965

Надлъгването свърши! Отиваме на избори, Нинова връща мандата

Очевидно, че отиваме на избори. Това обяви соцлидерът Корнелия Нинова след днешната лидерска среща, която беше последен опит да се реализира третия мандат. Очевидно днес спираме още на първа точка - няма мнозинство, обясни Нинова. Тя събра на една маса Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев. Празни останаха местата на лидерите на "Продължаваме промяната" и на "Демократична България" , които отказаха да участват в срещата.

Участниците в разговора единодушно обявиха, че диалогът е полезен, но веднага стана ясно, че предложен от БСП кабинет няма шанс да получи подкрепа. Това означава, че още през март отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори.

Нашият конгрес ни е задължил да не приемаме коалиция с БСП. Но ще разговарям с колегите, защото БСП много се промени и подобна забрана не би трябвало да бъде спирачка за някакво техническо експертно правителство, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в изказването си. Той обаче направи изричното уточнение, че сега ГЕРБ не може да подкрепи кабинет с мандат на БСП.

Всички сме наясно, че държавата е в политическа криза. С пълното разбиране, че сме различни и идеологически, и политически, и ще останем такива, но трябва да намерим разговор по важните за България въпроси, започна Корнелия Нинова.

Готвейки се за срещата, от БСП са направили сериозен анализ на програмите и заявленията на партиите. И изведохме напред 4 въпроса - законите по плана за възстановяване, приемане на бюджета за 2023 г., членството в Шенген и съдебната реформа, за да търсим това, което ни събира, а не разделя, обясни Нинова.

Ако има желание, ще се намери начин, завърши соцлидерката.

По начина, по който отправихте поканата, тя задължаваше да се явим - казахте, ако сте мъже, заповядайте, отговори й Бойко Борисов. 

Убеден съм, че отиваме за пети път на избори и след тях пак същото ще говорим. Ако не се изработи на предварителен подобен формат какво ще се прави, заяви още лидерът на ГЕРБ.

Убеден съм, че ако преди имаше подобен разговор, щеше да има правителство с третия мандат тип "Габровски". Не ни стигна мъдрост, нито сила, нито воля. Добре работещ парламент, а не може да се излъчи правителство, разкритикува Борисов поведението и на отсъстващите ПП и ДБ.

Дори вие нямате вече разделителни или червени линии, които да притесняват. Въоръжението за Украйна мина. F-16 мина, вече са приети от парламента, какъв е проблемът? Най-лесно е още 1 месец приказки. Никой не желае сериозно да погледне на управлението, защото е много тежко. Приемам упреците ви за модела, който ние сме следвали. Но 2 г. имаме модела Радев, хайде да ги сравним.

Ние ще направим всичко възможно да лидираме и правосъдната реформа, заяви Борисов. Затова удължава времето на парламента, за да може много от тези неща да станат.

Като много важна определи срещата лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Макар че най-вероятно отиваме към поредните ненужни предсрочни избори. Той обясни, че в този мандат диалогът се е водил с ултиматуми.

Когато на конгреси се приемат декларации "с този не" не е добре, защото идват едни по-висши цели от партийните, когато трябва да има диалог в името на държавата, приветства думите на Борисов лидерът на ДПС.

Това са добри предпоставки в периода до евентуалните предсрочни избори да имаме такова поведение, че след тях да можем да преодолеем политическата криза и да има редовен кабинет, коментира Карадайъ.

Той критикува, че другите партии говорят за съдебна реформа, но я разбират повече като кадруване и нямат смелост за истински реформи, каквито предлагали ДПС.

Нормалността в политиката минава през диалога, за да преодолеем политическата криза. Отсега да създадем условията и предпоставките за диалог сред поредните ненужни и предсрочни избори, завърши Карадайъ. 

Дори да отидем на избори, този диалог е необходим, коментира и лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

Той поздрави лидерите как могат да преглъщат личното и партийното его в интерес на всички граждани. Това е правилното. Защото без диалог и взаимодействие не сме в състояние да предложим необходимите решения, като най-важното е правителството, обясни Янев. И допълни, че нюансите на БВ по политики могат да бъдат аргументирано обсъдени и да се търси пресечна точка.

Казвате, че имаме добре работещ парламент. Може би като количество и закони - да. Но работещ парламент с плаващи мнозинство е нестабилна конструкция. Това гарантира ли устойчивост и предвидимост, попита Нинова.

Тя разказа, че ПП и ДБ желаят разговор, но само с БСП. Не желаят да се явят тук, което е изненада, защото ви призоваваха да дойдете. Дали ще се срещне с тях, ще бъде решено от Изпълнителното бюро днес.

Няма да променим позицията си за Украйна. За конгресите - това са наши вътрешни неща, ще си ги решим.

Зазядохте интересен въпрос - за модела "Радев". С вас имаме дълги битки. Той е по-различен, защото ние с вас водехме битки на терена на парламента, въпреки че вие не идвахте често тук. Сега сме изправени пред друга опасност - парламентарната република се руши със служебните кабинети. Наша отговорност е да я спасим и да върнем правенето на политика в НС, каквито и да сме, различни да сме, да се караме тук, призова Нинова.

