49

ГЕРБ остави Меси на пейката, вади неврохирург за премиер ОБЗОР

Проф. Габровски обеща да предложи експерти за министри

ГЕРБ изненадващо номинира неврохирурга от "Пирогов" проф. Николай Габровски за кандидат-премиер. Ден по-рано лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че е българският Меси в политиката и няма по-добър вариант от него като министър-председател. 

Още тогава обаче подвизаващият се под №13 капитан на Витоша (Бистрица) обяви, че има и втори сценарий, при който коалицията ГЕРБ-СДС ще предложи начело на кабинета експерт, който да е приемлив за другите партии. 

Явно изборът на компромисна фигура е паднал върху проф. Габровски, който до този момент не е изявявал политически пристрастия. Неврохирургът прие папката от президента Румен Радев със заявката да състави правителство, което да е експертно и да преведе България през кризите.  

"За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички усилия България да има работещо правителство. За съжаление, в момента България е на кръстопътя на множество кризи - икономическа, социална. Имаме, за съжаление, и една продължаваща политическа криза. Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, по-далеч от конфронтацията и да е по-близо до експертното, до професионализма, за да може България по-лесно да мине през този труден момент", каза Габровски. 

След като получи мандата за съставяне на кабинет, кандидат-премиерът каза, че личността му е "еднакво отдалечена от всички партии, консенсусна и диалогична“.

Той посочи, че

ще търси диалог с всички и ще заложи на промяна на политическия тон.

"Вратите ще бъдат отворени за всички. Започваме разговорите днес. Ако България влезе в нови предсрочни избори, ще изгубим време, пари и авторитет", посочи Габровски.

Той каза, че е оптимист, че ще се справи, и не отговори на конкретен въпрос дали е готов да предложи кабинет на малцинството, ако не събере достатъчно подкрепа.

"Очаквам в седемдневен срок да излъчите състав на кабинет, а и като първа политическа сила вашата отговорност е най-голяма. Нaдявам се да е открита удачната формула за съставяне на кабинет. Желая ви успех", посочи от своя страна Румен Радев.

Шансовете на Габровски да стане премиер обаче не са големи, защото до момента "Продължаваме промяната" и "Демократична България" категорично отхвърлиха офертата на ГЕРБ за сформиране на "евроатлантическа и "анти-Путин" коалиция. От БСП и "Възраждане" засега също твърдо стоят зад позициите си да не подкрепят кабинет на Борисов.

Единствено ДПС (36 депутати) и "Български възход" (12 депутати) засега не са отхвърляли възможността да подкрепят първия мандат, но техните гласове не биха били достатъчни да бъде гласуван кабинет на ГЕРБ-СДС, чиято група е от 67 народни представители. 

Нужни са поне още 6 гласа, за да се осигури мнозинство от 121

Номинираният за премиер проф. Габровски ще има седем дни, за да предложи на държавния глава структура и състав на проект на кабинет или да върне мандата неизпълнен. 

Ако все пак от ГЕРБ спазят обещанието си и внесат правителство на малцинството за гласуване в Народното събрание, дебатите и гласуването му ще са в двете седмици преди коледните празници. Ако предложеният кабинет не събере нужната подкрепа от парламента, държавният глава ще трябва да премине към връчването на втория проучвателен мандат на следващата по големина парламентарна група - "Продължаваме промяната". За връщането му отново ще има срок от седмица.

При третия ситуацията е малко по-различна - той трябва да бъде връчен в 7-дневен срок на избрана от държавния глава формация, която няма определено време, за да излъчи кандидат за премиер.

Румен Радев вече обяви, че ако не се стигне до формиране на кабинет, предсрочните избори ще се проведат през март.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Рефера

Рефера

06.12.2022 | 08:31

Смешно е и жалко. Тоя бил Меси, оня най подготвен. Наглостта и безцеремонноста на ГЕРБ няма граници.

Отговори
7 3
Боко тиквата

Боко тиквата

06.12.2022 | 08:23

Ще ви крада пак като разпран. Замразяваме заплати и пенсии и размразяваме чекмеджето.

Отговори
8 4
празни ръце

празни ръце

06.12.2022 | 08:02

Ами ристю иванов натегача къде е???????

Отговори
7 5
Mda

Mda

06.12.2022 | 08:01

Важното е че хора с прякори простия и общия парапет са далече, що е то?

Отговори
6 5

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?