2374
Следвайте ни

Над 24 млн. лв. още получи ЦИК за машини за новите изборите

viber icon

Правителството одобри допълнителни разходи в размер от 24.6 млн. лв. с ДДС на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Парите са за финансовото обезпечаване на сключените договори за доставка на 1600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване и за изпълнението на дейностите по техническото обслужване и логистичното им осигуряване.

ЦИК вече е сключила два договора, свързани с машините. И двата са с фирма "Сиела Норма". Единият е за доставката на допълнителни 1600 машини и е за 10 293 480 с ДДС. Поръчката включва по 5 смарткарти на машина, както и общо 2000 флашки.

Другият договор е за техническо осигуряване на машинното гласуване. Той предвижда модифициране на софтуера, параметризиране на електронните бюлетини, конфигуриране, инсталиране и настройване на до 12 400 устройства, както и дейностите, по логистично осигуряване и техническо обслужване. Тази поръчка е за 14 400 000 лв. с ДДС.

Стойността на тези две поръчки е равна на допълнителните отпуснати по бюджета на ЦИК пари.

Още в края на септември правителството одобри план-сметката за изборите , която е в размер на 123.8 млн. лв. в нея не бяха предвидени парите за машините.

Още тогава беше заявена готовността на правителството да отпусне допълнителни пари при сключване на договор за доставка на още устройства, пише "Медиапул".

План-сметката за изборите през април беше над 65 млн. лв. Отделно бяха разходите за купуването на 9600 устройства за гласуване бяха отпуснати над 43.2 млн. лева. Така разходите за вота излизаха общо близо 110 млн. лева. Тогава обаче вотът беше само за парламент, а сега е и за народни представители, и за президент.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

защо?

защо?

28.10.2021 | 15:47

Това заговор ли е? Всички започват да показват някакви стари машини въобще не съответстващи на реалните в изборите!!!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?