71

Мария Габриел: Замразяваме преговорите с ПП-ДБ, всичко си има цена ВИДЕО

Замразяването на преговорите означава, че те могат да бъдат размразени, преди да бъдат окончалетлно прекратени, поясни Габриел, оставяйки вратичка

Тя се обяви за експертно правителство, което, според нея, би срещнало най-голяма подкрепа, и поиска да има гаранции за него

 

Ръководството на ГЕРБ и Изпълнителната комисия на партията дадоха брифинг след заседание, провело се в късния следобед в събота.

Това се случва на фона на скандала със записите от онлайн заседанието на Националния съвет на "Продължаваме промяната" (ПП), изнесени от Радостин Василев. Въпреки че Лена Бориславова от ПП увери, че чутото на записа няма да промени договорката за ротационен кабинет, появи се информация, че „джентълменското споразумение“ между ГЕРБ  и ПП за съставяне на ротационно правителство, по всяка вероятност ще бъде разтурено.


 

На брифинга първо думата взе Мария Габриел. 

"Дълго мълчах. Слушах много. Водих се единствено от разума и грижата за държавата. Днес говорих с акад. Денков".

"Замразяваме преговорите. Всичко си има граница!", заяви тя.

„Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжа, разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаментални принципи на републиката. Оставям настрана лъжите по отношение на личността ми, това не е проблемът. Тук може да става дума за начин на управление, в разрез с всички европейски принципи и практики”, каза тя Габриел.

„Дори да има някакво съмнение, че България е параван, България не е параван. България е суверенна държава. Ние имаме европейски и атлантически партньори. И аз го ценя“, заяви Габриел.

„Но решенията се вземат единствено в България. България не може да бъде фасада за нечисти помисли, жажда за власт“, допълни тя.

"Това ли е виждането как се правят избори? Ако е това, българските граждани не заслужават такова отношение“, каза още Габриел.  

"Това е недопустимо. Въпрос е какво означава и "ала-бала с президента", попита тя.

„Без ясни отговори и гаранции за спазване на принципите аз не мога да участвам под каквато и да е форма. На мен сега ми е важно да има яснота по отношение на ненарушаването на закона, неполитизирането на държавния апарат и службите, ясни гаранции за спазване на правомощията на институциите“, изтъкна номинираната за премиер от ГЕРБ.

„Докато няма отговори и гаранции за спазване на тези принципи, замразяваме тези преговори“, категорична беше тя.

„Този, по чието самопризнание е правил "ала-бала с президента", сега ни плаши с президента. Има меко казано противоречие“, заяви Томислав Дончев.

„Никакъв компромис не е да подкрепиш едно управление, което има за крайна цел демонтаж на републиката, в това няма нищо отговорно и нищо демократично“, подчерта той.

 

Габриел остави вратичка за преговорите

Габриел вече е уведомила за решението си Николай Денков, другият номиниран за ротационен министър- председател от "Продължаваме промяната- Демократична България". И е поискала гаранции, за да се подновят те.

"Замразяването на преговорите означава, че те могат да бъдат размразени, преди да бъдат окончалетлно прекратени. Очакваме извинение към българските граждани, учители, офицери", уточни Габриел.

Тя се обяви за експертно правителство, което, според нея, би срещнало най-голяма подкрепа, и поиска да има гаранции за такова.

„На този етап смятам, че замразяването на преговорите изпраща много ясен сигнал да продължим да се водим от интересите на държавите“, посочи тя.

 

"След като победихме два пъти поред на изборите, и поотделно, и заедно, и с машини, и без машини, след преговорите, поехме ангажимент да се върне машинното гласуване", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, пише "24 часа". Той коментира, че под "ала-бала" е разбрал далавера с машинния вот. Поиска да се купят машини като тези в САЩ. "Приемаме, че там е най-голямата демокрация", аргументира се лидерът на ГЕРБ. "Гласуваш си на бюлетина, слагаш я на четеца, вечерта в 21,30 часа имаме резултати", посочи Борисов как ще става гласуването.

