2374
Следвайте ни

С полиция носят COVID секциите на карантинираните в Пловдив

viber icon

Полицейски коли ще придружават  днес  5 секционни комисии (СИК), които ще разнасят урни и бюлетини на пловдивчани, поставени под карантина.  Охраната е въведена по указание на ЦИК, за да няма съмнения за манипулации. 

Сутринта тричленните екипи ще получат защитни облекла, маски, ръкавици и дезинфектанти, а също така  по две урни и  бюлетини за президент и вицепрезидент и народни представители.  Имената  с ЕГН  на COVID избирателите са дадени в запечатани  пликове.  В Пловдив при повече от 5000 карантинирани само стотина са  заявили  желание да гласуват вкъщи. На една  мобилна СИК се падат средно 20 адреса.

На членовете  е препоръчано да изчакват навън, докато избирателят гласува, за да не се заразят. 

„Хората, поставени  под карантина, и днес могат да заявят желанието да гласуват. Имената им ще бъдат дописвани в избирателния списък“, обясни Илиан Иванов, зам.-председател и говорител на 16-та РИК – Пловдив. 

Други  4 мобилни комисии ще обикалят  домовете на хора с тежки увреждания,  поискали да упражнят право на глас. За инвалиди, които могат да се придвижват, има специализиран транспорт и в много от сградите са  разкрити специални секции  на първите  етажи, до които достъпът е по-лесен. 

Общо  481  избирателни секции  са сформирани в  Пловдив , включително в  големите лечебни заведения, следствения арест и затвора. 

Право на глас под тепетата имат  301 973  граждани. Най-много избиратели са в район „Южен“ - 67 016, който е и най-голям, а най-малко са в „Западен“ – 32 906.  За първи път в избирателните списъци са включени 1168 пловдивчани, навършили пълнолетие  в периода от 12 юли / след вторите извънредни избори/ до 14 ноември.  

За Пловдив  вчера  бяха доставени 481 машини . На секционните комисии са раздадени бюлетини  на случай, ако устройството  излезе от строя. 

„Всички секции бяха оборудвани вчера  навреме,  на членовете са  раздадени изборни книжа, дезинфектанти и маски. Машините са проверени и тази сутрин ще бъдат включени.  Няма проблеми с организацията  на изборния ден “, каза Илиан Иванов. 

Изборите започват в 7 часа и ще продължат до 20 часа вечерта.  Пред секциите са разлепени образци на бюлетините, а от РИК напомнят, че се гласува с една карта, която се поставя в устройството  с чип нагоре. Най-важното е, че  трябва да посочим едно от трите карета на екрана.  Ако искаме да гласуваме за президент и депутати, отбелязваме най-горното каре, другите две карета са за един от изборите. 

Разписката се сгъва, преди да се пусне в урната. Маските са задължителни, както и документ за самоличност. Не се изисква зелен сертификат, нито тест.

От общината предупредиха, че продажбата и сервиране на алкохол са забранени  днес до 20 часа.   

 

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?