49
Следвайте ни

Голям автогол за "Демократична България"! Остават без листа в Стара Загора

viber icon

„Демократична България“ остава без регистрирана листа с кандидат-депутати в Стара Загора, след като ЦИК потвърди решението на Районната избирателна комисия по казуса. Това съобщи зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева.

От  коалицията са представили документи без ръчни подписи, а само със сигнатури на електронен подпис. В изборния кодекс не е посочено използването на електронен подпис, аргументираха отказа си РИК-Стара Загора.

От обединението внесоха жалба срещу постановения отказ за регистрация. На днешното заседание на ЦИК докладчикът по казуса Камелия Стоянова определи като резонни дадените от Районната комисия указания в хода на процедурата по регистрация на листата с кандидати. Стоянова подчерта, че в жалбата, подадена от водача на листата на обединението Атанас Славов, не се оспорва фактът, че забележките са коригирани едва след края на срока, който изтече в 17 ч. на 12 октомври.

„Считам, че решението на РИК-Стара Загора е правилно“, заяви в изложението си Камелия Стоянова.

В хода на дискусията Цветозар Томов оспори мотивите, с които районната избирателна комисия е отхвърлила регистрацията. При проведеното гласуване мнозинството в ЦИК подкрепи решението, с което се отказва регистрацията на кандидатската листа на „Демократична България“ в Старозагорски избирателен район.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

По-късно на брифинга на ЦИК Матева уточни, че в случая по Изборния кодекс не е позволено да се използва електронен подпис. 

"ЦИК прие, че документи, подписани с електронен подпис, но не подадени по електронен път, а занесени на хартиен носител, без да са заверени с "вярно с оригинала" не могат да бъдат приети. РИК Стара Загора е дала такива указания на пълномощника на коалицията, но той е отказал да ги изпълни", обясни Матева.

На въпрос дали е вярно, че член на ЦИК е предложил "Демократична България" да остане без листа в още 7 изборни района, тъй като и там документите са внесени с елекетронен подпис, Матева отговори: "Това не е вярно. Не знам вие откъде имате информация за 7 района. Ние нямаме такава на този етап. Предложението на колегата, което беше прието, е да се изиска информация от всички 31 РИК-а дали има подадени документи с електронен подпис, като се проверяват всички кандидатски листи на всички партии, коалиции и инициативни комитети, а не само на "Демократична България". Дали ще се установят други такива, ще разберем по-късно. Ако се установи, че има такива, ЦИК ще разгледа всеки случай". Тя добави, че ЦИК е получила информация от един от РИК-овете за подобен случай, отново с листата на "Демократична България", но там пълномощникът се е съобразил с дадените указания за заверка и листата е регистрирана.

Матева напомни, че при последните промени в Изборния кодекс, направени през май месец, е дадена възможност само за избирателите, които искат да подкрепят регистрацията на дадена партия или коалиция, да използват електронен подпис. "Друг случай в Изборния кодекс, при който може да се използва е-подпис - няма", добави Матева.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Истина

Истина

15.10.2021 | 00:16

Всички които работят с електронен подпис знаят как се ползва, някои хора да не се правят на интересни, това бие на невежество. Чувствам се вече като последния глупак как някой да ни убеждава кое е правилно и кое не. Когато кандидаства за издаване на електронен подпис ясно е записано кога и как може да се ползва, това всичко са глупости. Нямам нищо против тях но всичко е ясно записано, но като се говори някои неща се пропускат и добиваме грешна представа. Имам и друго чувство дали не е опит за пробив в системата на РИК, защо да не мислим и в тази посока. Ако това минеше сещате се после същите тези хора как щяха да говорят за подготовката за изборите и пропуските в организацията, това сигурно е по сценарий.

Отговори
0 0
Ако не сега кога  Ако не тук къде

Ако не сега кога Ако не тук къде

14.10.2021 | 17:02

Много ми се ще като оринтолог да коментирам за едни птички хавърдци отгледани в чифутски инкубатор или по скоро утроби и активирани яко да долетят и от нещо си да ни спасят Ама нещо май ли беше или юни зооинженерите от МОСАД са ту ..рили едно мъничко чадърче върху техните пиленца и коментар ич за политическия им неспокопсан полет Грачат нещо от аутокюто написано на иврит и пърхат с неукрепналите им все още чифутски крилца с надпис Мъ ..де ин Харвърд В превод на Български Мъ ..дете чифутски от Харвърд Нов ГМО продукт в животинския свят изначале кекъв и с нисъкво бъдеще във фауната Даже ни съ яде

Отговори
2 2
Нали

Нали

14.10.2021 | 16:49

Искам да знам защо Марица държи в тъмнина читателите за мръснaта и подривна антибългарска дейност на лицето Атанас Атанасов известен като генерал Гном!

Отговори
4 4
Лили

Лили

14.10.2021 | 16:08

Те са царе на автоголовете.

Отговори
4 4
Нали

Нали

14.10.2021 | 16:44

Те са просто червeни бIКлуни!

Отговори
4 4
Нали

Нали

14.10.2021 | 16:46

бIКлуни да се чете бoклуци! Да се разбира от най-смърдящитe!

Отговори
4 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?