2374

Трябва ли ни зелен сертификат за изборите на 14 ноември?

От ЦИК уверяват - ковид мерките няма да ограничат правото на глас. След вчерашната заповед на здравния министър за влизане със зелен сертификат на закрити обществени места, днес десетки хора са питали комисията - ще трябва ли сертификат и за да гласуват. Отговорът е - не, на този етап сертификат не се изисква, за да гласуваш.

За момента, съгласно тази заповед на здравния министър, не е необходим зелен сертификат, за да се гласува в изборите на 14 ноември. Мерките не се различават по никакъв начин от мерките, които бяха одобрени за 11 юли. Затова ние вземаме и решение в изпълнение на тези мерки и определяме как ще тече изборният процес, но все още не сме взели това решение и изчакваме наближаване на изборите с оглед - ситуацията е динамична, ако има промяна в тези мерки, да може да бъдат отразени в нашето решение, каза Росица Матева, говорител на ЦИК.
Хората, които са под карантина и на тези избори ще могат да гласуват с подвижна кутия, пише БНТ.

14 дни преди изборния ден хората, поставени под карантина, ще подават заявления за това. Ще се образуват подвижни избирателни кутии, ще могат ако има образувани в техния район да подават заявления включително и в изборния ден да бъдат включени да гласуват с такава кутия, допълни Росица Матева, говорител на ЦИК.
Зелен сертификат от четвъртък - къде ще го изискват и как ще учат учениците (ОБЗОР)

От ЦИК признават, че се притесняват от големия брой хора, които може да бъдат под карантина към деня на изборите.

Ако трябва и се наложи, ще се правят допълнително консултации за състав на подвижни секционни избирателни комисии, тъй като съвсем е възможно да е необходим по-голям брой такива комисии да бъдат съставени, каза Росица Матева, говорител на ЦИК.
От ЦИК напомнят, че избирателите трябва да бъдат активната страна в този процес като подават заявления за гласуване с подвижна кутия.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Шоу с маски

Шоу с маски

25.10.2021 | 18:09

На 14 ноември НЕЩОТО почива. Смело народе пред секциите. Няма зелен сертификат има зелено под масата.

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?