"Нито веднъж не е бил поставян въпроса за моя имунитет. Това е абсолютна лъжа", каза Борисов по повод твърденията в записа, че лидерът на ГЕРБ го е страх да остане без защита от наказателно преследване. Напомни, че е нямал такъв 2 години.

Напомни, че за 2 седмици са приети редица закони. Посочи, че сега на дневен ред е въпросът с държавния бюджет.

 
"Това е "Уотъргейт". ( "Марица" първа сравни записите с "Уотъргейт" - б.р.) Да записваш централата на една политическа партия е най-тежкото нарушение. Само че се оказа, че това не е така", продължи Борисов и добави, че планът бил да се махнат стотици кадри на службите.

Даде пример с "Гранична полиция", в която, ако няма хора, не е виновен нейният ръководител. "Но ти да идваш и да кажеш, че ще смениш 500 директори на училищата. Да кажеш, че ще махнеш цялата администрация, ще сложиш там партийни лидери", ядоса се Борисов. Посочи, че първоначално преговорите били за правителство със срок 3 месеца. 

"Дай да се снимам с тебе, преди да си направил Асен Василев министър, че после няма да съм от тебе", описа Борисов своя среща със симпатизант на ГЕРБ. Поясни, че обяснявал на всеки колко е важно да има правителство, да се приеме бюджет и други ключови закони. 

"Въпросът не е какво си говорят, сигурно и нашите така си говорят. Въпросът е как мислят тези хора - да махнат хората...", продължи Борисов. И поясни, че за 2 години, откакто ГЕРБ не е на власт, нямали хора никъде. Ядоса се на чутото в записите, че от ПП са искали да правят местния вот с техен вътрешен министър и така да го манипулират. 

"Хубава, лоша, такава е", каза Борисов за държавната администрация и попита откъде ще бъдат намерени нови хора за нея. Заяви, че лично е настоявал Асен Василев да е финансов министър в кабинета, защото в противен случай щял да каже, че ако той е бил на поста, дефицитът щял да е под 3%.

"В първия момент и аз помислих, че някакви мерзавци са ги подслушвали. Само че се оказа друго", продължи лидерът на ГЕРБ. Категорично отрече да се е срещал с бащата на Кирил Петков.

"ГЕРБ-СДС затова е първа политическа сила. Защото ние гарантираме на всеки работещ човек, без значение дали е в службите, в училищата... ние няма да допуснем да го преследват, да го арестуват", заяви още Борисов.

Няма покаяние, ние подходихме честно, отговорно, отвърна Борисов, запитан съжалява ли ГЕРБ, че са върнали мандата. "С приятели се изпокарахме само и само да преведем България", каза лидерът на ГЕРБ.

Бил съм главен секретар и 3 пъти премиер. Няма случай да дойде чужденец, евреин и да каже "за тая служба искам Иван Иванов", посочи още Борисов по повод твърденията във записите, че новите шефове в службите са съгласувани с "посолството". "Такава практика няма", категоричен бе Борисов. И посочи, че така се прави услуга на "Възраждане".

Ще постигнем да няма кой да ни вдигне телефона, да няма кой да ни напише един мейл. Жалко е, защото и те имат своя потенциал, и то много голям. И вместо да обединим усилията, всичко отива по дяволите, продължи Борисов.

Коментира и думите си към симпатизанти на ГЕРБ, че като не им харесва партията, има 240 други. Поясни, че това не е като футбола и не може Лео Меси да спечели Световното първенство за Аржентина и да даде купата на Франция. Обясни, че толкова пъти е обяснявал, че подобен кабинет е полезен за държавата, че повечето хора са го разбрали.

