71

Лилия Недева - ново лице на политическата сцена в Пловдив

 

България има нужда от помирение, а не от вражди. Време е в управлението да влязат прагматици, които познават проблемите на хората и обществото и знаят как да намерят най-добрите решения, казва младата дама с 15 години опит в банковия сектор, която е втора в листата на партия "Български възход" за Пловдив.   

 

 -  Г-жо Недева, втора сте в листата с кандидат-депутати на партия „Български възход” за Пловдив.  Позната сте в професионалните среди на финансистите и банкерите, но за политиката сте ново лице.  Кое ви накара да приемете това предизвикателство?

- Бях директор на Дирекция „Стопански дейности“ в Община Пловдив в началото на мандата на г-н Здравко Димитров. За краткия период в общината успях да вникна в проблемите на общинската администрация и смея да твърдя, че те са мултиплицирани и на национално ниво. В течение съм с текущите проекти на община Пловдив и с проблемите, които се срещат при изпълнението им. И смятам, че бих била изключително полезна на града ни и на областта в реализирането на добри проекти, които настина  ще донесат добавена стойност на региона. Опитът ми в общинската администрация и различните проекти, от които съм била част като експерт, научните ми занимания в Пловдивския университет и  работата в банковия сектор ми дават ясна представа за всевъзможните проблеми във всички сектори на икономиката и обществото. Но най-вече фактът, че аз съм на първо място майка и искам детето ми да живее в една по-добра среда ме накараха да вляза в политиката.Смятам, че имам нужната експертиза и е време да дам своя принос за страната и обществото ни и да защитавам интересите на българския народ и на нашия град. Искам синът ми, семейството ми и приятелите ми да се чувстват защитени и сигурни там, където живеят, а именно в България. Омръзна ми да слушам за погубени човешки съдби и измъчени животи, омръзна ми да слушам празни приказки и обещания.И именно заради това реших да поема тази отговорност – да отстоявам ценностите, мечтите и достойнството на българските граждани.

-  Какво накара млад човек като Вас да се присъедини към формацията на Ген. Стефан Янев?

- Предизборната кампания е към своя край и в нея имах възможността да работя пряко с г-н Стефан Янев. Мога с абсолютна увереност да кажа, че това е един диалогичен, честен и много земен човек, който може да гледа хората в очите, когато разговаря с тях.  Г-н Янев предпочита да гради мостове и да търси решения, а не да разрнушава и да търси конфронтации, каквито изобилстват в тази кампания между другите партии. Той не си позволи неетично отношение към политическите си опоненти и се отнася с уважение към всеки един от тях. Пестелив е на думи и предпочита да действа. И това е нещото, което хората харесват.  Затова доверието към него устойчиво расте. Също така идеите и целите на коалицията се припокриха с моите лични– за това как държавата ни трябва да се развива в бъдеще, откъде да се започне и къде искаме да стигнем. В г-н Янев видях силен лидер, който с малко думи назовава много точно ситуациите, проблемите и посочва техните решения. Считам, че той може да изведе страната ни от текущите кризи, а в същото време е и човек с визия, който ще отстоява националния ни интерес.

- С какви послания влизате в политиката?

-  Да забравим езикът на омразата и разделителните линии и да се съсредоточим върху важните за страната проблеми. Нужно е да изработим дългосрочни и работещи решения за преобръщане на негативната демографска тенденция, надвиснала над страната ни – повишаване на качеството на образованието и здравеопазването, както и подобряване на социално – икономическата обстановка в държавата като цяло.Българското семейство и доходите му да са първи и основен приоритет. Достъпност и равни възможности за работа, спокойствие, сигурност и достоен живот за всеки наш сънародник. Управленски решения в секторите икономика, регионално развитие, социална политика, здравеопазване да бъдат част от цялостната стратегия за решаване на демографската криза. Реформи в администрацията и дигитализирането й, за да бъде тя наистина в услуга на бизнеса и гражданите. Въвеждане на задължително конкурсно начало и мандатност на всички длъжности в обществения сектор. Ежегодна оценка на ефективността на работата. Справедлива данъчна система. Запазване на плоския данък за гражданите, малките и средни предприятия, и прогресивно подоходно облагане за всички, които ползват обществен ресурс. Облекчени процедури за достъп до трудовия пазар на хора от български произход, но с чуждо гражданство. Това са най-общо казано са отправните точки, които ще следвам.

-   Какви ще са приоритетите Ви, ако влезете в парламента?

-  Основният ми приоритет, както вече казах, ще е устойчиво справяне с демографската криза и трайни решения за икономическа стабилност, оптимизирана и работеща администрация, справедлива данъчна система.

Ще работя естествено и за родния си град Пловдив - за оптимизиране на инфраструктурата на града и региона, ще обърна особено внимание на вътрешнокварталните улици, но и на междублоковите пространства, които следва да се превърнат в приятно място за отдих и спорт на нашите деца и разходка на нашите родители, почистването и социализирането на река Марица, доразвиване на екологичният транспортен проект и многоетажните паркинги, продължаване с по-бързи темпове на строителствата на детски ясли, градини, а вече и на училища, както в града, така и в региона. Ще продължа своята работа по проекта за водоснабдяване на Пловдив и населените места от областта от каскадата "Доспат-Въча“, за да имат жителите на региона достъп до висококачествена питейна вода.  Ще апелирам трите общини Пловдив, Марица и Родопи да започнат да работят заедно, защото само така регионът ни ще подобри своята визия и  трайно ще реши проблемите ни.

 -   В коя област се чувствате в свои води и как виждате дейността си в структурите на законотворчеството в случай, че влезете в парламента?

