46
Следвайте ни

Tърговия и комар се вихрят в "Столипиново" на изборите ВИДЕО / СНИМКИ

viber icon

Машините изплашиха жителите на етническите квартали в Пловдив на изборите 2 в 1 и от страх, че няма да могат да се оправят с тях този път така и не стигнаха до избирателните секции. А малцината, които все пак избраха да дадат своя вот, бяха обезнадеждени, че промяна в държавата ще настъпи. И докато се чудеха има ли смисъл да гласуват - едни играеха комар, а други въртяха търговия. Изненадани от евтините цени в квартал "Столипиново" и членовете на избирателните комисии решиха да напазаруват, докато чакат секциите да се напълнят.

„Хвърляме си гласа, а те лапат. Тоя иска да лапне кокалчето, ония иска, а нищо не правят за народа“. С тези думи  неколцината избиратели в ОУ „Панайот Волов“ в Шекер махала посрещнаха екипа на „Марица“ в късния следобед. По традиция това е времето, в което ромите се активизират и хукват да гласуват. Но не и този път.

Коридорите в школото бяха призрачно празни, а само комисиите в избирателните секции напомняха, че 21 ноември е денят на балотажа за президентските избори. В секция 69, в която по списък има 500 избиратели, към 16 часа гласувалите бяха едва 30. За сравнение миналата седмица те са били малко повече – 50 души.

„Вероятно това се дължи на липсата на доверие в институциите и управляващите“, обясни Николай Вънев, секретар в 69 секция в ОУ „Панайот Волов“. Той добави, че често избирателите се затруднявали с машинното гласуване, защото не са работили със смартфони. „Не знаят къде да натиснат и как да отидат на друг екран“, добави Вънев.

„Омръзна ни, на никого не вярваме. Само искат да лапат, а ние гладуваме. Имам 8 внучета как да ги изхранвам. Дрехи не можем да купим на децата. Гладуваме, затова повечето от махалата не идват, не е както преди. Преди не можехме да се разминем по коридорите“, каза Галя Гаджева. А нейната приятелка Фанка Тодоров  добави, че страната ни трябва да вземе пример от Германия и да вдигне помощите. „Тази сутрин щях да умирам, вдигнах високо кръвно и дойдох да гласувам – да оправим държавата“, добави Фанка Тодорова.

Подобна беше ситуацията и в ОУ „Пенчо Славейков“, където вместо ромите да гласуват, въртяха търговия и играеха комар. Според избирателните списъци над 6000 души трябваше да упражнят правото си на глас в секциите в школото, но до 16 часа бяха минали едва 257. Същинско оживление обаче цареше по улицата, минаваща покрай училището, всеки беше извадил да продава каквото има – домати по 0,50 ст. килограма, грозде по 2 лв. килограма, 5 лв. за 13-килограмов чувал картофи, тиквички – 1 лв. килограма. А импровизираните сергии не оставаха празни нито за миг. Изненадани от ниските цени на стоките и членовете на секционните избирателни комисии решиха да си напазаруват, докато чакат жителите на квартала да се начудят дали ще гласуват.

На метри от тях се намираха и група роми, които играеха комар и пиеха бира. Бдителните полицаи веднага се намесиха и разтуриха групичката. Направиха им и забележка, че пият алкохол в изборния ден.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бай Х.

Бай Х.

21.11.2021 | 19:07

Няма 50лв., няма избирателна активност. И шкафчето вече не се пълни, както преди.

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?