49
Следвайте ни

Гласуваме без сертификат и тест в неделя, 3 машини топят опашките в най-натоварените секции

viber icon

Без зелен сертификат или тест за ковид, но задължително с маски. Това е изискването за всички, които в неделя ще отидат да гласуват за президент и парламент. Същите условия важат и за членовете на районните и секционните комисии.   

Достъпът е свободен, но в сградата  е задължително спазването на дистанция, напомнят председателите на 16-а и 17-а Районна избирателна комисия (РИК)  Ивайло Василев и Дарина Тодорова. Над 600 000 са избирателите в Пловдив и областта,  близо  8500 членове са назначени в комисиите.

Противоепидемичните мерки са същите, каквито бяха въведени и на предишните два вота на 4 април и 11 юли. Единствената съществена  промяна е, че този път изборите са 2 в 1, което удължава времето на гласуване с две -три минути.

Близо 1000 секции ще обслужват избирателите в Пловдив и областта 

За хора с  тежки увреждания по традиция са създадени мобилни секции. В града те са четири, които ще разнасят урните по домовете в шестте района, в областта - 10.  Избори ще се провеждат също така в лечебните заведения, ако във всяко от тях има най-малко 10 заявления, в следствения арест и в затвора. 

 Повечето от секциите, където по данните на ГРАО избирателите са повече от 300, ще бъдат оборудвани  с по една и две машини, но до вчера РИК-овете нямаха информация колко устройства ще получат.

В областта  от общо 522 стационарни секции  само в 80 ще се гласува с хартиени бюлетини,  в останалите ще има по една и две машини, каза Дарина Тодорова. В Пловдив на 11 юли хартиени бюлетини имаше само в няколко секции. По думите на Ивайло Василев,  този път за секции с най-висока избирателна активност, регистрирана на последните избори, са заявени дори по три машини, за да не се трупа опашка.  Най-много желаещи да упражнят правото си на глас имаше в районите „Централен”, „Южен” и „Тракия”.

Последните избори убедиха доста хора, че

машинният  вот е по-лесен от класическия

както за гражданите, така и за  членовете на секционните комисии. Важно е обаче гласуващите да са наясно с правилата и как да боравят с техниката.

Въпреки че изборите са 2 в 1, гласуваме с една смарткарта. След като  се постави в машината с чипа нагоре, както правим на банкомат,  на екрана се появява надпис „Посочете в кои избори ще гласувате” с три карета. Първото каре дава възможност да гласуваме и за двата избора ​- президентска двойка и народни представители, второто ​- само  за президент и вицепрезидент, третото каре  - само за депутати.

Избираме вариант по желание и натискаме бутона с надпис „Потвърждавам”. Ако сме решили да участваме и в двата вота, следва бюлетината с кандидатите за президент и вицепрезидент. Кликваме  в карето с номера и имената на  предпочитаната двойка и ако на първата страница ги  няма, преминаваме към следващата страница. Кандидатите за „Дондуков” 2 са 23.

Не бързайте да изтеглите картата, ако искате да гласувате и за народни представители 

След избора на президент машината ще ви отвори бюлетината с номерата и названията на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК.  Те са 27 и са изписани на няколко страници. Преференциалният вот се отбелязва в кръгче от дясната страна и започва от 101.

Изчакваме машината да ни издаде две или една  разписка в зависимост от вота, които се пускат в урната. Картата се връща в СИК. И при двата избора се дава възможност за корекция, но само ако не сме  приключили с гласуването. 

Според членовете на РИК-овете доста избиратели  пробваха машините, макар и без имената на кандидатите. В Пловдив бяха доставени 8 устройства,  в областта - 17, или  по едно за всяка община.     

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

хйхйф

хйхйф

12.11.2021 | 09:32

Гласуваме без сертификат и тест в неделя??? Защо??? Правилата да не са за друга планета??? Лицемери!!!!

Отговори
1 0
Е ТАКА

Е ТАКА

12.11.2021 | 08:47

Това е двойният аршин на Челения чорап. На работа и навсякъде със сертификати, а на гласуване и тия от секциите и комисиите -без. Ако сме народ, никой няма да им стъпи, но понеже сме пихтия, всичко ще продължава безкрайно с избори до откат и ще се гаврят с нас.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?