71

Проф. Константинов предрече тежка зима, очерта две кризи

Страшна прогноза за България направи топ математикът проф. Михаил Константинов. Може да очакваме граждански бунтове, а тези от 2013 година ще ни изглеждат като детска игра, каза в радио „Фокус“ професорът от Българската асоциация по изборни системи. Той коментира, че страната ни е изправена пред сериозни кризи.

„В момента ни връхлитат много тежки кризи, а за тях почти не става въпрос в изявите на кандидатите. Проблемите са изключително неприятни и не е ясно как ще се справяме с тях. Те не споменават тези проблеми, защото не предлагат решения за тях. Но решение трябва да има, защото това, което се случва, е крайно опасно и нещо трябва да се направи.”, каза Константинов.

Първата криза според него е здравната - влошаващата се епидемична обстановка в страната. Тя се влошава по-бързо, отколкото очаквахме и стигаме до това положение хората да лежат пред вратите на болниците, което е недопустимо за европейска държава. Ясно е, че опасността беше подценена, както обикновено. В момента здравната система е на границите си, лекарите са изтощени до крайност, няма легла, коментира проф. Константинов.

Втората криза е икономическата.

„Виждате какво се случва с побеснелите цени на горивата в Европа, резултат от безумната политика на ЕС. Това ще бъде тежък удар върху българските домакинства. Не съм сигурен, че хората, които имат доходи на границата на бедността, ще издържат. А когато човек е гладен, престава да се държи разумно. Може да очакваме бунтове, такива, в сравнение с които бунтовете от 2013 година ще ни изглеждат като детска играчка“, допълни той.

Според проф. Константинов политиците трябва да мислят за това, а не да се обвиняват взаимно и да се държат неконструктивно, пише "Стандарт".

„Като сравним кандидатите с основните им послания, сегашният президент казва: „Изберете ме пак“. Другият основен кандидат проф. Анастас Герджиков казва нещо, което българите отдавна искат да чуят, а именно обединете се, защото разединени ще понесем доста тежки щети. А Лозан Панов се е съсредоточил основно в съдебната реформа, която е важна, но хората не я разбират като проблем номер едно. Това, което връхлита България, не е съдебната реформа, а решаване на неотложните проблеми на хората“, каза още проф. Михаил Константинов.

„Държавата в момента показва тотална импотентност и слабост“, обобщи той.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
М. Костннбродски

М. Костннбродски

09.10.2021 | 17:29

Рендето Вьорнер отново ни го навряха. Хубаво бяхме започнали да го позабравяме. Но тази Бокова подлизурка мирен не стои.

Отговори
4 3
това вече го чухме от Боче

това вече го чухме от Боче

09.10.2021 | 16:56

Пее по на Боко свирката!

Отговори
4 5

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?