2374
Следвайте ни

Напрежение заради броенето на разписките от вота, ЦИК категорично - ще се брои

viber icon

Две седмици преди изборите, ново политическо противопоставяне. Този път заради решението на Централната избирателна комисия – в деня на вота да се броят и всички контролни разписки от машините. Темата предизвика остри реакции, а трима от участниците в изборната надпревара пуснаха жалби в съда.

Броене на разписки от машините – на този вот ще има. Решението на Централната избирателна комисия това да се случва във всички секции ядоса част от партиите.

„Ще се броят бележки – тук няма никаква защита“, каза Мая Манолова.

Така с обща жалба до Върховния административен съд от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „Продължаваме промяната“ настояха решението да бъде отменено.

„Това решение тежко нарушава ИК и е опит да бъдат върнати манипулациите и кражбата на вот”, допълни Манолова.

С жалба към съда се обърнаха и от „Демократична България“. Предупредиха, че броенето на разписките ще доведе до хаос и заподозряха кой има интерес от него.

„ГЕРБ и ДПС имат трайна позиция, че ние трябва да се върнем към хартията, че машинното гласуване не е удачно решение. ЦИК с това решение на практика обезсмисли машинното гласуване”, заяви Надежда Йорданова от „Демократична България”.

Категорично „за“ преброяването на разписките вече няколко пъти се обявиха от ГЕРБ. Потвърдиха позицията си и в предишните дни.

„Единственият риск, който ги плаши е, че може да не съвпадне със софтуера, който да е прехвърлил на други партии гласове – както се случи в чужбина и 0,08% ги броиха три дни, докато ги изкараха повече от нашите гласове. И ако имаше квитанциите да ги сверим щеше да излезе далаверата”, каза Бойко Борисов.

В броенето на разписките БСП вижда допълнителна защита

„Резултатът се формира на база на протокола, който излиза от машината. Това е една допълнителна гаранция, че няма манипулация на софтуера”, каза Иван Иванов от БСП.

От „Има такъв народ“ и ДПС днес не коментираха темата. Техните представители в избирателната комисия са гласували „за“ решението да се броят всички разписки.

A oт ЦИК посочиха, че жалби има вече и към тях, предаде NOVA.

„Днес постъпиха в ЦИК три жалби срещу това решение. Аз съм гласувала против това решение, изразих становището си при отрицателен вот, като говорител на ЦИК не бих желала да го коментирам”, каза Росица Матева

Сега на ход е Върховният административен съд.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Да се брой

Да се брой

01.11.2021 | 22:37

Няма такива . Всичко да е ясно . Тоя софтуери ги пипат от БД . На Радев му треперят зелените чорапи . Майчето ще види НС през крив макарон .

Отговори
2 0
кой ще хакне софтуерно изборите

кой ще хакне софтуерно изборите

01.11.2021 | 21:51

май вече ми е ясно кой е маниполирал досега и иска да продължава

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?