2374
Следвайте ни

"Маркет Линкс": Президентският вот на балотаж, апатия и зелен сертификат обръщат изборите ИНФОГРАФИКИ

viber icon

Именно заради изместването на обществените нагласи може да очакваме почти сигурно втори тур на президентските избори. Дистанцията между Румен Радев и проф. Анастас Герджиков е повече от 20 пункта, това може да изглежда почти сигурно спечелване на втори тур за Радев. Може да очакваме един интересен втори тур, на който резултатът до последно няма да бъде известен. Това заяви социологът от "Маркет Линкс" Добромир Живков в ефира на bTV.

Според изследването 58% от анкетираните са заявили, че ще гласуват твърдо, но социологът изказа съмнение, че това в действителност ще се реализира най-вече заради несигурната обстановка с коронавируса и апатията към политиците сред избирателите.

На въпрос защо водещите кандидати за президент отказаха да се явят на публичен дебат Добромир Живков бе категоричен, че от липсата на такъв дебат са загубили гражданите и предположи, че нежеланието на основните политически фигури в надпреварата за президент да излязат на открит диспут по всяка вероятност се дължи на компроматните войни, напрежението и тежкото противопоставяне между отделните кандидати.

По думите му публичният дебат беше сведен до доста ниско ниво в последните години. Това се дължи по една или друга причина, като компроматна вълна.


Според социолога тези 10%, които декларират, че няма да гласуват, сигурно няма да го направят, по-скоро тези 19% с отговор "по-скоро да" ще отидат. Именно техният глас е важен. Ориентир са ни изборите от април. Вярвам, че ще имаме една добра избирателна активност

Експертът посочи, че около 6% от избирателите казват, че са си променили отношението към президента. Трендът за спад на доверието към президентската институция се вижда. Хората отъждествяват мерките срещу коронавируса с президента, а не със служебното правителство", посочи Живков.


Що се отнася до парламентарните избори, той смята, че коалицията ГЕРБ-СДС е категоричен победител. "Не виждам сценарий, в който това да бъде променено. ГЕРБ в настоящия момент са постигнали максимумът си. Интересен е казусът с "Продължаваме промяната".

Те стоят добре, преди месец стояха по-добре. Сега се получи разколебавате. Тези 16-16-5%, които им се дават, когато са в изпълнителната власт са с положително отношение, но като влезеш в политиката нещата се променят", коментира той.

"БСП, ДПС, ДБ са в един малък диапазон, в който могат да постигнат промяна. Това, че имат собствени кандидати за президент води до подобряване на резултата, особено ДПС. Не може да кажем дали "Изправи се, ние идваме" ще бъдат част от следващия парламент. Вярвам, че избори 2 в 1 ще мобилизират избирателите", посочи още той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

ПИЧОВЕ - КВО СЕ НЕРВИТЕ - ДОЙДОХА НОВИ 150 МАШИНИ

ПИЧОВЕ - КВО СЕ НЕРВИТЕ - ДОЙДОХА НОВИ 150 МАШИНИ

09.11.2021 | 23:15

КОМЕНТИРАЙТЕ ТОЗИ ФАКТ

Отговори
2 0
недоволство

недоволство

09.11.2021 | 17:15

Правителството не намери кураж да приложи адекватни мерки за справяне с пандемията, затова аз оттеглям доверието си от него! Не желая управление като предишното -по политически цел;есъобразности! Имаше изготвени протоколи, които не се спазиха! В резултат на това, бележим нови рекорди по смъртност.

Отговори
3 2
И Герджиков и Борисов са за съжаление

И Герджиков и Борисов са за съжаление

09.11.2021 | 15:06

Единият образован продажен глупак а другият неграмотен нагъл крадец и лъжец. Като ги съжалявам не значи че ще гласувам за тях - помията на България.

Отговори
5 5
Времена и нрави

Времена и нрави

09.11.2021 | 12:57

Герб е бита карта, както стана с Имат Т. Н. Герджиков си жертва кариерата в образованието, за да си свери часовника.

Отговори
4 6
Лора

Лора

09.11.2021 | 10:46

Голямата изненада ще е Продължаваме промяната. Те ще са първа политическа сила с гласовете на тези които не гласуваха досега. Кирил Петков ще бъде новият премиер. Баба Ванга предрече, ще се появи висок умен красив мъж и ще подреди държавата.

Отговори
7 9
Путин

Путин

09.11.2021 | 14:16

Мдаа ... ще ти подреди задния двор .

Отговори
6 4
Ако ....

Ако ....

09.11.2021 | 15:27

Станат първа политическа сила , тия измамници . Ще ми дадеш ли да те зарадвам отзад? Да те лашкам яко . Ще си сложа маска с лика на Киро измамника . После ще си сложа маска с лика на Кокорчо . И ще те лашкам в устата .

Отговори
5 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?