2374
Следвайте ни

Лесно е! Натискаш три пъти на екрана и избираш президент

viber icon

По опростен  начин днес ще се на машината  и в секционните избирателни комисии  очакват  хората да се справят  много по-лесно, тъй като изборът е един – за президент и вицепрезидент. 

От СИК обясняват: поставяш картата с чип отгоре, на екрана се появява бюлетината с две карета – това са имената на двете президентски двойки за балотажа. "Кликаш" върху предпочитаните кандидати, след това още два пъти – да потвърдиш избора и да гласуваш. Изчакваш разписката, без да я дърпаш, сгъваш  я и я пускаш в кутията. 

„Не се притеснявам . Вече знам какво да правя с машината. Миналата неделя се озорих, докато разбера как става. Помагаха ми от комисията, стоях най-малко 10 минути, припотих се,  в коридора се струпа опашка,  ей сега, викам си, ще поискам да ми дадат от онези , хартиените бюлетини, ама се засрамих. И успях. Оказа се, че то не било  страшно“, разсъждава 81-годишната Виолета Прокопиева от Кючук Париж.  

Разказва, че е работила  като продавачка, не е пропуснала нито веднъж избори и че най-лесно било гласуването по Живково време - знаели за кого да гласуват. 

Повечето секции в Пловдив са оборудвани  с машини, в 97 има дори по две устройства.  Всички бяха проверени вчера  в ранния следобед.

„Само една машина  в секция 26 в ОУ „Райна Княгиня“ в район „Северен“ не можа да се включи, затова там ще се гласува с хартиени бюлетини“, обясни шефът на 16-та РИК Ивайло Василев. 

Пловдивчани избират държавен глава в 481 секции, от които 5 са мобилните за карантинирани и 4 за хора с тежки увреждания, които не могат да отидат до урните. 

Според избирателните списъци право на глас в Пловдив имат  301 978 души. Толкова бяха и преди седмица, на изборите 2 в 1.

По  традиция общината осигурява  транспорт за трудноподвижни хора – който желае, може да заяви специализиран микробус  дори и днес до 17 часа  на телефони: 032/962478 и 0887 484884. Пак по традиция е забранена продажбата и сервирането на алкохол  в заведенията и търговските обекти, с изключение на сватби и организирани тържества. 

В изборните секции предполагат, че днес  няма да има такива опашки, каквито имаше  миналата неделя, а обработката на резултатите ще приключи по-рано, въпреки че отново контролно ще броят разписките.  Всяка секция разполага с маски и дезинфектанти. 

„Гласувайте! Бъдещето ни зависи от всички нас“, прикани избирателите шефът  на 16-та РИК . 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?