46

Никола Минчев: "Промяната" няма да подкрепи никакъв кабинет на ГЕРБ

"Продължаваме промяната" няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ-СДС, независимо дали е съставено от политически фигури или от експерти. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев от ПГ на ПП по БНТ.

В понеделник президентът Румен Радев ще връчи на ГЕРБ-СДС първия мандат за съставяне на правителство. Ако той не бъде изпълнен, съгласно конституцията, вторият мандат ще отиде при "Продължаваме промяната".

В събота лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов обяви, че ще предложи правителство от експерти, способни да върнат стабилността на страната.

"За правителство с мандата на ГЕРБ ще гласуваме против при всички положения, защото и зад едно експертно правителство, в крайна сметка, се крие и политическа подкрепа. Защото които и да са експертите, може да са много разумни хора, това остава правителство на ГЕРБ с мандат на ГЕРБ. Много е важно как се преговаря с ГЕРБ, защото това е същият ГЕРБ, който ни управлява последните 12 години. Това е същата партия, благодарение на която не наваксахме изоставането си от другите държави, а напротив - изостанахме още повече. И дори отказът на Нидерландия да ни пусне в Шенген е ясно потвърждение за това. И сега със същите тези хора, които ни доведоха до това състояние, трябва да седнем и да си кажем, че нищо не е било. Не става точно така", заяви Минчев.

Той допълни, че от "Продължаваме промяната" не се притесняват от проверките на прокуратурата, засягащи управлението на кабинета "Петков".

"Това са акции на прокуратурата. Да не забравяме, че това е най-нерефомираната част от всички държавни институции. Това, че прокуратурата се е активизирала, не значи, че има реален проблем и аз съм сигурен, че това ще се види след като приключат проверките", изтъкна той.

Никола Минчев определи ролята на президента Румен Радев в управлението на страната като доста по-водеща от предвиденото в конституцията.

"Защото от май 2021 до декември 2022 имаме само едни 8 месеца редовно правителство, което не е концепцията на нашата парламентарна република и ние трябва да се върнем към обичайното - правителство, избрано от Народното събрание, изкарващо пълния си мандат", допълни Минчев.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Боко тиквата

Боко тиквата

05.12.2022 | 09:56

Е оставете ме да напълня чекмеджето с кюлчета. Какво ви пука за балъците? така или иначе дъртите комуняги от соца гласуват за мене.

Отговори
0 1
e-vestnik С всички средства търсят патерици на Борисов!

e-vestnik С всички средства търсят патерици на Борисов!

05.12.2022 | 09:05

e-vestnik С всички средства търсят патерици на Борисов. А ще се оправим, когато го изправят в съда 29 ноември 2022 Нали пророкуваха как ще стане каквото кажат от „Козяк“? Нали уж щяха да накарат „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и ГЕРБ да направят антипутин коалиция? Що не става? Наивните конспирации из социалните мрежи нещо не се сбъдват. Но ето кратка справка за положението: ГЕРБ спечели избори през април миналата година, с около четвърт от местата в парламента. И никой не пожела да прави правителство с тях. През юли ГЕРБ загуби изборите с малко, и пак никой не пожела да прави избори с тях като втора политическа сила. През ноември ГЕРБ загуби пак на изборите и отново никой не пожела да прави с тях правителство като втора политическа сила. След последните избори преди два месеца ГЕРБ пак спечели с малко и не може да направи правителство. Положението е същото, въпреки новата патерица „Български възход“ и Доган отзад. Президентът бави, бави топката, да могат ГЕРБ да скърпят правителство или да имат време да обвинят другите колко са виновни за положението. Служебното правителство помага в това отношение. Дружно бабуват за пропутин коалиция, която ще маскират като спасителна, на съгласието и прочее. А е много просто – мнозинството българи и техните представители в парламента не искат отново да управлява токсичната партия ГЕРБ – така я наричат наблюдатели в чужбина, но български анализатори не смеят да го изрекат. Вместо това се гърчат как да намерят още една патерица на Борисов. И по всички телевизии, радио, медии – мощен напън да отбият ДБ от ПП и да я накарат да пристане на ГЕРБ. Пуснати са в ход всички хватки, вадят един след друг в новините говорещите глави на ГЕРБ, а телевизиите ни облъчват с анализатори, които казват колко ще е добре да има правителство и как ПП са виновни. ПП явно са отписани като основен враг, ДБ ги галят с една ръка по главата, а отдолу ги подритват да се вразумят и да вземат, каквото им предлагат. И ни облъчват с измислени скандали – кодове за машини за гласуване (с които нищо не може да се манипулира, машините не са компютри и не са свързани с интернет, гласовете се броят и по разписки, пуснати лично от гласоподавателите); ама имало някакъв много страшен меморандум с някакъв „Генкорп“, леле, клакьори анализатори раздухват въпроса в медиите, на умряло куче нож вадят; ББР платила един милион за нещо си по някаква банкова операция (а хората на ГЕРБ си раздадоха там 1 млрд. кредити на няколко свои хора), ама това било страшно, леле. Ама Кирил Петков бил казал не знам си какво, пък Асен Василев не знам си какво. Чудят се какво да измислят, за да могат да сглобят правителство с Борисов в сянката. Нищо няма да се оправи в България, докато Борисов не се изправи пред съд, и прокуратурата не свали чадъра над него.

Отговори
1 1
питащ

питащ

04.12.2022 | 13:05

от крадливи,джендърски мошеници не искаме подкрепа!

Отговори
6 2
Ние не сме и очаквали подкрепа,специално от вас

Ние не сме и очаквали подкрепа,специално от вас

04.12.2022 | 12:17

Някой пък да ви пита въобще вас нещо?!Самовлюбени,имат се за център на света.

Отговори
7 3

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?