 -  От казаното до тук мисля, че става ясно - аз съм експерт в сектор икономика, финанси и банково дело.  И тук ще започна с приемането на еврото и дали и кога това е редно да се случи.  Базирайки се на текущата ситуация – високата инфлация, нестабилни и прогресивно увеличаващи се цени на енергоносителите, на които фактори българската държава трудно може да повлияе дългосрочно сама – считам, че приемането на еврото допълнително ще утежни текущата ситуация и ще стресира българските граждани. Страната ни не изпълнява критерия за ценова стабилност заради високата инфлация и националното законодателство в областта на паричната политика не е напълно съвместимо с европейското.България влезе в период на политическа турбулентност – протести, избори, няколко служебни кабинета. Така на практика страната ни загуби поне година, в която не правеше почти нищо.  Дори и страната ни да отговори на формалните критерии и да получи политическа благословия, няма техническата готовност за това на този етап. Ако продължим тази спирала от избори, въпреки удълженият срок, отново има риск да не се справим.Страната ни се е задължила да приеме единната валута още при подписването на договора за присъединяване към ЕС, така че въпросът дали или, не стои на дневен ред.Но въпросът кога е от ключово значение.Естествено, че в момента заради войната в Украйна, желанието на Европа е да се консолидира сега и веднага в отговор на руската агресия и да покаже, че еврото продължава да бъде привлекателна валута паради своята стабилност.Има аргументи за влизането на България в еврозоната, които не могат да се измерят и това са имидж, престиж и авторитет на държавата. Но в момент когато нейният народ е на прага на оцеляването и въпросът е дали тази зима ще сме на топло и ще има ли хляб на трапезата ни, мисля, че фокусът следва да бъде изместен върху финансовата стабилност на българското население и чак след постигането на такава да се върнем отново на влизането на България в еврозоната. Еврозоната не може да бъде заместител за липсата на добра макроикономическа политика. Ако икономиката е слаба, приемането на еврото няма да ни спаси от финансов колапс, независимо дали сме в еврозоната или не. Това не означава, че трябва да спрем да работим в тази насока, но фокусът следва да бъде върху екзистенциалните за българина теми в момента. Изцяло от правителството зависи да държи финансите на държавата под контрол през следващата година, тъй като при изготвянето на конвергентен доклад за нас ще се гледат резултатите от Бюджет 2022. Следва да се направят твърди стъпки в структурните реформи за подобряване на бизнес и институционалната среда в страната, за да се привлекат нови преки чуждестранни инвестиции и да се повиши трайно растежа на икономиката.

Институцията, на която бих обърнала особено внимание, е Българската банка за развитие. Последното правителство направи някои реформи, но според последния анализ, който бе направен буквално преди дни, те са неработещи. Заложените цели на банката за 2022 година са били отпускането на кредити в размер на 342 млн лева на малки и средни предприятия, но към края на август, размерът им е малко над 60 милиона, а размерът на средния кредит – малко над 300 хиляди при лимит от 5 милиона. Тези данни мисля, че ясно показват, че тази година банката не си е свършила работата дори и на половина. Тази банка отново не успя да заработи в услуга на малкия и среден бизнес, защото има една локация и това е в София. На практика повечето фирми  не могат да се възползват от продуктите и услугите на ББР. Така от банка, която е обслужвала изцяло определен кръг от корпоративни дружества, се е превърнала в банка, която на практика въобще не работи.

      

 

Лилия Недева е банкер по професия. Има над 15 години стаж като експерт в корпоративно банкиране за централна южна България.  Заради ежедневните си срещи с мениджъри и собственици на фирми познава много добре проблемите на предприятията в  района. Според г-жа Недева банкерите са като докторите, но във финансовата сфера. Нашата работа е вникнем в потребностите на дружествата и да им предложим най-адекватния вариант за финансиране на тяхната дейност и инвестиции.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
русофил

русофил

29.09.2022 | 03:06

Не е кремълска калинка няма цици.

Отговори
1 0
Западняк

Западняк

29.09.2022 | 01:10

Защо Марица заключи коментарите в писанието за Михал Камбарев?? Той човекът казва, че Родопите ще станат най-хубавото място за живот в Източна Европа, а Марица веднага се изсилва още в заглавието с “най-хубавото място за живот в Европа”. Разликата е огромна - като между истинска журналистика и пишман некадърници.

Отговори
3 1
Западняк

Западняк

29.09.2022 | 00:57

Комунистическа отрепка възхваляваше миризливата партенката Янев, според който няма война в Украйна и руски войски трябва да заместят НАТО в България. Прокълнат да е който гласува за нея!

Отговори
8 0
Дедо Поп

Дедо Поп

28.09.2022 | 21:02

Комунетата използват имена като възход и възраждане,а пък са атеисти.Кръстете се възкресение,щото работата умреела.Продължаваме промяната, още не са я започнали.Има такъв народ е оксиморон,щото няма чак толкоз прост.Най-добре са ГЕРБ.Баце апна,пийна тия три работи,пък квото дойде

Отговори
7 0
О Лили,

О Лили,

28.09.2022 | 19:17

Това ли е новата звезда на небосклона на политическата българско Пловдивска миризлива клоака!Още ли има мераклии за това да се излагат и да се превръщат в политически уроспии?

Отговори
12 0
дали

дали

28.09.2022 | 17:22

"Въвеждане на задължително конкурсно начало и мандатност на всички длъжности в обществения сектор". Колко може да и се вярва, след като влезе в общината без конкурс! Думи, думи, думи!

Отговори
9 0
Червената шапчица

Червената шапчица

28.09.2022 | 16:21

има фаца ибане...ще обнови редиците в застаряващия политически контигент

Отговори
6 0
Ох................

Ох................

28.09.2022 | 15:28

поредната кремълска калинка!

Отговори
9 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?