49

Ето как да се подготвим за машинното гласуване

На изборите за народни представители днес се гласува с машини във всички 11 636 секции, които са с над 300 избиратели. 

В 9396 от тях ще има по едно устройство, а в други 2240 ще има по две.

Какво трябва да направите в изборния ден? Отговорите дават от Централната избирателна комисия във видео „Как да гласуваш с машина – стъпка по стъпка“:


На таблото пред изборното помещение разгледайте списъка с партиите, коалициите и независимите кандидати. Техните номера започват от номер 1. По този начин предварително ще знаете кой е номерът в бюлетината на желаната от вас партия, коалиция или независим кандидат. 

По същия начин предварително се информирайте, ако искате да отбележите преференция. 

Пред изборното помещение разгледайте внимателно как са подредени имената на кандидатите от съответните кандидатски листи, техните номера започват от номер 101. 

Когато сте наясно със своя избор, влезте в изборното помещение. Подайте личната си карта на член на секционната избирателна комисия. Той ще открие името ви в избирателния списък и ще ви подаде карта за гласуване с машината. 

Вземете картата и я поставете в машината за гласуване със златния чип нагоре. Натиснете картата почти до средата, докато усетите леко щракване. Така ще активирате машината за гласуване. 

На екрана ще се появи „моля изчакайте...“. Това означава, че машината се зарежда с електронната бюлетина. Тя изглежда точно по същия начин както хартиената. Разгледайте бюлетината спокойно. Потърсете номера на партията, коалицията или независимия кандидат, за когото искате да гласувате. Ако не го откривате на екрана на първа страница, натиснете „следващ“ в долната част. Така ще отворите втората/следваща страница на екрана. Когато откриете своя избор, натиснете с пръст квадратчето с неговия номер. На екрана вашият избор ще бъде отбелязан с Х и ще стане по-тъмен от останалите. Това означава, че сте избрали. 

По същия начин можете да отбележите и преференция в кръгчетата, които започват от номер 101 и могат да стигнат до 132. След като направите своя избор, натиснете бутон „преглед“ в долния край на екрана. Там ще видите изписани номерата на партиите, коалициите и имената на кандидата, ако сте гласували с преференция. Ако всичко е наред, бутона „гласуване“, за да приключите даването на своя глас. 

Ако установите, че не сте отбелязали правилно вашия избор, или желаете да го промените, тогава натиснете бутон „промени избора“, който се появява в средата на екрана. Така ще се върнете в началото на първа страница и ще можете да гласувате както сте решили. Отново натиснете бутон „преглед“, натиснете „гласуване“. Машината ще разпечата разписка с вашия вот. 

Вземете разписката, проверете отново вота си, отбелязан в нея и я сгънете с текста навътре. Извадете картата от машината. Върнете се при секционната избирателна комисия, пуснете разписката в непрозрачната кутия, върнете картата на член на комисията. Положете подпис в избирателния списък, че сте гласували и вземете личната си карта. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
БАБА УРСУЛА

БАБА УРСУЛА

02.10.2022 | 06:59

Настрои машините вчера!

Отговори
3 1
ДЕДО ПУУТЛЕР

ДЕДО ПУУТЛЕР

02.10.2022 | 07:17

Им проведе "специално военно обучение"!

Отговори
2 2
АЗ СЪС МАШИНА НЕ ГЛАСУВАМ

АЗ СЪС МАШИНА НЕ ГЛАСУВАМ

02.10.2022 | 06:58

ВСИЧКО СЕ НАСТРОЙВА ПРЕДВАРИТЕЛНО ДА ОТИДЕ ЗА ПРОДАЖНАТА ПОСКЪПВАЩА партия ПП , ГРОБ, БСП , и прочее.

Отговори
2 2

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?