2374
Следвайте ни

От кои партии дръпнаха електорат Кирил и Асен и какви българи гласуваха за тях

viber icon

"Продължаваме промяната" се роди два месеца преди парламентарните избори, но ги спечели и има шанса да състави редовно правителство със своя мандат. Затова е интересен профилът на привържениците на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев, които им дадоха подкрепата си. Новата формация е привлякла най-много гласове от ИТН - 35%, и от ДБ - 22%, което беше очаквано. За ПП обаче са гласували също привърженици на БСП - 10%, както и на ИБГНИ и дори на ГЕРБ-СДС - по 7%.  Това показват данните на "Алфа рисърч" при  разбивка на вота.

Източването на електорат от "Има такъв народ" към ПП логично превърна партията на Слави Трифонов в най-големия губещ спрямо предишния вот, отстъплението е с цели 14,48%.  Съществена е и загубата за "Демократична България" - 6.14%. ИБГНИ загуби 2.41% от гласовете и това изхвърли коалицията на Мая Манолова зад борда на следващия парламент. ГЕРБ-СДС отчитат лека загуба от 0.31%. По-сериозно обаче губи БСП - 2.49%, което я праща от трета политическа сила на миналите избори на четвърто място на сегашните. А това е безпрецедентно. Най-голям възход бележи "Възраждане" на Костадин Костадинов. Партията отчита 1.79% ръст спрямо миналите избори и с 5% подкрепа влиза в новия НС. С лек ръст е и ДПС - 0.89%, което се оказа достатъчно за третото място.

Двамата възпитаници на Харвард Кирил Петков и Асен Василев имат ясен профил на своите гласоподаватели. Това са българи по етнос, с висше образование и по правило жители на столицата и големите областни градове.

ПП събират 28% и 25%, съответно в София и в областните градове. Вторите в класацията за 47-ия парламент - ГЕРБ, също са били предпочетени от столичани и от жителите на големите градове, но и от хората в малките градчета, като процентите им съответно са 25% сред софиянци, 26% от вота в областните центрове и 28% в малките градове. За разлика от ПП обаче, чиято подкрепа рязко намалява в селата и се свива от 28% в столицата на 10 на сто на село, то при ГЕРБ вотът в София, големите, малките градове и селата е почти идентичен и равномерен, с по няколко процента разлика. 24% от резултата им идва оттам.

Безапелационно обаче селският вот е отишъл за ДПС - цели 32% от вота му формират избирателите в селата, докато традиционно движението събира едва 1% от гласовете в София. За тях са гласували най-много избиратели с ниско до основно образование - 48%, както и 75% от турците.

40 на сто от вота за ДПС се трупа от ромски гласове, показва разбивката на "Алфа рисърч". Ромското население е дало своя глас поравно за ГЕРБ и БСП, които държат по 21 на сто от неговия вот, докато само 4% от него са получили първенците от ПП. Едва 1% от вота за ДБ е от ромски гласове.

БСП дължи най-много за резултата си на жителите на малките градове - 23% е техният дял, а по 15 на сто от вота идва селата и избирателите в областните градове. Най-малка заслуга за  общия резултат на социалистите имат софиянци, което също не е изненада.

 Подкрепата за ИТН е най-ниска в столицата - едва 6%, но нараства до 11 на сто в областните градове. По 8% от вота за партията на Слави Трифонов се формира от селата и малките градове. Хората, които гласуват за "Има такъв народ", са с висше и средно образование - по 9% и 10% съответно, а само 2 на сто от гласовете му идват от избиратели без образование.

Подкрепата за ДБ традиционно е най-висока при хората с висше и полувисше образование - 12%, а само 2 на сто от гласовете им са получени от избиратели с ниско образование. Толкова е и подкрепата за тях от турския етнос, а едва 1% от общия им резултат формира ромският вот.

9% от гласовете си пък ГЕРБ дължи на български турци, като по този начин партията на Бойко Борисов се нарежда на второ място след ДПС по получена подкрепа от гласоподаватели от различен от българския етнос.
 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?