46

ГЕРБ с четири мандата в Пловдив-област, Йордан Иванов аут от парламента

ГЕРБ, който се възползва от отчайващо ниската активност и убедително стана първа сила в Пловдив-област, печели четири мандата от 17-и МИР. За партията на Бойко Борисов гласуваха 29,09% или 26 067 души. Това гарантира на ГЕРБ четири мандата от 17-и МИР. 

По двама депутати от областта в 48-ото Народно събрание изпращат втората сила "Продължаваме промяната" /18,58% с 16 651 гласа/ и третата БСП /13,98%,  12 526 гласа/.

По един народен представител в парламента изпращат "Възраждане" /10,93%/, ДПС /9%/ и "Български възход" /5,12%/.

Едва 89 326 души в Пловдив област упражниха правото си на глас на 2 октомври, с което избирателната активност падна до рекордното дъно от 32,43%. Партиите, които прескачат 4-процентовата бариера, са подкрепени от общо 81 438 души. Така  квотата за един мандат се изчислява на 7403 гласа.  Това отрежда по квота 3 мандата на ГЕРБ, два на "Продължаваме промяната" и по един за БСП, "Възраждане" и БСП.  Изчисляването на остатъците по метода Хеър-Ниймайер дава по още един мандат на ГЕРБ и БСП и осигурява депутат от 17-и МИР за Български възход. С 4586 гласа партията на ген. Стефан Янев изпреварва "Демократична България", която е най-големият губещ тук. Така бившият областен управител Йордан Иванов ще се надява да влезе в 48-ото Народно събрание от Пловдив, където е втори след Христо Иванов. В 16-и МИР ДБ обаче спечели само един мандат и Христо Иванов ще трябва да влезе като депутат от София, за да може Йордан Иванов да стане депутат. Това обаче едва ли ще се случи, защото Христо Иванов е председател на "Да, България" и едва ли ще отвори път към Народното събрание на Иванов, който е местен лидер на ДСБ.

Преди да се реши кой водач на листа откъде ще влезе в парламента и кой  би участвал в евентуална изпълнителна власт, единадесетте депутати от Пловдив област са Десислава Трифонова, Иван Червенков, Йордан Кръстанов и Младен Шишков /ГЕРБ/, Росен Костурков и Стою Стоев /Продължаваме промяната/, Веска Ненчева и Манол Генов /БСП/, Стоян Таслаков /Възраждане/, Рамадан Аталай /ДПС/ и Виолета Комитова /Български възход/.

Евентуално разместване при водачите би отворило шанс за парламента пред Гергана Данева /ПП/, ако Росен Костурков влезе от Пловдив-град, където е трети в листата, Кръстьо Врачев /Възраждане/, ако Стоян Таслаков влезе от Пазарджик, и Румен Йончев, ако Виолета Комитова влезе от София.
 

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?