Не е случайно, че записите излизат сега, заключи Борисов. И поясни, че на разговорите от "Продължаваме промяната" са се държали съвсем различно на преговорите.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ завърши заседанието, на което трябваше да изслуша Мария Габриел и да реши ще има ли кабинет "Денков - Габриел" и при какви условия. Ще има ли промяна в новата формула за управление след разпространените от Радостин Василев записи от заседанието на Националния съвет на "Продължаваме промяната", в които мнозина от ГЕРБ видяха унижение за Габриел, лидерите и партията им. 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 12 оценки
3.5/5 от 12 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
55 коментара
Яница

Яница

27.05.2023 | 22:23

Робите на герб си искат робството на герб и ДПС!

Отговори
6 2
Генерале, поне ти не се излагай.Чети Джордж Оруел

Генерале, поне ти не се излагай.Чети Джордж Оруел

27.05.2023 | 22:16

Когато се насереш, основен закон в кризисния пиар , задължително се замесват външно -политически сили , които искат дестабилизация на държавата.Активира се изтърканата отдавна теорията на "лошия и злия външен враг.

Отговори
3 4
Ген. Атанасов

Ген. Атанасов

27.05.2023 | 21:56

„България има крещяща нужда от редовно правителство. Правителство, доминирано от реформаторски, евроатлантически сили“, написа в профила си във facebook съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) и председател на Демократи за силна България Атанас Атанасов. Кой има интерес това да не се случи, пита той. „Във вътрешнополитически план това са сили, които искат да продължи управлението на безконтролната служебна власт. Във външнополитически план тези заинтересовани властови центрове обслужват интересите на Русия в агресията ѝ срещу Украйна, като поддържат образа на България на “Троянски кон” в НАТО и ЕС“, продължава той. Борисов трябва да избере на коя страна застава, завършва поста си Атанасов

Отговори
4 8
Ай Сиктир гномчо

Ай Сиктир гномчо

28.05.2023 | 01:34

Оди си ЕПМ, да не додем ние да ти ЕПМ, заддник продажен. България не е за продан за жълти стотинки, животно ненагледно!

Отговори
3 2
Ококорен

Ококорен

27.05.2023 | 21:40

кое посол_ство, кое?

Отговори
5 4
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

27.05.2023 | 21:17

Народе Събуди се

Отговори
6 1
545

545

27.05.2023 | 20:55

На есен всички предатели он ПП,ДБ И ГЕРБ да се стягат за ареста и затвора, от записите се разбира че Асанчо педито е схванал какво ги чака

Отговори
9 3
МАРИЦА, МНОГО Е ЛОШО ДА СТАВАШ ЖАЛЪК

МАРИЦА, МНОГО Е ЛОШО ДА СТАВАШ ЖАЛЪК

27.05.2023 | 20:53

ЦЕЛИЯТ СВЯТ ВЕЧЕ ВИ РАЗБРА , ЧЕ ЛЕПИТЕ КОЛКОТО СИ ИСКАТЕ ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ, СПРЯМО ИЗКАЗВАНИЯ В ПРОТИВ ИНТЕРЕСИТЕ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ ВИ ПЕЩЕРНЯЦИТЕ.АРЕ СЕГА НАВЕДНЪЖ НАЛЕПЕТЕ 30 МИНУСА ПОД ТОВА ИЗКАЗВАНЕ, КАКТО ГО НАПРАВИХТЕ ПО НЕУДОБНИТЕ ВИ ИЗКАЗВАНИЯ.ПОНЕ ГО ПРАВЕТЕ ПО-ПРОФЕСИОНАЛНО , А НЕ ТАКА ЛЕВАШКИ

Отговори
7 4
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

27.05.2023 | 20:53

НА Власт са Олигарси мутри Престъпници Мафиоти

Отговори
7 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

27.05.2023 | 20:51

33 ГОДИНИ ПОГУБЕНА ДЪРЖАВА

Отговори
6 3
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

27.05.2023 | 20:51

МАФИЯТА ЖЕЛАЕ ДА ОВЛАДЕЕ ДЪРЖАВАТА

Отговори
5 2

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?