49

Българи в Северна Турция уморени от изборния маратон

В рамките на предсрочните избори в България започнаха да гласуват лица с двойно гражданство, живеещи в район Тракия, Северна Турция.

Гражданите с  българско гражданство гласуваха с лична карта или паспорт.

Част от тях предпочетоха бюлетинно гласуване, а други - да упражнят правото си на глас по електронен път, с машини, което е новост за Турция.

Гласуването започна в 07:00 часа и ще приключи в 20:00 часа.

Президентът на Асоциацията за култура и солидарност на тракийските балкански турци Джеват Гюнеш, който гласува в 75-о основно училище Йъл в област Шюкрюпаша, където живеят предимно български имигранти, пожела изборите да са от полза за България и Турция.

Той заявяви, че искат да се създаде стабилно правителство в България. Гюнеш каза: „Нашите граждани са уморени от този изборен маратон. Поради тази причина очакваме създаването на правителство в България“.

Гюнеш допълни: „Нашите граждани имат право да гласуват до 21.00 часа, ако информират длъжностните лица за налична опашка след 20.00 часа.“

Осман Чавуш, който гласува за 4-ти път за последните две години, сподели пред Анадолската агенция, че искат вече установяване на стабилно правителство в България. 

Анадолска агенция

В Текирдаг хората с двойно гражданство гласуват в 50. Средно училище Yıl. В ранните часове се образуваха опашки пред урните, тъй като гражданите идват с организиран транспорт. 

Хората с двойно гражданство в Турция гласуват на общи избори за 15-и път в процеса на демократизация, който започна със свалянето на комунистическия режим на Тодор Живков в България през 1989 г., припомня Анадолската агенция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?