46
Следвайте ни

Проф. Герджиков от Пловдив: Здравният министър да отмени заповедта СНИМКИ

viber icon

Ако искаме да излезем от здравната криза,  здравният министър трябва да отмени заповедта, за да не се разделят гражданите, а г-н Румен Радев да  възобнови работата на Националния оперативен щаб.  Тези препоръки даде кандидат за президент проф. Анастас Герджиков, помолен за коментар от репортера на „Марица”. 

Проф. Герджиков беше в Пловдив заедно с кандидата за вице президент Невяна Митева, за да се срещне с граждани пред шатрата на ГЕРБ на Главната. Симпатизантите се снимаха с двамата за спомен, искаха автографи и питаха  как ще помогнат за кризата в страната.  Пред шатрата дойдоха и активистите от ГЕРБ начело с местния лидер Иван Тотев.

„Голяма грешка е, че през последната година г-н Радев, а и много от министрите в служебното правителство наложиха най-различни разделителни линии между българските граждани. Със заповедта се въвежда нова разделителна линия спрямо това кой е ваксиниран и кой не. Това не бива да се допуска. Аз съм от първите ваксинирани, не съм против ваксините, но не смятам, че трябва да има задължителна ваксинация", коментира проф. Герджиков. 

Той посочи, че мярката за задължителен зелен паспорт  е адекватна за други държави, където има  70 – 80 % ваксинирани, докато в България  те са 20 – 25%. „С  тази заповед  от четвъртък много сектори ще спрат да работят, а лекарите, които не са ваксинирани и не са преболедували, няма да могат да ходят на работа, ако не си правят тестове”, предупреди кандидатът за президент. 

Ректорът даде пример с висшите училища, които вече година и половина се справят със ситуацията, като постъпват по най-мъдрия начин.” Когато това беше необходимо, преминаваха към онлайн обучение, без да се налага някой отвън да ги затваря”, изтъкна професорът. 

Той гарантира, че ще има правителство, ако бъде избран, като отбеляза , че  най-напред трябва да се реши политическата криза в страната.  Проф. Герджиков напомни, че два  пъти опитите за сформиране на правителство се провалят. Според него причината е, че  президентът изпълнява формално задължението си за консултации с политическите сили. 

Професорът обеща, че, ако бъде избран, ще намери начин партиите да се разберат, да намерят общи цели и да съставят правителство. Ако избегнем политическата криза, ще се справим и с ценовата криза с 5 – 6 мерки. "Сред тях са намаляване на ДДС и акцизите, което чехите вече направиха, държавни помощи на фирмите,за което трябва да се водят преговори с ЕС, но те бяха  неочаквано прекратени. Така ще се помогнат и гражданите, които ще усетят от 1 януари високите цени”, обобщи кандидат – президентът. 

Снимки от Наташа Манева

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Той

Той

24.10.2021 | 14:34

Осъзнайте се. Ваксинирайте се. Сега тук изпробват коефициента смъртността колко висок може да достигне. Няма грип, корона, настинка, хрема. Някой от Вас лично да е видял някакъв вирус? Различни хора. Неясно защо един киха, друг с температура, трети с двойна пневмония, четвърти не може да диша, пети умрял. Просто различна команда им е пратена на чипа сложен много отдавна.

Отговори
0 0
Този

Този

20.10.2021 | 17:32

Сертификат не върши работа . Вече положението е изпуснато . Не можеш да ходиш в кафене , ама може да ходиш да бачкаш в завод 8 часа в затворени помещения . В рейсовете да е трагедия от към мерки . Трябва пълно затваряне за всички 1 месец . Държавата да плаща през това време . Няма друг вариант . Ама няма да стане . Щото на Радев му трепери г. ъза и идват избори . Който е изкарал ковид няма да се ваксинира , ще си извади сертификат за една година , пък след година я камилата , я камиларя.

Отговори
4 4
Маме

Маме

20.10.2021 | 17:13

А без мерки кой ще ги лекува в болниците? И Къде? По коридорите ли? Дай акъл малко и в тая насока

Отговори
4 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?