46
Следвайте ни

Масовият вот в Турция не се случи, полицейски проверки блокираха и изборния туризъм

viber icon

Масовата мобилизация на български гласоподаватели в Турция, която видяхме на 14 ноември, не се случи на балотажа за президент. Напливът към секциите бе видимо по-слаб и още сутринта стана ясно, че подадените гласове ще са много по-малко в сравнения с миналата неделя.   И тази седмица за изборите бяха организирани 126 урни, в 19 окръга на Турция. Най-много са в Истанбул (38) и Бурса (35).
До момента няма сигнали за проблеми и нарушения в изборния ден. Във всички секции на територията на Република Турция, до обед се наблюдава в пъти по-слаба избирателна активност от тази на изборите през миналата седмица. 

В консулството в Истанбул преди обед отново беше спокойно. Опашки нямаше. За тези които предварително не са заявили че ще гласуват се налага попълване на адресна декларация, но това отнема не повече от 5 минути. Проблем е единствено за тези гласоподаватели които се затрудняват да четат и пишат на български. 

Български граждани, живеещи в Лозенград, отидоха да гласуват в Анадолската гимназия в ранните часове на сутринта. 

"Надявам се избраният нов президент да бъде по-благоразумен. Това ще бъде добре и за двете страни" каза Мелек Шен на път за урните. Сабрие Ватансевер (75 г. обясни, че са дошли да гласуват със съпруга си сутринта, за да избегнат тълпата по-късно. Тя се надява изборите да са от полза за България. „Ние не искаме нищо от България, тук сме в добро здраве и комфорт, слава Богу. Много страдахме в България тогава, много се страхувахме от режима. Сега се радвам, че положението там е много по-добро от преди."  каза тя пред репортери.
 
Президентът на Асоциацията за солидарност на мигрантите на балканските турци Къркларели Ерол Атеш всички хора с двойно гражданство да гласуват. „Нашето желание е човекът, който ще бъде избран за президент, да прегърне всички и да е обединител на нацията", заяви той.

От федерацията на балканските турци в Одрин заявиха, че твърденията на българските власти, че Турция се е намесила в изборите на 14 ноември, са неприемливи.

Според писменото изявление на федерацията се посочва, че както турците, живеещи в България, така и всички, които живеят в други държави и имат българско гражданство, имат право да гласуват на изборите в страната.
В изявлението се посочва, че правото на глас е гарантирано от закона. „Целта им е да използват вота в Турция за вътрешна политика. Приканваме българските политици към рационален подход и препоръчваме да бъдат осигурени всякакви условия, за да могат хората да гласуват свободно. Обвиненията, че Турция се е намесила в изборите, проведени на територията на нашата държава са безпочвени и опитите на някои политици да провокират българския народ са неприемливи“, гласи посланието.


На изборите миналата седмица от 350 хиляди изселници с право на глас, до урните дойдоха 91 хиляди души. Над 83 000 от тях бяха за ДПС. На фона на ниската избирателна активност в България, мобилизирания вот от южната ни съседка се отрази осезателно на резултата за парламентарните избори, като нареди движението на трето място сред партиите в новия парламент.

Това обаче доведе до сериозно напрежение между двете страни, като лично МВР шефът Бойко Рашков обвини властите в Анкара в намеса в българските избори. Беше привикана и турската посланичка, на която беше връчена нота.

Стигна се и до протестна демонстрация пред сградата на турското посолство в София, което беше замерено с яйца и домати. Напрежението се пренесе и на границата, където от петък влизането от Турция в България става много трудно и бавно. Провежда се селективна антикорупционна полицейска операция спрямо пътнически автобуси идващи от Турция. Точно преди втория тур на изборите, рейсове, излизащи от ГКПП Капъкуле, не са били допускани през ГКПП Капитан Андерово, като пътниците са били претърсвани един по един, принудени да слязат от автобусите. Тази щателна проверка е траела по 4 часа за всеки автобус. В продължение на повече от 15 часа десетки автобуси са заклещени между двата пункта, без да им е предоставена храна и вода. 


От днес за седмица много от редовните автобусни превозвачи по редовни линии между Турция и България са преустановили дейността си, заради кошмарните условия по преминаване на българската граница, твърдят турските медии. 

Снимки Агенция Ихляс

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?