2374
Следвайте ни

Проблеми с машините и гласуване с бюлетини в редица СИК в страната

viber icon

В редица секционни избирателни комисии се е преминало към гласуване с хартиени бюлетини заради проблеми с машините. Това става ясно от заседание на Централната избирателна комисия тази сутрин. Сред тях са секция в 23-ти РИК - София, секции в Русе, Добрич, Дебелец, Раднево, Пещера, 2 секции в Хасково. Решенията са взети на място от районните избирателни комисии и са изпратени в ЦИК за одобрение.

ЦИК публикува на страницата си телефоните за връзка, на които могат да се подават сигнали и жалби във връзка с гласуването.

Постъпили са няколко сигнала от комисии в чужбина, че са започнали изборния ден, без да маркират печата. Там, където гласуването е започнало без маркиране, трябва да се състави протокол кога е маркиран печатът и да отбележат точното време, в което е настъпила тази промяна.

Очакванията в ЦИК са днешният изборен ден да протече много по-леко от предишния тур, когато гласувахме и за парламент и най-големите грешки ставаха при избора на първоначалната страница дали ще се участва и в двата вида избор, или само в единия. Това сподели тази сутрин председателят на 40-а СИК в 23-ти избирателен район в София:

"Предполагам, че ще е като миналата седмица. Доста хора са записани да гласуват, но минават много бързо. Нямаше никакви проблеми, пък и при две машини, дори едната да спре... Сравнително бързо преброихме, хората си разбират от работата. Прибрахме се навреме. В „Арената“ също нямаше проблем. Иначе, възрастните хора, ми направи впечатление, се справят прекрасно. Надявам се и днес да е така и да мине гладко.

Ние лично, може би, за около два часа (предадохме документите). Поне в тази секция. Всичко беше както трябва".

Сред първите в ЦИК дойде председателят ѝ Камелия Нейкова. Тя се надява изборният ден да премине много по-гладко от първия тур, предаде БНР.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?