1553
Следвайте ни

Обрат! Искат отмяна на броенето на всички разписки при гласуване

viber icon

"Аз съм твърдо против решението за броене на разписките от машините за гласуване. Това е риск за изборния процес". Това каза пред БНР Цветозар Томов, заместник-председател на ЦИК и говорител на комисията.

Той уточни, че не е присъствал на заседанието, когато е гласувано да бъде вписана тази процедура в методическите указания за машинното гласуване на изборите на 14 ноември. Томов заяви, че би призовал колегите си в ЦИК да отменят това решение.

По думите му това решение може да създаде много проблеми на секционните избирателни комисии в деня на изборите при броенето на гласовете - обърквания, грешки:

"Всички досегашни контролни проверки на разписките от машинното гласуване не са дали индикация за зловреден софтуер или грешки при машинното броене. Грешките, които са отчитани, са човешки".

Той подчерта, че тази процедура обезсмисля машинното гласуване:

"Главното му предимство е да имаме отчетен резултат без човешка намеса, която винаги е по-ненадеждна и в много случаи е манипулативна. Получава се абсурд - хвърляме пари да въведем машинен вот, а се връщаме към технология на проверка на резултат с ръчно броене. Това е все едно да си купите автомобил и да го бутате, вместо да го включите да се движи с двигателя, който има".

Томов беше категоричен, че приоритетен ще е резултатът, който дава машината след края на изборния ден. Машинният протокол е официалният документ - това е записано в Изборния кодекс:

"Досега грешка в машинното отчитане на резултатите не сме засичали. Ако има грешки, те ще са при ръчното броене на разписките". 

Според него основният аргумент за броене на контролните разписки може да бъде свързан единствено с евентуално опасение от внедряване на зловреден софтуер в машините и в резултат на това да е компрометирано отчитането на резултатите:

"Проверката на една такава хипотеза обаче изобщо не изисква да се броят всички разписки от всички избирателни секции, което е огромно натоварване на комисиите. Достатъчно е да се направи една извадка за контролна проверка".

Към момента Централната избирателна комисия е обявила разкриване на 753 секции за гласуване зад граница за изборите на 14 ноември, 208 ще са секциите с по две машини в чужбина. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

МАСОВО ГЛАСУВАНЕ !!!

МАСОВО ГЛАСУВАНЕ !!!

03.11.2021 | 17:59

ДА на броенето на разписките от машините , ако трябва 2-3 пъти да се броят !!! ! Не на изборните манипулации ! Долу мафията ЦИК !!

Отговори
0 0
Страх, малей

Страх, малей

31.10.2021 | 17:38

От машините в чужбина само флашки ли проверява ЦИК?

Отговори
0 0
От ДБ

От ДБ

31.10.2021 | 15:19

Ревнаха , после майчето и тя ревна , щото няма парламент за нея . От ДБ контролират машините . ЦИК има външни хора , които боравят с машините и те са на ДБ хора . Те за това спечелиха ЧАЛГАРИТЕ , щото не се броеше . Имаше измами в чужбина и за това се бавиха . От службите имат достъп до машините . Искат служебна победа за Радев . Измамници .

Отговори
6 1
Ivan zavet80g albe11g.,

Ivan zavet80g albe11g.,

31.10.2021 | 15:01

Dig do mart io6te ama xyi nema sfeta gr1mnaaaaaaaaa aaarrrrreeeeeeee.,☠️⚡⚡⭐⭐♥️✝️✝️☪️☪️☯️♾️✡️☦️⚜️⚠️☢️☢️⏫☢️☢️☢️❇️❇️⤵️⤵️⤵️⤵️⏬⏬⏬⏬⏬⏬️️️️♨️♨️♨️♨️⭕⭕⭕❌❌❌⭕⭕⭕⭕⭕⭕⭕⭕❔❔❔❗❗❗️️♨️♨️♨️️️️️⚔️⚰️⚱️⚱️️️️️️⛏️⛏️️✂️✂️✂️️️️️️️️️️⚓⚓⚓⚓⚓⚓⚓⚓♟️

Отговори
1 1
Тошко

Тошко

31.10.2021 | 14:54

Кой ни натресе този проблем с машинното гласуване, който е по скъп, по труден за изпълнение и намаляващ броя на желаещите да гласуват! Кой ще плати за финансовите загуби от този глупав Венецуелски експеримент??? Нинова ли или Радев?

Отговори
9 3
Задай

Задай

31.10.2021 | 15:20

Тоя въпрос на Трифонов във Фейсбук , докато още не го е ударил сериозно Алцхаймер и да забрави . Питай Тошко африкански.

Отговори
5 0
Избирател

Избирател

31.10.2021 | 14:39

Е хайде пък ТОЧНО ЗА ТЕЗИ СУПЕРВАЖНИ ИЗБОРИ комисиите да се понапънат и да поброят малко! Хем и ще докажат, че машините наистина не се манипулират!

Отговори
11 0
Ицо

Ицо

31.10.2021 | 15:46

Да беше просто едно броене колкото да се види, че числата съвпадат, ама не е точно така. С броенето идва и попълването на едни хубави протоколи, както са 2 в 1 изборите ще стане страшно мазало. Гаранция.

Отговори
0 4
2222

2222

31.10.2021 | 14:33

За Томов слаб 2

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?