46

Депутатите решиха: САЩ ще строят нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"

Вносител на проекторешението е Делян Добрев от ГЕРБ-СДС

Народното събрание прие проект на решение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“. Вносител на проекторешението е Делян Добрев от ГЕРБ-СДС . То бе гласувано със 112 гласа "за", против - 45, 39 - въздържали се. Проектът на решение за възлагане на Министерски съвет за провеждане на преговори с правителството на САЩ относно сключването на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ с технология АР1000 бе подкрепен от депутатите на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Демократична България", "Български възход" и един независим. "Против" бяха депутатите от "Възраждане" и "БСП за България". Народните представители от "Продължаваме Промяната" гласуваха с "въздържали се", предаде БТА.

С решението се задължава Министерският съвет чрез министъра на енергетиката в срок до 1 март 2023 г. да предприеме всички необходими действия за изграждане на енергиен обект - ядрена централа за утвърдената от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Площадка номер 2 - блок 7 на АЕЦ "Козлодуй".

 Освен това, МС трябва да предприеме и всички необходими действия за започване на лицензионна процедура и процедура по ОВОС за изграждане на втори идентичен блок на утвърдената от АЯР площадка (блок 8 на АЕЦ "Козлодуй").

МС трябва вземе и решение за обявяване на енергийния обект - ядрена централа, за "обект с национално значение" по смисъла на Закона за устройство на територията и за "национален обект" по смисъла на Закона за държавната собственост.

 В хода на дискусията Радослав Рибарски от "Продължаваме Промяната" заяви, че не може да приеме, че Народното събрание е органът, който трябва да определи вида на реактора и затова предложи редакционна поправка - Министерският съвет да проведе преговори с правителството на САЩ за сключване на споразумение за изграждане на нова ядрена мощност, без да се пояснява точният модел. Неговото предложение бе подложено на гласуване в пленарна зала, но не бе прието.

Румен Гечев заяви, че от "БСП за България" няма нищо против строителството на реактори в АЕЦ "Козлодуй", но настоя първо да си довършим АЕЦ "Белене" преди да преговаряме за нови реактори. Депутатът уточни, че двата реактора на АЕЦ "Белене" са стрували над 600 млн. Според Гечев в момента собственост на "Уестингхаус" са канадски фирми, а не американски, и затова няма как в проекта на решение да се задължава Министерският съвет да води преговори със САЩ.

Костадин Костадинов, председател на "Възраждане", заяви, че България трябва да развива своята енергийна стратегия в посока на увеличаване на атомните си мощности, само че не по този начин.

Росен Костурков от "Продължаваме Промяната" отбеляза, че цялата зала е съгласна, че България трябва да развива ядрената енергетика. За мен като бивш търговец определянето на типа реактори е щастието за търговеца, а като депутат - това е определението за лобизъм. По думите на депутата с този проект на решение се дава празен чек на продавача на този тип реактор. За мен това противоречи на моето разбиране за правена на бизнес, коментира Костурков.

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС обясни, че НС взима решение, съгласно изискванията на Закона за енергетиката държавната политика се осъществява от парламента и Министерския съвет. Тя посочи, че до настоящия момент работим само с руската технология и е добре за България да диверсифицираме тези технологии. По тази тема ние работим още от 2012 г. имаме извършен ОВОС, имаме одобрена площадка номер 2 на АЕЦ "Козлодуй", посочи тя. Петкова каза, че не бива да забравяме, че за България е невъзможно да постигне целите за декарбонизация, ако не използваме ядрената енергия - последната една година виждаме, че електроенергията от АЕЦ "Козлодуй" е на най-добри цени. Петкова посочи и богатия опит в областта на ядрената енергетика. Всички предпоставки за това България да изгради нова ядрена мощност са налице, отбеляза тя и апелира за подкрепа за предложения проект на решение. Георги Самандов от "Български възход" констатира, че не е толкова страшно там, където има руски реактори, да има и американски, такива примери имало в Унгария и Полша.

Настимир Ананиев заяви, че от ПП са за развитието на ядрената енергетика, но не и по този лобистки начин.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
Боко тиквата

Боко тиквата

14.01.2023 | 18:03

Пак ще напълня чекмеджето!!!

Отговори
1 0
ГАГА

ГАГА

14.01.2023 | 15:10

А продажниците отново ще предплатят милиардите и ще чакаме десетилетие.

Отговори
1 0
продажници

продажници

14.01.2023 | 08:25

Това е поредното за този Парламент антинародно решение! Някои бързо забравиха, че авариралите реактори във Фукушима са точно на Уестингхаус! Пак ще даваме десетки милиарди на господарите, а ние ще мизерстваме!

Отговори
5 0
ГЮРО

ГЮРО

13.01.2023 | 13:11

Тия гьотферени не спряха да продават Родината ни на бандюгите зад океана. Не направихме преди 30 години АЕЦ "Белене", който досега щеше да се е изплатил пове два пъти. Сега ще строят некви си посредници, регистрирани на "Утка си лелина". Цената ще е "само" 4-5 пъти по-скъпа от тази на "Росатом", щото много маймунки на клона за бакшишите. Атомните отпадъци ще си остават у нас, за което ще трябва да се бръкнем поне с още 2-3 милиарда. Но това не смущава никак продажниците. За пари ще продадат майка си и баща си (Родител1 и Родител2 по дермократично му). И вместо ние да станем енергиен хъб, Турция поема тази функция, защото си има държавници, а не национални предатели.

Отговори
16 4
реактора

реактора

13.01.2023 | 09:34

територията дава съгласие кога ще носят отговорност дупетатите ни народее..

Отговори
11 3
Западняк

Западняк

13.01.2023 | 04:28

Това отдавна трябваше да стане. Напук на всички мизерни тролове по-долу.

Отговори
6 22
ГЮРО

ГЮРО

13.01.2023 | 13:14

Говедо, ти живееш напук на всички останали, нали? Да ти ЕПМ.

Отговори
10 5
Западняк с метла в дивия

Западняк с метла в дивия

13.01.2023 | 14:13

По реакциите на коментара ти можеш да разбереш, кой е трола!

Отговори
2 6
Нъл Така Бя

Нъл Така Бя

12.01.2023 | 22:30

Сега веке ще сме хептен независими Уранчето за реакторите ще го мъкнем сами във кошници от Родшилдовия магазин Остава само да се научим като Христос да ходим по вода за да прецапваме океана до нашите приятели нови който ни доставиха независимост Щото от нас нищо не зависи Нали

Отговори
16 10
русофил

русофил

12.01.2023 | 22:21

Каквото стана със самолетите това ще стане и с реакторите.Ставаме икономическа провинция на Турция храната от нея, дрехите от нея , авточастите от нея, курортите от нея, газа от нея в бъдеще и ел.енергията от нея.В крайна сметка Русия от където ни извади там ще ни върне.Дерзайте!

Отговори
20 8
Мария

Мария

12.01.2023 | 21:46

БЪЛГАРОУБИЙЦИ!!!!!!!!!!!

Отговори
24 10
Пешо

Пешо

13.01.2023 | 04:23

Замий се ма!

Отговори
7 12
хохохо

хохохо

12.01.2023 | 21:33

колкото за 32 години американци нещо направиха и ви дадоха без пари!

Отговори
28 9

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?