2374

Министър Милков: Изпращаме десетки тонове хартия в чужбина, организирането на изборите все по-трудно

Подготовката за вота на 2 април вече започна, обяви министърът на външните работи Николай Милков по време на брифинг, на който отчита свършеното от МВнР по време на мандата на служебното правителство.

Милков отчете като успешна организацията на парламентарните избори на 2 октомври.

По думите му има тенденция на непрекъсната промяна на изборните правила, касаещи организацията на вота в чужбина, което усложнява процеса.

"Създават се постоянно допълнителни усложнения пред начина, по който се организират изборите в чужбина. Изпращаме десетки тонове материали по целия свят в много къси срокове. Това поражда съществени усилия и е риск за успешната организация на изборите. Това е един ластик, който постоянно се разтяга и всеки се надява да не се скъса в един момент", каза Милков.
По отношение на войната в Украйна Милков изтъкна, че страната ни е останала "здрава брънка в рамките на НАТО". 870 000 украинци са преминали през наша територия от началото на конфликта, а над 140 000 са намерили убежище.

"Бяха наложени санкции на Русия, при които България прояви гъвкавост и творчески подход по отношение на това да останем сериозен и надежден партньор в рамките на ЕС и същевременно да се запазят българските интереси, така че да не бъдат нанесени щети на икономиката ни", посочи Милков.
Въпреки всички положени усилия, България за момента остава извън Шенген, но пък никога не е имала толкова голяма подкрепа за присъединяването си, отбеляза външният министър.

"Подкрепата от толкова големи държави е много важна, защото е активна подкрепа - това означава разговори и лобиране това да се случи. Австрийската позиция няма общо с готовността на България. За съжаление, България остава заложник на вътрешни отношения и заради несъвършенствата на Шенген, излиза, че оставаме извън него, което е парадокса", изтъкна той.
Милков определи като парадоксална и позицията на Нидерландия, при която успехът на България с отпадането на механизма за наблюдение през 2019 се е превърнал в пречка за приемането ни в Шенген. Предстои нов доклад, който да докаже готовността на България за Шенген. В момента текат преговори между страната ни, Нидерландия и ЕК, в които да се установят конкретните критерии и условия, които биха променили позицията на Нидерландия.

Министър Милков прогнозира, че е възможно страната ни да стане част от Шенген тази есен и уточни, че Румъния не търси отделяне от България при присъединяването към Шенгенското пространство.

От наша страна работим с Нидерландия и с ЕК, за да установим какви критерии ще има в доклада за оценка и каква дълбочина трябва да достигнат тези критерии.

Външният министър отчете позитиви и при свършеното за присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и прогнозира, че ако усилията в тази посока продължат, страната ни може да бъде приета до 2-3 години.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Българин

Българин

27.01.2023 | 14:10

Като ти е трудно се махай , и да идва следващия служебен министър.

Отговори
1 3
Крум

Крум

27.01.2023 | 13:03

Целта е да гласуват по —малко хора в чужбина! Защото са умни и успели, не като прошляците в БГ , дето за 50 лв си продават гласа на Доган и тиквата!

Отговори
15 0
Боко тиквата

Боко тиквата

27.01.2023 | 11:52

Аз ги върнах тези хартии, за да фалшифицираме и купиме изборите с Делян и да си ви крадем, както си знаем.

Отговори
17 2
Хартията

Хартията

27.01.2023 | 11:42

ВърнАхме хартията, сега всичко ще е по мед, масло и чували!

Отговори
15 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?