1553
Следвайте ни

В Германия: Двама мениджъри от Харвард в опит да рестартират България

viber icon

Прозвучава малко нахакано, когато в средата на миналата седмица Асен Василев казва: „Тенденцията е нагоре, имаме шанс за първо място“, докато социолозите му дават резултат с осем процента след партията на бившия премиер Бойко Борисов. Придружена от обвинения в корупция, партията на Борисов всъщност остана на второ място.

А Василев и неговият приятел Кирил Петков са основали партията си едва през септември, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Самоувереността на Василев, обаче, не е измамна: в понеделник сутринта при преброени около половината гласове, новоучредената партия на Кирил Петков и Василев е доста по-напред от ГЕРБ с 26 процента от гласовете. Надеждите са заедно с две други реформаторски партии и тази на социалистите, да бъде създадено правителство в отчайващо бедна България, и да бъде спазено обещанието за продължаване на промените от "Продължаваме промяната".

Кои са, обаче, уж новите силни мъже в София? И как успяха да вземат властта от нулата за толкова кратко време, дори и когато само четири от десет българи отидоха до урните в разгара на най-тежката Ковид-криза?

Непланирана политическа кариера:

Василев и неговият приятел Кирил Петков никога не са имали за цел да бъдат наричани "Харвардското дуо", съобщи Василев преди няколко дни в телефонно интервю от централата на компанията му в София. Тя е преобразувана във временен предизборен щаб. Президентът Румен Радев назначи предприемачите за служебни министри през май тази година: Петков за икономиката, Василев за финансите.

И двамата спечелиха общественото доверие: Петков реформира държавната банка за развитие, която даде заеми на няколко големи, вместо на предвидените много малки предприемачи. Василев през 2013 г. - едва на 35-годишна възраст, оглавява 77 дни Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в разгара на енергийна криза.

Василев и екипът му реформираха и събирането на данъците: „Досега то се концентрираше върху малки магазини, пекарни, фризьорски салони и т.н. Насочихме работата към големите данъкоплатци. Събрахме допълнителни 2,5 милиарда лева в рамките на четири месеца. Това отговаря на около 5 процента от планираните държавни разходи за 2021 година. Така имаше повече пари за здравеопазване и увеличение на пенсиите. „Много пенсионери вече не живеят под прага на бедността“, казва Василев

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Още и още

Още и още

16.11.2021 | 06:09

Ще стане още по-отчайващо бедна с тези момчета и зеления чорап

Отговори
0 2
Дгдг

Дгдг

16.11.2021 | 00:03

Отчайващо бедна България!!!

Отговори
3 0
Дгдг

Дгдг

16.11.2021 | 00:02

"Отчайващо бедна България "!!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?