49
Следвайте ни

Лозан Панов и Румен Радев размениха залпове кой е фалшив герой

viber icon

Президентът Румен Радев и кандидатът за неговия пост Лозан Панов вдигнаха градуса в битката за "Дондуков" 2.

Шефът на Върховния касационен съд първи влезе с бутонките в изборния мач. Той обяви държавният глава за "фалшив герой", който яхнал протестите миналото лято едва, когато се почувствал застрашен от главния прокурор.

"Аз съм човек на дълга, а претенцията, че са герои, оставям на други. Моят дебат е с българските граждани - водя го през целия си мандат и винаги съм бил на тяхна страна". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Благоевград в отговор на въпрос за предизборния дебат за президентския вот и конкретно по повод репликата на Лозан Панов.

Държавният глава посочи, че очаква в настоящата напрегната обстановка да се води толерантна кампания, в която да бъдат водещи идеите, а не компроматите, и най-вече всеки да има възможност да изяви себе си.

"Всеки да има възможност да изяви себе си, да представи кой е, за какво се бори и как ще се бори, да се изяви на сцената", обясни Радев.

Относно това, че днес трябва да излезе второ българско име от досиетата "Пандора", Радев коментира:

"Моите очаквания са българските служби, правоохранителни органи, да работят така, че възстановяването на стабилността да минава през това българските граждани да научават от тях, а не от чужбина за нарушаваните ни закони. Очаквам да работят така, че в България да не остават неразкрити кутии на Пандора".

По-рано сутринта Панов продължи да налива масло в огъня. Той обясни защо е използвал фразата "фалшив герой" за настоящия президент. "Румен Радев е фалшив герой, защото вдигна ръка тогава, когато на неговата врата почукаха тези, които преди това завладяха институцията, и България се превърна в завладяна държава", заяви Панов в предаването "Тази сутрин" по bTV.

"Спомняте ли си времето на г-н Пеевски - сега, виждам, всички говорят за него, тогава нямаше хора, които говорят за него. Тогава моят глас беше абсолютно самотен. В момента, в който се претърпя този конституционен катарзис, когато всеки започна да вика и да крещи, всеки започна да обяздва този протест. Тогава аз замълчах, защото не искам да ставам част от един фалшив герой. Това е фалшив герой", продължи Лозан Панов.

"Конституционният катарзис не е в обществен интерес. Той е в личен интерес на кампанията на господин Радев. Той обязди този процес, той поде антимафиотския фронт - това се случи тогава, когато беше засегнат неговият интерес", каза още председателят на Върховния касационен съд, който бе издигнат за президент от инициативен комитет и подкрепен от "Демократична България".

"Президентската институция не е само брошка на ревера на една държава, няма само формална представителна власт. И ще ви дам един пример - избора на главен прокурор. В момент, в който България и по конкретно София изглеждаше окупирана, почти като във военна обстановка, Висшият съдебен съвет предложи за втори път на президента да бъде избран главен прокурор. Президентът формално изпълни своето задължение - той подписа указ за назначаването на главен прокурор. Какво бих направил аз в такава ситуация? Аз не бих подписал указ за назначаването на главния прокурор. Да, вероятно това би довело до нарушаване на Конституцията или извод за нарушаване на Конституцията. да, това вероятно би довело до импийчмънт. Но в този случай президентът избра себе си пред това да запази народа си. Защото главният прокурор показа за това кратко време, че един човек не може да има безгранична власт, той не може да бъде безконтролен в една държава", заяви още Лозан Панов. 

На въпрос кой го е поканил да се впусне в президентската битка, той отговори: "Велислав Величков, миналата сряда. Той беше човекът, който разговаря с мен. Той изложи своите аргументи. Каза, че интервюто, което дадох пред bTV, го е разчел с послание. Честно казано, аз просто казах своята позиция. Не вярвам на новите месии. Сблъсквал съм се с това години наред, видях как се подменяше дневният ред на обществото, как се сменяха едни герои с други. Това беше моята честно позиция. Господин Величков ме покани. Аз му казах: "Приемете моя отговор като полу отговор. Той го оцени като полу отговор с оптимизъм. Естествено, че такова решение не може да се вземе толкова бързо. С моята съпруга сме преминали през този седемгодишен период, в който претърпяхме толкова много, но да не говоря сега за това. Когато си водил битка и си вложил толкова много, оставяш съда като единствения стожер на независимостта, единствената незавладяна институция, логично е да продължа своята битка. Ако се откажа, това би било предателство за една кауза, която тези хора за правосъдие водят още от далечната 2013 г., когато всички знаеха какво се случи."

Панов си отвори още един фронт, обвинявайки подкрепения от ГЕРБ кандидат-президент прф. Анастас Герджиков, че е обвързан с ДПС. По този повод ректорът на Софийския университет, заяви, че ще търси извинение от Панов. Той вече получи публично такова от Татяна Дончева за нейно твърдение, че Герджиков е държал хвалебствена реч за Бойко Борисов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Биткойнър

Биткойнър

07.10.2021 | 15:08

Как лесно и бързо да печелим криптовалута Биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 6
Ерхан

Ерхан

07.10.2021 | 14:24

Аз вече виждам как арестуват Радев на 23.01.2022г. за Грипените и че в назначил жена си във ВВС.

Отговори
10 3
Ейййй ПОМАК

Ейййй ПОМАК

07.10.2021 | 15:03

Седи в Лондон и се реди за бензин . Помак долен. И няма да гласуваш . Ща еб@ е турската сган нещ@стна . Турците , които са извън пределите на България да нямат право да гласуват , това се отнася и за всички емигранти . Щом не си в родината си , няма да гласуваш , няма да определяш бъдещето на тези , които са тук . Щом не допринасяш с нищо за държавата , без право на глас . Ако искаш да гласуваш , идваш си , работиш 2 години и тогава може да гласуваш . Ще ми определят бъдещето някви помаци , турци , миячи на чинии , берачи на зарзавад . Ай ша ви еб@ майката нещ@стна .

Отговори
5 5
Ерхан

Ерхан

07.10.2021 | 16:47

Малоум..ник такъв аз съм в Пловдив и имам доста трудов стаж

Отговори
5 2
що не се лекувяш,

що не се лекувяш,

07.10.2021 | 18:51

бе хахавел! ВСИЧКИ, КОИТО ГЛАСУВАТ ЗА РАДЕВ СА ХАХАВИ

Отговори
2 1
президент проф. Герджиков

президент проф. Герджиков

07.10.2021 | 12:36

интересна ще бъде срещата между проф.Герджиков - един достоен българин, Лозан Панов и съществото с юмруче.

Отговори
14 12
Нали

Нали

07.10.2021 | 12:19

На снимката, двама "алфа мажкари"! Мечтата на Славчо Атанасов да бъде гол между двамата и да си правят трипъл "алфа"!

Отговори
7 10
КОГАТО

КОГАТО

07.10.2021 | 12:13

се срещнат 2 бокл-ука, резултатът е само един - голям бок-лук! И двамата са досотйни само да дишат пр-аха на проф.Герджиков!

Отговори
19 15
да да

да да

07.10.2021 | 15:05

мечтиииии......гладна кокошка просо сънува, герджика и той

Отговори
4 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?