2374

Край на предизборните кампании, в неделя избираме новите 240

Два дни до изборите за народни представители. В неделя България ще избере новите 240 депутати, в надпреварата участват 5328 кандидати, посочва NOVA.

Право на глас имат малко над 6 млн. и 600 хил. българи. Гласуването ще е основно с машина. Все пак остава вотът и на хартиена бюлетина. С нея ще гласуват в секциите с по-малко от 300 избиратели. Подвижните секции също ще са с хартиени бюлетини. 

Първите камиони с машини тръгнаха към Районните избирателни комисии с полицейски ескорт още по обяд. Днес се извозват електронните устройства към 6 области в страната. Първи отпътуваха машините за най-отдалечените градове. Утре устройствата трябва да бъдат инсталирани и в секциите. Преди да поемат курс, шофьорите бяха тествани за алкохол, а при съмнение се прави тест и за упойващи вещества.

В 26 области машините за гласуване ще бъдат транспортирани в рамките на деня, а рано сутринта в събота устройствата тръгват за  София град и София област. Заради чувствителния товар всеки камион е съпровождан и от полицейски патрул.

“Преди тръгване всеки водач бива тестван за употребата на алкохол, следи се и за признаци за упойващи вещества. Предни пъти сме имали шофьори, употребили алкохол, към момента няма такива”, обясни Радослав Стойнев, зам.-директор на Дирекция "Жандармерия".

Ако възникне технически проблем с машините в изборния ден, над 2000 специалисти ще отговарят за поправката им.

“Всичко възможно, за да има сигурност, е направено, за да се намали рискът от манипулиране с машинния вот, този риск по начало е много по-нисък, отколкото при гласуването с хартия. Засега изборните измамници в България не са напипали достатъчно ефективни схеми при гласуване с машини”, каза говорителят на ЦИК - Цветозар Томов.

За да няма съмнения в изборните резултати и този път 100% от контролните разписки при гласуването ще бъдат броени. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
От тия кандидат-депутати за кресла

От тия кандидат-депутати за кресла

30.09.2022 | 22:25

Се състезават 22,2 за 1място.Много желани бе.

Отговори
2 0
Хайде да видим

Хайде да видим

30.09.2022 | 22:20

Ще има ли съответствие между машинен вот и контролни разписки?Или пак ще броят 1седмица последните 2-3%,да ги нагласят

Отговори
2 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?