71
Следвайте ни

Съдът отмени решението на РИК за регистрацията на ДБ

viber icon

Старозагорският административен съд отмени решението на Районната избирателна комисия, по силата на което „Демократична България“ остана без регистрация за предстоящите избори, съобщи bTV.

Решението на съда е окончателно. 

"Прилагаме правото"  - така от Районната избирателна комисия в Стара Загора обясниха отказа за регистрация на листата с кандидати за народни представители на ДБ в Старозагорско. 


"Районна избирателна комисия прие, че изборна книга, приложение 73 НС, което е предложение за регистриране на кандидатски листи на дадена партия или коалиция, не може да бъде подадено като електронен документ", заяви Златина Йовчева  председател на РИК - Стара Загора, адвокат.

Тъкмо по този начин - с електронен подпис на хартиена разпечатка в Комисията в Стара Загора били внесени изборните книжа на „Демократична България“. За да бъдат легитимни, от комисията поискали приносителят им да положи собственоръчен подпис под думите "Вярно с оригинала"


"Ние считаме, че Изборният кодекс не предвижда, не ни задължава, да представим документите със саморъчен подпис", каза Надежда Йорданова, адвокат от ДБ.

 
На предишните избори ДБ се регистрира, подавайки книжата с електронен подпис. Но с една разлика, твърди Теодора Крумова, председател на РИК - Стара Загора на изборите през април и юли тази година. 

"Там и двата поредни пъти документите дойдоха в същия вид, но дойде един пълномощник на „Демократична България“, който си носеше надлежно подписано саморъчно, пълномощно", обясни Теодора Крумова - бивш председател на РИК.

На изборите през юли Старозагорският многомандатен избирателен район излъчи един народен представител от Демократична България .

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ДейБъ

ДейБъ

20.10.2021 | 07:30

ДейБъ пак се наакаха . Тюрлюгювеча от тази сбирщина от нарциси , тръни за нищо не стават . Мазния Христо “Маджо” се обади къде е тръгнал ?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?