49

Мандалото за "Промяната" пада навръх Йордановден

Въпросът с мандата на "Продължаваме промяната" ще се реши навръх Йордановден. За 6 януари е насрочено гласуване на декларацията с приоритетите на партията на Кирил Петков и Асен Василев, като тя включва искания и на "Демократична България", както и желания на БСП и "Български възход".

Кандидатът за премиер акад. Николай Денков вече обяви, че гласуването за декларацията ще определи дали ПП ще върне на президента Румен Радев неизпълнен мандат, или до идния вторник ще предложи структура и състав на правителство.

Предварителните нагласи сочат, че "Промяната" ще получи подкрепа само от "Демократична България". Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обаче предупреди вчера, че голямата трудност не е в съставянето на редовен кабинет, а в това какво той ще прави оттам нататък. "От това всички се притесняват и се стараят да минат по чорапи около него", добави Иванов.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев коментира, че партията му ще подкрепи декларацията само след преработка на някои детайли в нея. "Има време за доизчистване на текстове и тогава ще преценим дали да я подкрепим", заяви той. 

Янев отново каза, че най-важният въпрос е дали декларацията ще успее да събере мнозинство, и пак настоя за коалиционно споразумение. "Дали ние ще бъдем в него, или не, това не е важно. Важното е да има ангажимент за това кой носи отговорност", заяви бившият служебен премиер.

БСП още във вторник отказа подкрепа, а ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" изобщо отказаха да преговарят с ПП. 

От трибуната на парламента Тома Биков от партията на Бойко Борисов критикува "Продължаваме промяната" за подхода за кабинет. "Запознахме се с декларацията, но декларация, както и да е написана, не може да управлява. Една държава се управлява от министри и хора, които могат да носят отговорност", заяви Биков. Той изтъкна, че подходът на неговата партия бил по-правилен и че на гласуване трябвало да се подложат "в пакет" програма, структура и състав на правителство. 

Така проектодекларацията има сигурни за утре едва 73 гласа (на ПП и ДБ). Ако "Български възход" и независимият депутат Явор Божанков я подкрепят, то гласовете за нея ще се увеличават до 86. Дори и социалистите да размислят и да подкрепят текстовете, гласовете "за" отново ще са недостатъчни - 110 гласа "за", срещу 130 гласа на ДПС, "Възраждане" и ГЕРБ-СДС.

В "Промяната" още не са решили дали да върнат нереализирания мандат на президента Румен Радев преди следващия вторник, когато е крайният срок. "Тук става въпрос за един-два дни. Ако в петък не бъде подкрепена декларацията, най-вероятно ще върнем мандата неизпълнен. Дали това ще стане в понеделник, или вторник не можем да кажем отсега", каза председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
“Тази лъжа ни наранява повече от руските куршуми”.Войната на Татяна ср

“Тази лъжа ни наранява повече от руските куршуми”.Войната на Татяна ср

05.01.2023 | 20:42

Куршуми”.Войната на Татяна срещу Костадинов https://www.svobodnaevropa.bg/a/32182988.html

Отговори
2 0
Ха,ха,ха…голям смях и резил са от”Подмяната”.Присмиваха се на ГЕРБ и

Ха,ха,ха…голям смях и резил са от”Подмяната”.Присмиваха се на ГЕРБ и

05.01.2023 | 11:10

Се правеха на велики,ча да видели как те щяли да излъчат правителство.ГЕРБ поне достойно и правителство,и премиер и министри,и програма и политики предложиха-и то елитни!”Подмяната”само плюе и се перчи,а нито политика има,нито събрано правителство и министри-достонй кандидатури,не карикатурите лъжльовци Киро и Асен,нито програми,нито финансов план,ни нищо..Преливат от пусто в празно,продължават да играят фалшив цирк,като от самото връчване реват на Радев,че ще върнат мандата неизпълнен,щото толкова и си могат-некадърниците абдали,само да крадат и лъжат могат!Пълна подигравка с хората и времето,отдадено им от другия шушумига-слуга на Кремъл Радев!И с него сгрешихме,затова тъпчем 2г.в безвремие и кражби!Разединител и руски слуга,не националист и президент на целия народ-и неговия край идва!

Отговори
5 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?