка между индустриалните зони и самия град. Сега са откъснати и на това отчасти се дължат и задръстванията. Хората използват лични автомобили, за да стигнат до работните места, а пътната инфраструктура е в лошо състояние и недостатъчна.

Ще продължим работата по знакови сгради. Ще дам пример с Хуманитарната гимназия. Осигурихме 4 милиона, ще продължим до завършване на цялостното й обновяване и реставрация. Друг важен проблем е Операта. Операта в Пловдив е на изключително ниво, а няма своя сграда. Нашето правителство отпусна значителна сума за ремонт на сградата, в която се е помещавала до момента, когато е станала негодна за ползване и се е наложило преместването й в зала, която не е пригодена за опера. Лично се ангажирам за осигуряване на средства за проект и изграждане на нова сграда.

- Вие сте пловдивски зет. Съгласен ли сте с поговорката „Откъдето жената, оттам и родата“?

- Има някаква истина. Сигурното е, че Пловдив много ми харесва. Абсолютно.

-  Любимите ви места в града?

- Много приятно е на „Копчетата“, да не прозвучи като продуктово позициониране - в немската бирария в „Тракия“, разбира се, Античният театър. Гледката  е страхотна. И от паметника на Альоша не е по-лоша, но избирам Античния. Едно от любимите ми места в Пловдив е паркът около Гребния канал.

Обичам спорта и музиката. Радвам се, че се изграждат стадионите на Локомотив и Ботев. Това, което ме тревожи  много, е състоянието на стадион "Пловдив". Ако стадионът се довърши, градът може да живее около него. Може да стане национален стадион. Градът е в центъра на България, две магистрали минават край Пловдив. Тук може да играе националният отбор. Могат да се провеждат турнири по лека атлетика от най-високо ниво. В залите на стадиона пък хората биха спортували, тъй като, както разбрах от разговорите ми в предизборната кампания, залите за спорт са много малко.

През това лято имаше няколко музикални фестивала, които привлякоха хора от цялата страна, а и доста чужденци. Организаторите очевидно бяха избрали Пловдив заради отличната локация и възможността много хора да дойдат.

Ако стадион "Пловдив" бъде завършен, както е в доста западни арени, и теренът може да бъде подвижен и да се сменя с подиум, то тогава тук ще могат да идват световни групи и градът ще бъде не само на балканската, а и на европейската карта за музикален туризъм. Какво по-хубаво Пловдив да е град, който на картата да бъде отбелязан, където са гастролирали "Ролинг Стоунс" или "Депеш Мод" например. Лятото тук е дълго и сезонът на фестивалите и концертите би могъл да е по-голям от месец. Това би ускорило развитието на града и би отворило още бизнес за хората. Не искам да използвам стадион "Пловдив" като евтин предизборен трик за привличане на гласоподаватели. Затова и няма да обещая, че ако ПП дойде на власт, моментално ще отпусне пари за завършването на стадиона.

Идеята, която бих се заел да реализирам, е завършването на стадиона да стане кауза на всеки пловдивчанин. Пловдив е дал много велики спортисти през годините и съм сигурен, че те биха се включили в едно движение, да го наречем "Стадион "Пловдив" за пловдивчани".

Имам предвид Стефка Костадинова, Христо Стоичков, Христо Бонев и нека не продължавам, за да не обидя останалите велики спортисти, излезли от Пловдив. Убеден съм, че всеки би помогнал с каквото може. Сигурен съм, че тогава и държавата ще даде своя дял.

-  Имате ли близки пловдивчани?

-  Имам роднини в Пловдив. Първа братовчедка на баща ми живее в града, така че аз самият имам братовчеди. И разбира се, по линия на съпругата. Не искам да звучи клиширано, но в Пловдив се чувствам като пловдивчанин. Сигурен съм, че така е и с всички хора, които са почувствали духа на този уникален град.

- Бяхте половин година председател на Народното събрание, какво се вижда от тази най-висока позиция сред народните представители?

- От височината на тази позиция много добре се вижда взаимодействието между отделните парламентарни групи. Разбира се, къде тече активен диалог и кои групи дават указания на други. Отгоре много лесно се забелязва вътрешната стиковка и разбирателството между отделните парламентарни сили, като например ГЕРБ и "Възраждане", и даже се забелязват скрити мнозинства.  

От председателската трибуна се видя много ясно и как се формира новото мнозинство в парламента. Моето предсрочно освобождаване, както и вотът на недоверие на кабинета "Петков", бяха резултат на промяна на мнозинството в Народното събрание, а не на оттегляне на доверието на българските избиратели от нас. 

- Бихте ли станали отново председател на Народното събрание?

- Този въпрос все още не е на дневен ред. Има време за това чак след като се конституира Народното събрание. Аз не съм влязъл в политиката с идеята непременно да бъда председател на парламента.

Заех се веднъж с това предизвикателство и бих го направил отново. При всички положения с още повече увереност и решителност да работя в най-добрия интерес на българските граждани, вече и от позицията на човек с повече опит. Важно е в неделя българите да гласуват. Колкото повече хора отидат до урните, толкова по-големи са шансовете промяната да продължи. 

 

 ВИЗИТКА

35-годишният Никола Минчев е сред най-симпатичните нови лица в политиката. Още много млад стана председател на Народното събрание след победата на "Продължаваме промяната" на изборите миналата есен. А когато беше свален от поста заради разкола в управляващата коалиция, дори противниците му го похвалиха, че се е справил добре. 

Роден е на 13 септември 1987 година, възпитаник е на 91-ва немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ в столицата. Потомствен юрист, успява да направи завидна кариера като адвокат, преди да се хвърли в политиката. Женен е за пловдивчанката Силвия, с която имат две деца. Неочаквано смени Кирил Петков като водач на листата на ПП под тепетата за предстоящия вот. При това едва ли заради поговорката, че откъдето е жената, оттам е родата. 

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?