71
Следвайте ни

Нинова след срещата с Петков и Василев: Казах им как трябва да постигнат това, което искат

viber icon

В следващите дни ще излъчим експертни групи и ще видим какво да запишем в обща програма, която да бъде коалиционно споразумение за общо правителство, обяви лидерът на БСП 

Имахме първи разговор с Петков и Василев. Те пожелаха да е само между лидерите. Беше покана за съставяне на общо правителство. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в "Лице в лице" по bTV.

"В следващите дни ще излъчим експертни групи и ще видим какво да запишем в обща програма, която да бъде коалиционно споразумение за общо правителство. Казаха, че продължават разговорите с другите колеги след нас. Говорихме час и половина по различни приоритети. Общото, което ни събира е, че трябва да има общ парламент и работещо правителство. Трябва да има и бързи антикризисни мерки", допълни тя. 

"Не сме навлизали в конкретика. Говорихме за съдебна реформа и им припомних какво сме говорили в последните години. Имаме предложение за промяна на властта на главния прокурор. Припомних им какво сме правили през годините", каза още Нинова. 

"Има една разлика между нас. Те говорят какво искат да направят, а аз им казах как трябва да го постигнат. Кои закони трябва да се променят и оперативно какво трябва да правим. Ако ще вършим работа, трябва да седнем да я вършим", обясни още тя. 

"Днес започнаха много интерпретациите за оставката. Ние спазваме законите си и собствения ни устав, съгласно нашите правила.

Когато председател е избран пряко от членовете на партията, уставът е разписал какво се случва - при предсрочно прекратяване трябва да се свика конгрес, той да констатира оставката и да я приеме, Националният съвет да излъчи един от зам.-председателите, които да застане начело на партията, докато се избере председател", посочи лидерът на БСП.   

Тя потвърди, че в следващите седмици ще продължи да бъде действащ председател на партията. 

"Още не сме говорили за министри. Аз също поставих такова условие. Първо гледахме програми и общи идеи, които да реализираме. При коалиционно споразумение е логично да има представители на БСП във властта", допълни още Нинова за срещата с Петков и Василев. 

"Когато дадох изявлението за оставката, нямахме окончателни резултати и се събираха гласовете от чужбина. Решихме да видим резултатите преди да предизвикаме турбуленция в партията. Четвъртото място обаче е тежка оценка. ДПС ни изпревариха. В този случай вече достойнството и моралния ми избор е да подам оставка. Видяхме интерпретации", каза Нинова. 

Тя е категорична, че няма да оттегли оставката си. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

чичо гошо

чичо гошо

16.11.2021 | 21:33

Дано не са те послушали.Цял свят видя колко ти е капацитета.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?