2374
Следвайте ни

Огромни опашки се извиха пред секциите в "Кючук Париж" СНИМКИ

viber icon

Опашки се извиха след 9,30 часа  пред секциите в ОУ „Димитър Талев” в район „Южен”, който е с най-много жители в Пловдив. По 7-8 души чакаха да им дойде реда, въпреки че в много от секциите в града са оборудвани с две машини. 

Пълни са и коридорите на ОУ „Стоян Михайловски”, което също се намира в Кючук Париж. 

От секционните  комисии обясняват, че причината за опашките  е, че някои избиратели, особено възрастни, се затрудняват с машините. В секция № 53 в ОУ „Димитър Талев”, пригодена за хора с увреждания, възрастна жена се видя в чудо, докато налучка правилните опции, макар че програмата е достъпна. Най-малко десет минути отне гласуването, макар че членовете на СИК търпеливо обясняваха кои бутони да натиска. 

За тъй наречената „инвалидна” секция се помещава във физкултурен салон  на първия етаж, има рампа, две машини, за да не се чака и пейки на случай, ако избирател с увреждания иска да си почине.

„Най-напред попълват декларация защо не гласуват в секцията по избирателните списъци. Тя се прилага към протокола с резултатите от вота, за да няма съмнения, че стават злоупотреби”, обясни председателят на 53-та СИК Теодора Диманова.  

В тази секция гласуват и избиратели без увреждания. Първият е пристигнал още в 7 часа сутринта, по тъмна доба.

91-годишна жена беше докарана от внучка с кола.

Подпирайки се на проходилка, дамата геройски превзе пет стъпала към входа. „Гласувам за разнообразие”, пошегува се жената и сериозно допълни: „Нито веднъж в живота не съм пропуснала избори. Това е наше право да избираме, защо да го пренебрегваме?” В по-младите години е работила в БДЖ. 

„Искам да има стабилно правителство с ясна програма, включително за младите, за да имаме възможност за реализация и  да не търсим работа в чужбина. Тази ситуация в страната не ми харесва – няма парламент, нито сигурност”, коментира Донатела. Тя е  21 години, но е решила да гласува за първи път.Сподели, че изобщо не се е затруднила при двата избора. „Много е лесно, става за една – две минути”, каза момичето.

В секция № 59, пред която като по чудо нямаше чакащи, обобщиха, че младите се справят перфектно, но на някои възрастни трябва да се обяснява. Представителите на СИК нямат право да гледат екрана, нито да назовават имената и номера на кандидатите.

Навсякъде, пред всички секции има образци на бюлетините и описание как се гласува на машина. На избирателите се предлагат маски, ако са забравили, и дезинфектанти. Коридорите са преградени, за да се върви в два потока. Полиция пази реда.

Празни  бяха сутринта коридорите в училищата в „Столипиново”, където  и на предишните избори активността беше най-ниска в сравнение с другите квартали на Пловдив.

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

мхм

мхм

14.11.2021 | 15:25

Тея дърти боклуци къде са трънали и те да "гасуват"... Аман от комуняги- няма оправия!!!

Отговори
2 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?