49
Следвайте ни

Юлий Павлов: "Продължаваме промяната" държат ключа към следващия кабинет, ГЕРБ са в карантина

viber icon

„Определено „Продължаваме промяната“ ще държи ключа към съставянето на следващото правителство. Ако са втора политическа сила, те ще получат мандат ex lege, след като първата се провали. Ако не са втора, все едно коя ще бъдат, аз смятам, че президентът ще възложи третия мандат на тях. От тях ще зависи“. Това каза в интервю за БГНЕС Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг.

Според него ролята на някои от кандидат-президентите на тези избори, които ще се проведат „2в1“ заедно с предсрочния парламентарен вот, е да привличат повече гласове за партийната листа със същия номер на бюлетината.

„Мустафа Карадайъ (кандидатът на ДПС – бел. ред.) ще прави това. Какво ще прави например проф. Анастас Герджиков (издигнат от инициативен комитет, подкрепен от ФЕРБ-СДС), как ще привлича гласове за ГЕРБ? Той ще направи борбата по-трудна, по-интересна, но той не може да помогне на ГЕРБ. За тях това обаче е имиджова кандидатура. ГЕРБ не се стремят толкова да вдигнат броя на депутатските си места, в момента никой няма да подкрепи тяхно правителство, те са в карантина. Кандидатурата на проф. Герджиков обаче е имиджова, тя е с посока по-нататъшно развитие на партията. Те казват: „Някои ни наричат мутри, но вижте, ние имаме много интелектуалци зад нас“. За „Демократична България“ обаче и тази логика не е много ясна, защото Лозан Панов ще вземе по-малко гласове от обединението. Логиката сочеше Христо Иванов или Радан Кънев, които се ползват с по-голям авторитет от партията, те да бъдат кандидат за президент и да изтеглят листите. Защо избраха този ход, аз нямам отговор“, коментира още анализаторът.

„Досега в България винаги е имало балотаж. Не сме имали президент, избран още на първи тур. Винаги на балотажа е печелил този кандидат, който е водил след първия тур. Второто азбучно положение е от правилата за изборни кампании и технологии. Не ми е известен случай, нито в българската, нито в световната история, в който кандидат, появил се месец и нещо преди изборите, ей така, с щракане на пръсти да победи действащ президент с много висок процент на одобрение. За да се наложи един кандидат, особено ако съперникът му е много известен, трябва да мине време. Практиката в целия свят е еднозначна. В САЩ една година преди изборите кандидатите са ясни, започват да текат първичните избори. В Европа също, вземете Франция, Макрон ще се кандидатира за нов мандат и го е казал отдавна. Почти сигурен е неговият съперник на втори тур Марин Льо Пен“, коментира още Юлий Павлов.

„През последните години партиите у нас срамуват ли се от своите кандидати? Защо ги крият и ги изваждат в последния момент? Нямам отговор на този въпрос“, допълни той.

Юлий Павлов коментира и решението на ДПС да издигне свой партиен кандидат за президент за първи път в своята 30-годишна история – лидерът Мустафа Карадайъ. „ДПС в известен смисъл бяха предизвикани от Румен Радев. Те трябваше да реагират по някакъв начин и това е техният отговор“, смята той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Подмяна

Подмяна

17.10.2021 | 16:32

Съз заплати по 15 000 лв в бордове на назначени от Кирил Петков приближени с това ли ще продължиш промяната?

Отговори
15 3
ОТВОРКО И КОКОРКО

ОТВОРКО И КОКОРКО

17.10.2021 | 12:49

НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА ПП ОТВОРКО И КОКОРКО .ВСИЧКИ СА БОКЛУЦИ

Отговори
20 10
Лора

Лора

17.10.2021 | 12:15

Всички почтени граждани ще гласуват за Продължаваме промяната а те са много повече от корпоративния вот на ГЕРБ. На 15 ноември България ще в друга с Кирил Петков премиер.

Отговори
12 28
Мирослав

Мирослав

17.10.2021 | 12:05

този поръчков щом по сурдинка си признава че ключа е в ПП нещата са ясни. Харвардите са първа политическа сила. ДПС и преди е издигала кандидат за президент защо забравяте за Инджова и Орешарски г-н Павлов

Отговори
9 8
Гери Йорданова

Гери Йорданова

17.10.2021 | 11:50

Бъдещето на България е в ръцете на Румен Радев и Кирил Петков ! Двама честни , некорумпирани и прями българи , които знаят как да излеземисти от калта , в която ни вкара Бойко Борисов ! Да гласуваме за Румен Радев и Кирил Петков , защото това е правилният избор !

Отговори
9 36
България

България

18.10.2021 | 00:58

потъва с отворко и кокорко! Не бъдете наивни. Връщането е бавно и трудно.

Отговори
11 3
Само

Само

17.10.2021 | 11:48

Купени социолози . Ама никой не показва анкетните карти ? Защо ли ? Всички проучвания са измама и технологията е лесна , лесно ще се хване лъжата , ама не показват анкетните карти . Никой не ги пита като звънят по телефона на какъв телефон звънят : домашен , мобилен ? Откъде разполагат с номерата ? Дали ако се направи обратна връзка с анкетираните , няма да се окаже , че никой не им е звънял.

Отговори
16 6
изобщо нечел

изобщо нечел

17.10.2021 | 16:26

Няма какво да ти показват анкетни карти, социологията е една "наука" - от ограничена извадка си правиш извод за общото т.е. винаги има грешка и социолозите направо се продават и не се занимават с глупости, винаги могат да кажат, малко повече сгрешихме дори да е тотална неистина! Тук идват журналята да не страдат от амнезия и да публикуват всички наред, а да си спомят от преди, кой е грешил по- малко.

Отговори
7 2
Георги v.

Георги v.

17.10.2021 | 11:21

Като има глупаци да вярват на мургавия лъжец така ще е!

Отговори
21 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?