2374
Следвайте ни

Социолог посочи какви българи са гласували за Румен Радев

viber icon

31,6% избирателна активност отчетоха от "Галъп Интернешънъл" при 100% паралелно преброяване на протоколите. Очаквана ли беше тази активност и променил ли се е профилът на избирателите?

"Активността е малко по-ниска, отколкото тази на първия тур. Но при положение, че беше ниска тогава - няма как да очакваме да е по-висока на втория тур. Профилите на избирателите на Румен Радев и проф. Анастас Герджиков си приличат по демографска структура. Това, което прави впечатление при Румен Радев е, че подкрепата е малко в по-голяма степен при групи с по-благоприятна жизнена перспектива - по-млади хора, хора, които са в по-големите населени места", каза изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов в студиото на "България сутрин".

Той акцентира, че това е профил, който се различава от типичния профил на БСП. 

"Партията има подкрепата на хора от по-малко населените места, по-възрастни хора, които са с финансови затруднения. Тук очевидно е добавена и подкрепата от "Продължаваме промяната". И заради този профил нямаше изявени вълни на вота през деня. Ако вотът е по-възрастен - той излиза рано сутринта да гласува и такива хора натежават при екзитпола, а други натежават следобед. А тук екзитполът замря, той се движеше в еднакви нива", допълни Симеонов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Социологът поясни, че профилът на избиралите на Герджиков донякъде се припокрива с този на Радев.

"Малко по-различни хора са, те са от по-малките населени места, което е новост. ГЕРБ са отишли изцяло при Герджиков, ДПС са гласували 3/1 в полза на професора. Има някаква част, която са гласували за Радев, но самата партия почти не гласува вчера. Редовите привърженици на ДПС са привърженици на Радев. Част от тези хора са с ляв профил", коментира още изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл".

Първан Симеонов подчерта, че около 5-6% от гласувалите на първи тур за Герджиков сега са гласували за Румен Радев.

"В по-големите градове активността е по-ниска, защото там са и хората, които са по-колебливи като подкрепа. В по-малко населените райони се гласува твърдо - или БСП, или за ДПС, или за ГЕРБ. В София доскорошният монопол на ГЕРБ е разрушен. Партията е много силна на ниво областни градове, но сега новите формации започват да заемат тази нисша", добави той.

Вотът за "Не подкрепям никого" е от хора, които обикновено са по-млади и са по-протестно настроени. А хората с висше образование, както стана ясно по-рано, гласуват за "Продължаваме промяната" и "Демократична България". 

Според Първан Симеонов щабът на Герджиков е допуснал една грешка в дебата: Той форсира това, че Радев е руски човек, който има проблем с Турция. Но да кажеш такова нещо у нас е като реклама. При Радев потенциален проблем би било това, че напоследък сътрудничи в проекта "Три морета", които са по-скоро американски.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ДПС+ГЕРБ=ВОЛ

ДПС+ГЕРБ=ВОЛ

22.11.2021 | 13:37

Турчуляци и гербери НЕ са гласували за него!

Отговори
0 0
Социопатологът не е прав

Социопатологът не е прав

22.11.2021 | 13:10

Ако Борисов беше предал ръководството на младото и неопетнено - независимо от задкулисието поколение в ГЕРБ сега резултатите щяха да са други. КОЙто държи остена ще смени не добитъка, а само кучето дето подкарва стадото. Така че този който е гласувал за Радев е същия, който е гласувал преди за Борисов.

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?