965

Д-р Борислав Матеев - създател на живот и оптимизъм за България

Д-р Борислав Матеев е кандидат за народен представител от  КП "Демократична България - обединение" в Пловдив град

- Д-р Матеев, като съветник на министъра на труда и социалните грижи в последния кабинет с какви проблеми се сблъскахте и как предлагате да бъдат решени? Има ли вариант, просто казано, да се оправим?

- Проблемите наистина са много, но се свеждат до нещо много просто, което ми дава надежда. Разбирам, че „от кухнята“ изглежда по един начин, а „на трапезата“ - по друг. Най-важното за мен е простичкото решение, което никак не зависи нито от пари, нито от специални реформи. Да направим така, че всички замесени в решаването на един въпрос отговорни лица да започнат да си говорят помежду си. В каква ситуация изпада човек, ако търси помощ? Прехвърлят го от гише на гише, попълва формуляр след формуляр и получава противоречиви нареждания от този или онзи.

А е толкова лесно да се направи така, че всеки търсещ социална помощ да ходи само на едно гише и да бъде обслужван от един служител или ако това е невъзможно, поне да са ограничен брой лицата, които го обслужват. И разбира се, всеки да е любезен ​и отзивчив. Но и това последното е лесно решимо - когато човек си е на мяс​тото и обича работата си, тогава намусеност няма.   

През изминалите месеци направихме опит да внесем промени в социалната система и да, признавам, малко беше времето, за да се видят повече реални резултати. Но това предстои. И ще добавя още нещо. В триъгълника на знанието - институциите, образованието и бизнесът, властите също да започнат да си говорят. Много е лесно за реализиране, за което бих работил. Нещо повече - да впрегнат наличните ресурси и да дърпат в една посока. А посоката е само една - да живеем по-добре. Да решаваме проблемите на хората. Място за друго няма. България не е бедна страна, а страна, която не използва най-ценния си капитал - хората, които да образова добре, да знаят и могат да се справят с предизвикателствата на времето. Всички ще усетим разликата, когато това се случи. И когато българите намират повече причини да се върнат, отколкото да заминат. 

- Добре, как тогава повече хора като вас да се включат в решаването на проблемите, ето вие сте успешен човек, с добра кариера, в разцвета на силите си, защо ви е всичко това? 

- Често ми го задават този въпрос и напълно оправдано. Иска се, когато ти е писнало от нещо, да запретнеш ръкави. Вероятно е дошло от баща ми - д-р Петър Матеев, който ме е учил, че винаги и от всяка ситуация има поне два благоприятни изхода (и през годините се е доказвал като прав). Единия го открих рано - работя любимата си работа, по професия съм клиничен ембриолог, работя в лаборатория и създавам инвитро живот. Баща ми помага да се родят на бял свят, а аз ​- да се заченат, все пак има приемственост, нали?

- И как дойде идеята да се захванете с политиката? Защо?

- „Преходът“ към политиката не е отсега, случи се още 2017 г. с участието ми при учредяването на ПП „Да, България“.  А щом ме питате защо, краткият отговор е - заради детето ми. Искам, когато завърши гимназия и ако реши да продължи да следва някъде в чужбина, да го направи с ясното съзнание, че е заради възможността за нови познания, опит, обогатяване на мирогледа и пр., а не от икономически или не дай боже, социално-политически мотиви и съображения. Искам да има изначалното намерение, че е временно, че после ще се върне тук, за да привнесе добрите неща. 

Живеем на благословено място, а пък ние, пловдивчани, сме си направо привилегировани. Хората ни са талантливи и амбициозни, просто трябва да успеем да направим правилните стъпки в правилната посока и да използваме ресурса, с който разполагаме, за да стане Пловдив едно желано място за работа, кариера, създаване на семейство и отглеждане на деца - какъвто е бил и в миналото, между другото. Всички предпоставки са налице, трябва да успеем да свържем правилните и ключови звена - както в онази детска рисувателна игра. Истината е, че от нас зависи, очевидно няма кой друг да го направи и затова гражданската активност и инициативност са много важни. 

- Говорите ентусиазирано за Пловдив. Кои и кога са последните пловдивски концерт или театрална постановка, които посетихте?

- Последният концерт беше преди две седмици, на Античния театър, Виенските симфоници и солист Марио Хосен - невероятно нещо! Събитие със световен номинал. А театралната постановка беше „Одисей“, която между другото, в момента е на турне в Северна Македония - точно правилният подход за социална и културна политика м/у двете държави, с реални дългосрочни ползи за нас, а не курсът на умишлена и безплодна конфронтация.

- Последната прочетена книга?

- „Мечето Бизи прави пица“ от снощи (смее се), това е последната от книжките за сън, които четем със сина ми. Но всъщност, като изключим научните и професионални издания, от известно време със се зачел в „Интелигентният инвеститор“ на Бенджамин Греъм. Това е доста стара книга, първото издание е от 50-те, мисля, и е книгата, въздействала в най-голяма степен на Уорън Бъфет, по неговите думи. Това е и причината и аз да се зачета в нея,  един вид по негова препоръка - книгата впечатлила един впечатяващ човек.

- Последен кино филм?

О, тук е много просто: „Капитан Саблезъб“ - първият ми филм (анимационен) от четири години насам (отново се смее).

- Д-р Матеев, надявам се да продължим този разговор в следващите дни, и тогава да ви питам и за кухнята на парламента.

- Е, това вече зависи от хората, ако намират за полезно да ги представлявам - на линия съм да помагам, както винаги досега, извън или във парламента. Благодаря!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!  

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?