2374
Следвайте ни

Хванаха в издънки членове на СИК на изборите в Турция

viber icon

Огромна опашка от желаещи да упражнят правото си на глас се изви пред една от избирателните секции, разкрита в квартал Авджълар в Истанбул. Гласуването става бавно, заради затруднения с машините, информира БНТ. Пратеници на телевизията са установили, че заради затрудненията членове на СИК-овете оказват съдействие, но в някои ситуации надникват в екраните на машините, което е абсолютно забранено. Подобно нарушение се случва постоянно.

В двете секции, разкрити в училището, има 4 машини. Едното устройство се е разваляло три пъти от сутринта, но към момента функционира нормално.

Причината за струпването на хора е машинното гласуване, което бави изборния процес.

Избирателите изпитват затруднения основно заради опцията за двустепенен избор - дали да гласуват и за двата вида избори, или само за един от тях.

В пречка се превръща и езиковата бариера, въпреки разпространените от местните изселнически организации клипове на турски език, обясняващи как се гласува с машини.

Някои от хората, които се затрудняват и не могат да гласуват с тези машини, са извозвани до други секции, където се гласува само с хартиени бюлетини.

Нова телевизия пише, че има огромен наплив и в Измир.

В Истанбул и региона има 38 секции, в които може да се гласува. В Турция техният брой е рекорден - 126.

На предишните парламентарни избори на 11 юли, в Турция гласуваха 27-29 хиляди души, а през април - 22 хиляди. Очакванията са този път избирателната активност да е много по-висока, поради факта, че изборите са "2 в 1", а COVID меките бяха разхлабени.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Къде са

Къде са

14.11.2021 | 13:29

Червените тролове днес да пишат ?Къде са ? Защо допуснаха да се отворят толкова много секции в Турция ? Само заради Англия и САЩ , където няма да гласуват активно , но пък за сметка на това в Турция ще се скъсат .

Отговори
1 0
Невъзпитан

Невъзпитан

14.11.2021 | 13:27

Те български не знаят,но определят бъдещето на България!!!

Отговори
2 0
Да благодарим

Да благодарим

14.11.2021 | 13:14

На Трифонов за това . Той вече е смирен човек .

Отговори
2 0
после да не се чудите пак

после да не се чудите пак

14.11.2021 | 13:09

Дърти турчоляци се редят на опашки да гласуват без да се страхуват от Ковид, сякаш много ги интересува положението в България, а нашите тук сигурно ще отидат за гъби! Отивайте да гласувате, защото после да не рИвете, че някой друг е наредил нещата?

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?