49

Изборите 2 в 1 - опашки, гафове и имитация на мерки срещу COVID-19

Като карантиран болен, който не спазва мерките. Така изглежда ситуацията при изборите 2 в 1 в Пловдив. Само в рамките на 5 часа от началото на вота низ от опашки и грешки внесоха хаос в лежерната иначе изборна неделя.

 Най-често срещаните грешки, които са напът да изкривят вота: 

1. Хората, особено възрастните, не четат внимателно изписаното на първи екран непосредствено след поставяне на картата за гласуване. В този момент пред гласуващия изникват три опции - да гласува за президент и НС, само за президент или само за НС. Някои от застаналите пред машината обаче не четат внимателно и започват веднага да гласуват, като избират втората или третата опция, което означава, че вотът им няма да е 2 в 1. По-често сгафилите успяват да пуснат гласа си само за президент, защото тази опция е поставена по-високо. След като завърши процедурата, няма възможност за повторно поставяне на картата в машината и нов вот. 

2. Объркващо за избирателите е и менюто на машината за изборите 2 в 1. Бутоните „Потвърди“, „Обратно“, „Към избори за...“ допълнително караха пловдивчани да обмислят, да премислят и чак тогава да маркират от страх да не се объркат. Така един гласоподавател отнема времето за двама, поради което и опашките нарастват непрекъснато.

В коридорите и пред училищата се извиха опашки от пловдивчани, които искат да дадат своя вот

3. Нетърпеливи избиратели бързат да откъснат разписката, вместо да изчакат няколко секунди процесът да завърши изцяло. „При дърпане на разписката хартията се намачква и се налага да се сменя. Препоръката е да не се бърза”, коментира Стефан Минчев, машинен техник в СУ „П. Славейков”. Така процесът се забавя, чакащите увеличават броя си, а с това расте и недоволството от забавянето.

Заради трудностите с машините в Дома за възрастни хора “Свети Василий” жена постави рекорд, след като гласуването й отне 10 минути. Самата тя не знаеше технологията и стъпките, по които да стигне до изваждането на разписка и пускането й в урната.

Възрастна жена постави рекорд за продължително гласуване - 10 минути 

 

Мерките - мижи да те лъжа

Десетки се наредиха като индианска нишка още към 10 часа пред училища и в коридорите на учебните заведения в „Северен“, "Централен" и „Южен“, за да гласуват. Процесът върви бавно, защото изборът отнема време и размишления, а някои, особено възрастните, трудно се справят с машините. Ситуацията бе идентична в ОУ „Димитър Талев“, СУ "Христо Г.Данов", ОУ „Петър Берон“, СУ „Братя Миладинови“ и т.н.

Лента разделя коридора на две, за да има разделение между влизащи и излизащи

 

В много от училищата не са осигурени два вход-изхода, в средата на коридорите са поставени ленти, които да разделят потока, но избирателите преминават откъде им хрумне. Организацията по отношение на ковид мерките на практика я няма, ако се изключат дезинфектантите и ръкавиците. Потоците се смесват, а пък чакащи се бутат възмутени по коридорите.

В мобилните секции гласуват на хартия 

Ковидните секции, които обикаляха по карантинирани, пък трябваше да се оправят с два големи кочана с хартиени бюлетини и две урни. При тях забавянето идваше и от избирателите, които обикновено заявяваха "До минути ще сляза!", но предвижването до урната им отнемаше 10-15 минути, което бави целия процес. 

В резултат от поредицата гафове и грешки изборният процес върви вяло, което най-вероятно ще доведе до по-ниска активност от предвижданата. И още - прогнозата, че за Народно събрание ще има значително повече гласували от тези за президент, най-вероятно няма да се сбъдне именно заради пропуските в отбелязване на първи екран, където някои хора пропускат да отбележат, че искат да участват във вота и за президент, и за народни представителите.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Юлия

Юлия

14.11.2021 | 16:29

И аз в район Централен никакъв проблем. Май търсите под вола теле.

Отговори
4 1
Нали

Нали

14.11.2021 | 15:55

Досега две повредени машини в Пловдив! След засечката се е образувала опашка от желаещи, които са почакали около 20 минути и са се разотишли без да гласуват! Това също е част от фалшификацията, защото Сиела получава данни от машините, че Герджиков повежда с много и хоп, машината повредена и ситуацията е така отработена за се разотидат желаещите да гласуват! Защо веднага не са им дадени хартиени бюлетини?

Отговори
5 4
Сик

Сик

14.11.2021 | 16:47

Стига си плакал, бе помак. Спрените от Рашков цигански гласове за Герб и ДПС са 150 000. заплакал за машините. Цял Пловдив знае как беше избран Тотев, както знае и с какви пари строи Камениците.

Отговори
5 1
jjj

jjj

14.11.2021 | 15:49

Тони, голям мрънкач си!! - търсиш под вола - теле!! Аз гласувах и не видях нищо нередно!! А пък - работата с машината е фасулска работа - четеш и действаш!!

Отговори
6 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?