49

ЦИК на срещата с Радев: 2 април е напълно възможна дата за избори

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обясни, че ЦИК е започнала подготовка за избори незабавно след обнародването на Изборния кодекс. Проведени са също среща, разговори и са предоставени документи на печатницата на БНБ.

"Хартията вече е заявена от тяхна страна. Най-ранната доставка би могла да се реализира в деветата календарна седмица", посочи тя. Нейкова заяви, че датата 2 април е напълно възможна за провеждането на предсрочните парламентарни избори. 

Като допълнение заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов каза, че средно по една ролка е била достатъчна на предишните избори, когато се е гласувало само с машини. "Ние бихме могли да се справим във всеки срок, в който биха били насрочени изборите", подчерта той.

Заместник-председателят на ЦИК Димитър Димитров изрази притеснение относно видеонаблюдението и видеозаснемането, въпреки че то е работа на Министерския съвет (МС), според него биха възникнали технически проблеми.

Цветозар Томов отбеляза, че може да се окаже, че 30-сантиметровата дължина на бюлетината няма да бъде достатъчна и от тази гледна точка трябва да се осигури повече хартия. "При всички положения бюлетините за машинно гласуване ще бъдат в много по-малък размер и няма възможност да бъдат объркани с другите", добави той, като уточни, че избирателят не получава бюлетина, той я произвежда, гласувайки с машината.

Как ще изглежда бюлетината е решение, което по думите на Нейкова, ще бъде взето в най-скоро време.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Българин

Българин

24.01.2023 | 16:03

Кога ще се разкара този президент.

Отговори
0 0
Избирател

Избирател

24.01.2023 | 15:25

Тоя президент има много голямо желание за власт. Да видим как ще свърши цялата работа.

Отговори
3 0
Рицар Джедай

Рицар Джедай

24.01.2023 | 15:12

Направете ги на 1 април. Без туй ще е смях и пародия изборният резултат.

Отговори
5 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?