49
Следвайте ни

"Хюриет" говори за първия турски кандидат-президент в България

viber icon

"Първият турски кандидат не можа да остане на втори тур" - под това заглавие турският в. "Хюриет" съобщава за представянето на Мустафа Карадайъ на президентските избори в България вчера, цитиран от БТА.

Вестникът отбелязва, че никой от кандидатите за президент вчера не е успял да събере над 50 процента, поради което ще има балотаж.

"След като не успя да влезе в първата двойка, турският кандидат Карадайъ отпада от втория тур", допълва изданието.

"Хюриет" напомня, че Мустафа Карадайъ е председател на Движението за права и свободи /ДПС/. Както посочва вестникът, въпреки интензивното участие на хората с двойно гражданство в Турция, Карадайъ се е наредил трети, след Румен Радев и Анастас Герджиков.

Същото печатно издание отбелязва, че в Турция общо 350 хиляди души имат и българско гражданство. Избирателите упражниха правото си на глас в секциите, открити в 19 окръга на страната, пише още "Хюриет".

"Текирдаг гласува за изборите в София", гласи заглавието по темата на турския в. "Карар", визирайки един от окръзите, компактно населени с изселници от България. Това издание също акцентира върху факта, че на изборите за първи път като кандидат-президент е участвал човек от турски произход.

"Още от ранните часове на деня хората с двойно гражданство се запътиха към училищата, за да изпълнят демократичния си дълг", посочва "Карар". Вестникът цитира и думите на избирателката Айше Уяр, която обяснява мотивацията си за участие във вота.

"Не ни позволяваха да говорим на турски език. Винаги искаха да пишем на български. Заради тях се стараехме. Сега искаме да си получим правата", казва Уяр.

"Вчера България отиде пред урните за президентски избори. Посочвайки за кандидат Мустафа Карадайъ, турците за първи път участваха в голямото състезание", коментира и "Йени шафак", чийто фокус, подобно на другите турски издания днес, е върху президентския вот.

Вестникът напомня, че изселниците от България са гласували в 126 избирателни секции в Турция. "Йени шафак" също дава думата на избирател с двойно гражданство - Бехчет Шен, който заявява: "Искаме вече и турците в България да имат право на дума".

"Турският кандидат стана трети", посочва в заглавие и в. "Миллиет". Изданието съобщава и процентите, които Карадайъ получава на президентските избори, както и тези на ДПС на парламентарния вот.

По данни на турското министерство на вътрешните работи, цитирани от Анадолската агенция, на вчерашните избори за президент и парламент на България в Турция са гласували общо 91 432 души. Около десет хиляди избиратели са се отказали да гласуват поради натовареността на избирателните секции, а около 17 хиляди са отишли в България.

На парламентарните избори на 11 юли в Турция гласуваха 28 838 души с двойно гражданство, напомня АА.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Жельо, ти си турчин с фес

Жельо, ти си турчин с фес

15.11.2021 | 13:57

Като се седите в къщи така е, турчуляците редат изборите!

Отговори
1 0
Защо

Защо

15.11.2021 | 11:13

Почва сериозна пропаганда за права на турците в България. Сякаш в Турция другите националности имат права, а там проблема с кюрдите е от десетилетия. Това с двойното гражданство трябва да се реши генерално или си Българин или чужд гражданин.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?