965
Следвайте ни

Официално от ЦИК: Ето кои сядат в новия парламент

viber icon

Централната избирателна комисия обяви списъка с избраните депутати в 47-ото Народно събрание.

Имената на всички народни избраници вижте тук

Кандидатите за народни представители, избрани в два многомандатни изборни района, са длъжни в еднодневен срок от узнаването писмено да заявят в Централната избирателна комисия в коя листа желаят да останат избрани, гласи още решението на ЦИК.

Еднодневният срок започва да тече от второто по ред публикуване на решението на ЦИК на интернет страницата на комисията и в бюлетина на БТА.

Заявлението трябва да е в писмена форма, саморъчно подписано и следва да постъпи в комисията в обявения срок.

В случай че кандидатът не подаде писмено заявление в този срок, ЦИК го обявява за избран за народен представител от изборния район, в който първо е регистриран за кандидат за народен представител.

Както е известно вече, 7 са политическите формации и бъдещите парламентарни групи в 47-ия парламент.

Най-много депутати ще имат победителите на изборите "Продължаваме промяната" - 67.

Вторите ГЕРБ/СДС остават с 59 народни представители. ДПС са трети с 34 депутати, а БСП ще имат 26 народни представители. Само с един депутат по-малко ще бъде групата на "Има такъв народ" - тя ще се състои от 25 парламентаристи.

16 ще бъдат депутатите на "Демократична България", а последните, които затварят списъка от прекрачили прага на 4-процентовата бариера, са народните избраници от "Възраждане", които са общо 13 на брой.

Към момента изглежда, че няма да има проблем с формирането на управляващо мнозинство, тъй като четирите партии, които преговарят, имат необходимите 134 гласа при минимум 121, които са необходими за такова.

Предстои да видим онлайн дали обаче окончателно ПП, БСП, ИТН и ДБ ще подпишат коалиционно споразумение и дали бъдещата коалиция ще остане в този състав.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?