1553
Следвайте ни

Росица Матева, ЦИК: Няма да се изисква зелен сертификат на избирателите

viber icon

Няма да се изисква зелен сертификат на избирателите или на членовете на избирателните комисии. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева в ефира на БНТ и добави, че изборите трбява да се състоят и не могат да бъдат  отложени, освен в извънредни ситуации.

„При гласуване с машина имаме два екрана и два пъти се потвърждава за кого гласуваме. След като изберем за кого гласуваме, на екрана се показва преглед на нашия избор. В този момент ние можем да се върнем назад, за да коригираме вота си. След като гласуваме, излизат две бележки, ако гласуваме и за двата вида избори. Тях ще сгъваме и ще пуснем в една кутия. Това е така, за да не се объркват избирателите“, обясни Матева.

Тя добави още, че е взето решение в края на изборния ден да се броят всички разписки. "Личното ми мнение е, че не трябва да се извършва 100% преброяване, защото то обезсмисля машинното гласуване. Преброяването изисква СИК да установят резултата от разписките. Те трябва да бъдат разделени за двата вида избора. Според мен няма смисъл от такова преброяване, но болшинството в ЦИК така реши", коментира Матева.

Според нея е възможно да се допускат грешки при попълване на протоколите от ЦИК. Прогнозите на Росица Матева са, че броенето на бюлетините ще отнеме поне 2-3 часа. 

По думите ѝ ИК казва, че водещ е резултатът от разписките. „Трябва по закон водещ да е резултатът от протокола, който се разпечатва от машината. Разписки ще се броят, защото така реши ЦИК“, добави тя.

„Карантинираните ще гласуват, както на изборите през юли. Има възможност от вчера лицата, които са поставени под карантина, да подадат заявления за гласуване с подвижна избирателна комисия. 7 заявления са достатъчни за създаване на такава комисия. 3 дни преди изборите, ако са подадени поне 7 заявления, ще се създаде такава комисия. Дори в деня на изборите, човек под карантина може да подаден заявление и да бъде добавен. Ако е на различен от настоящия му адрес, също може да подаде заявление в Общината. Може да става електронно това. Нямаме информация към момента да има проблеми с комисии за карантинираните лица. Няма изискване членовете на тези комисии да бъдат ваксинирани“, посочи Матева.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Иво

Иво

03.11.2021 | 17:34

Не е въпросът само в сертификата. Трябва да има хора, които да разпределят тълпата. Аз не харесвам струпването на хора по принцип и няма да гласувам(отново). В магазина си оставям количката и излизам, защото сме стадо от порода "овчи кон". Всеки мисли, че е по-велик от другия и е с предимство. Радеф, е те това е проблема. Ако искаш да спечелиш масите, това е, с което трябва да се борим.

Отговори
0 0
а за мола искат

а за мола искат

03.11.2021 | 07:54

да де

Отговори
0 0
Петров

Петров

02.11.2021 | 09:26

Решете проблема с предаването на протоколите в панаира. Инкубатор с 4000 човека./СК, полиция и инф. обслужване. на едно място/ График или прием по някаква схема , но да се избегнат струванията. Иначе ще изберем някой да управлява трупове. Затова не обявяват локдаун и не отлагат изборите.

Отговори
1 0
Ицо

Ицо

03.11.2021 | 19:17

В Панаира ще е пак цирк като Април а и по-зле с връщането на протокола с преференциите.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?