Тя поздрави ДПС за последователността в позиция и подкрепи Карадайъ, че съдебната реформа не трябва да е просто битка за кадрова промяна и имитация за превземане на съдебната система от определени кръгове.

Нинова обеща да не бави връщането на мандата, ако стана ясно, че няма шанс предложен от БСП кабинет да получи мандата.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
20 коментара
И сега какво-доволни ли сте?Ай,идете пакда чеквате”Не подкрепям никого

И сега какво-доволни ли сте?Ай,идете пакда чеквате”Не подкрепям никого

20.01.2023 | 15:22

На вота и така до безкрай,да ви плащаме глупостите.Съсипа се държавата заради неориентирани лапни-шарани.

Отговори
7 4
Стария пастир

Стария пастир

20.01.2023 | 15:09

Събраха се. Краставите магарета през девет байра се надушват. Зер пък са си и лика прилика, само иZZраждане липса от сбирката.

Отговори
31 7
боко - скапаната тиква към кравата корни

боко - скапаната тиква към кравата корни

20.01.2023 | 15:07

Сго-дих-ме се, сго-дих-ме се. Роднина -милиционер, роднина милиционер.

Отговори
23 7
Роднината си ти,нали?

Роднината си ти,нали?

20.01.2023 | 15:40

Пък мъжа ти-милиционера

Отговори
6 5
До  ДРИШЛЬОТО

До ДРИШЛЬОТО

20.01.2023 | 20:43

А ти скапаното герберастко тролче ли си, мамицата ти мръсна.

Отговори
1 3
Шоро

Шоро

20.01.2023 | 15:00

няма как да стане правителство със сороядите: ПП, ДБ, ГЕРБ!

Отговори
2 10
Позсравления, Нинова!

Позсравления, Нинова!

20.01.2023 | 14:59

Правилно, Нинова постъпи като истински политик. Обедини партиите, открито. Тези партии трябва да управляват. Те ще спасят страната от хаоса, омразата и гладът, който докара човекът с юмручето.

Отговори
7 9
Поздравления корни

Поздравления корни

20.01.2023 | 15:27

Днес подписа смъртния акт на дъртата, болшевишка столетница. Ашколсун.

Отговори
14 2
Deutsch

Deutsch

20.01.2023 | 14:58

Няма какво да ни лъжат, самите те не искат да сформират правителство. На никоя от партиите не им стиска да мине през тия години световна рецесия и инфлация, защото само негативи ще съберат. А президентът се възползва от това и дефакто неговото правителство ще изкара цял мандат.

Отговори
7 2
МАЙНИЧКАТА............

МАЙНИЧКАТА............

20.01.2023 | 14:26

След като г-жа Нинова не можа да ги убеди тези с празните глави ,че правителство трябва да има за какво говорим ?Избори , ще гласуваме за Нинова напук на празноглавците !Нинова се оказа най читавия политик в последно време ! Заслужава си да помислим всинци за БЪЛГАРИЯ ! Аз казах ........всинци !НАРОДЕ ????

Отговори
8 34
майничка ама друг път

майничка ама друг път

20.01.2023 | 15:02

Иди си смени памперса червен боооклук

Отговори
8 3
Боко тиквата

Боко тиквата

20.01.2023 | 13:49

Ама много ясно. Дъртите комуняги сме се приготвили да си купим следващите избори и да си крадем както си знаем

Отговори
35 9
Българин

Българин

20.01.2023 | 15:01

Пълни глупости са това. Трета година е разруха в държавата. Преди всеки петък бяхме на море в Гърция.

Отговори
4 11
ЗА ПАРТИЯТА от Вихрен Бънков

ЗА ПАРТИЯТА от Вихрен Бънков

20.01.2023 | 13:44

ЗА ПАРТИЯТА Дори да се явиш в съня ми за теб на всичко съм готов За мене ти си гордо знаме, а пръв учител-Димитров. Аз крача с крачките ти бойни дори и в твоя труден час. След теб са дупки и пробойни, но пак готова си за власт. За теб работил съм с години в един заводски колектив, за теб преминал бих пустини, за теб се радвам, че съм жив. Готов за подвизи юнашки решен съм всичко да ти дам. За теб висял съм по опашки за хляб, марули и салам. За теб живея във панелка със син, снаха и дъщеря, с баща ми, маика ми и лелка, но пак на теб благодаря. Живееш в мене не от вчера и тъй добре те опознах, ти раждаш вече милионери / Ех, де да бях един от тях!/ Води ни, Партио, води ни, където искаш ни води и в дън земята заведи ни, и след това ни остави!

Отговори
29 2
Бсп

Бсп

20.01.2023 | 12:49

Дб и Пп защо искат на скрита среща с Нинова. Те са вредни за държавата. Измамници.

Отговори
28 43
758

758

20.01.2023 | 13:44

Мисли като пишеш глупости.

Отговори
11 7
Това го кажи на себе си

Това го кажи на себе си

20.01.2023 | 15:04

В огледалото!

Отговори
2 6

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?