49
Следвайте ни

Търсят се 8000 членове на СИК с 200 лева надник за изборите

viber icon

Над 8000 членове трябва да бъдат назначени в секционните избирателни комисии (СИК) в Пловдив и областта за провеждане на вота за президент и парламент. Политическите сили, които имаха свои представители в предходния парламент, трескаво търсят мераклии да се включат в състава на СИК. До 12 октомври, когато изтича последният срок, се очаква да бъдат назначени 4043-ма членове на секциите в Пловдив. Приблизително толкова са нужни и за областта. 

Отделно, но по-късно ще бъдат сформирани допълнителни СИК за провеждане на изборите в болниците, както и COVID секциите, които ще носят урни по домовете на карантинираните, ако има достатъчно желаещи, обясни зам.-председателят на 16-а РИК Илиан Иванов. 

Ръководствата на местните партийни централи са поканени днес в 16,30 часа  в Община Пловдив на консултациите за състава на комисиите. Право на участие имат "Има такъв народ", ГЕРБ, БСП, "Демократична България", ДПС, "Изправи се.Ние идваме". Най-голямата квота - 1119 членове, е одобрена за "Има такъв народ", тъй като на последните извънредни избори спечели най-много гласове. В ГЕРБ ще търсят 987 кандидати за СИК.

Комисиите са 7- и 9-членни, в зависимост от броя на избирателите. До  200 лева могат да заработят участниците в СИК.  С решение на ЦИК  председател на секцията ще взима 130 лв., зам.-председател и секретар - 120, редови член - 100.  Към тези пари се добавят 50 процента за работа в условията на пандемия. Отделно се дават 15 лева за пренасяне на бюлетините до изборната секция и подреждане на помещението ден преди вота. "Тричленките", които предават изборните книжа в РИК, ще получат  още 30 лева за чакането, докато РИК ги приеме. Така ръководният състав на комисията ще взима надник средно 200 лева. 

За организиране на  изборите  "2 в 1"  обаче няма двойно увеличение на възнагражденията. Разчита се на електронната обработка на данните, която спестява усилията и работата на секционните комисии. 

За балотажа заплащането е по-малко. Председател  има право на 105 лева, зам.-председател - 95, редови член - 80 лева. Надбавките се запазват.

Районните комисии са с по-високо заплащане, защото вече са назначени и ще работят нонстоп до окончателното приключване на изборите. В Пловдив и областта за председателите са определени 1520 лева, за заместниците и секретарите - 1400 лева, за редови членове - 1370.

Пак до 12 октомври по места  трябва да се регистрират кандидатдепутатските листи и инициативните комитети. Илиан Иванов каза, че до края на работния ден вчера в 16-а РИК нямаше нито една регистрация. За същото потвърди и председателят на 17-а РИК Дарина Тодорова, като допълни, че обикновено партиите и коалициите идват за регистрация в последните дни, но ще се справят перфектно с вписването на кандидатите.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

ВИС

ВИС

08.10.2021 | 13:06

Имате един член от мен ... 15 сантов!

Отговори
2 2
Чудомир

Чудомир

08.10.2021 | 10:54

Браво бе на членовете на РИК х 1400лв. ,1500лв. ,1300 лв. на Циганите х 100 лв. за глас а на народа х 1-ин ? за зелевата каца !Да гласуваме ли ?За кого ?За разбойниците в Н С ли ?Но...................

Отговори
3 2
Тошко

Тошко

08.10.2021 | 10:46

Въпрос: Членове на СИК или членове на ЦИК търсите? Просто питам за един приятел бивш сикаджия.

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?