965
Следвайте ни

Герджиков хвърли ръкавица на Радев, отрече се от ГЕРБ

viber icon

Подкрепеният от ГЕРБ кандидат за президент проф. Анастас Герджиков хвърли ръкавица към сегашния държавен глава Румен Радев, канейки го на дебат. Това стана в студиото на Нова тв, където ректорът на Софийския университет обясни защо не се смята за обвързан с партията на Бойко Борисов. 

"Изтеклата информация за моята кандидатура даде повод на политическа партия ГЕРБ да обяви подкрепата си за мен. Аз не съм кандидатът на ГЕРБ, защото съм издигнат от Инициативен комитет. Когато се срещнах с ГЕРБ те не ми поставиха нито едно условие. Те не пожелаха нищо срещу подкрепата си. Не мисля, че съм обвързан с тях”, настоя Герджиков, който призна, че подкрепата от ГЕРБ му носи и негативи.

После разказа и как се е срещнал с Бойко Борисов, където е приел подкрепата на партията му.

„Красимир Вълчев е този, който е предложил на ръководството на партия ГЕРБ да подкрепят мен, вместо да излъчат свой кандидат. Срещнах се с Бойко Борисов в централата на партията. Там беше и г-н Вълчев,  а аз им обясних, че ще приема кандидатурата на Инициативния комитет. Там дойде и изненадата – г-н Борисов каза, че съм подходящ кандидат и няма нито едно условие към мен”, обясни проф. Герджиков.

„ГЕРБ са били три пъти последователно в управлението и са правили много грешки през годините. За толкова време няма как да не сгрешиш. Някои от тези грешки са наистина несъвместими с това, което аз разбирам под честна и полезна за народа политика. След като обаче са избирани 3 пъти аз смятам, че те са направили и полезни неща”, каза още професорът.  После направи жест към десния електорат.

„Аз смятах, че много повече партии ще застанат зад мен и ще припознаят кандидата, който ще може да осъществи нужното. Разчитал съм най-много на подкрепата на дясноцентристките партии”, каза проф. Герджиков.

Той не пожела да отговори на въпроса, за кого ще гласува на предстоящите парламентарни избори.

„Аз приемам политиките на ГЕРБ по едни въпроси, а по други изобщо не я приемам. През годините тази партия омекна, въпреки всичко, което се говори. Първото им управление беше най-проблемно. Тогава имаше поредица от грешки, които доведоха до силно влошаване на нещата в образованието. Ескалацията на нещата през третия мандат на ГЕРБ не се дължи само на техни грешки, а и на други причини”, смята проф. Герджиков.

После повтори тезата си, че чака подкрепа от всички граждани и партии. Обясни и защо се е впуснал в политиката.

„Мотивацията ми е свързана с това, че сме в много тежка политическа криза. Винаги сме все повече разединени. Аз нямам намерение всички да се прегърнем и различията да отпаднат, но е важно да се обединим около важните за обществото теми. Ако това беше направено нямаше да се стигне до толкова много избори за една година”, каза Герджиков.

Той отговори и на обвиненията на другия кандидат за президент Лозан Панов, че е обвързан с ДПС. 

„Аз нямам нищо общо с ДПС. Никога не съм бих техен член или симпатизант. Не познавам г-н Карадайъ и г-н Доган. Никога в живота си не съм срещал Пеевски. Това което Лозан Панов казва е много странно за мен. Смятам, че той е подведен и му предлагам да провери тази информация. Или да покаже доказателство или да се извини. Неговата основна позиция е да бъдем почтени”. Така проф. Герджиков коментира обвиненията на Лозан Панов, че ГЕРБ предава президентската институция на ДПС.

„Аз няма да получа подкрепата на ДПС на първи тур, защото те имат действащ кандидат. Нека не забравяме, че действащият президент получи официалната им подкрепа още на първи тур. Ще приема подкрепата на всички партии, защото тя е подкрепата на техните избиратели”, продължи ректорът.

Герджиков обясни и какво не приема в поведението на Румен Радев като президент.

„Няма да коментирам добри или лоши изказвания на Румен Радев. Има едно нещо, което не искам да правя като него – неговата остра реакция срещу определени партии и противопоставянето му срещу определен тип политика. Президентът не може да каже, че е срещу дадена личност и срещу цялата партия. Това не е работа на президента. Той може да обича един или друг, но трябва да работи с всички. Готов съм на пряк телевизионен сблъсък с всеки”, каза още Герджиков.

Той отговори и на въпрос как приема обществените настроения и атаките срещу Делян Пеевски.

„Аз не мога да преценя доколко той е основната фигура в обществения живот. Очевидно не за първи път обществото се настройва срещу него, смятайки го за символ на олигархията и всичко лошо, което се случва в тази страна. Вероятно това е справедливо, но дали е такова наистина може да установи само съдът. Моето мнение е, че не трябва да се вторачваме в личности, защото тогава подменяме основния дебат. Такъв е и случаят със съдебната реформа.”, каза Герджиков.

Водещият Виктор Николаев настойчиво попита ректора на СУ каква е оценката му за главния прокурор и неговия конфликт с настоящия президент.

„За г-н Гешев ще кажа същото като за г-н Пеевски – всеки носи отговорност за това, което е извършил или не. Смятам, че г-н Гешев има същия проблем. От една година голяма част от обществото е убедено, че той е символ на прикриването на неща. Имаше граждански бунтове и протести срещу него. Това е и една от разделителните линии. Всеки трябва да носи отговорността си. Ако г-н Гешев е извършил нещо нередно той трябва първо да загуби поста си, а след това да понесе и друга отговорност. Това е работа на други органи, а не на президентската институция”, каза проф. Герджиков.

Той добави, че подкрепя съдебната реформа в страната.

„Очевидно реформирането на съдебната система може да бъде постигнато. Ако това се осъществи ще има голямо полза. Върховенството на закона е абсолютна ценност и е много важно за обществото”.

Герджиков беше попитан и защо не е показал никакво отношение към масовите протести миналата година.

„Всички бяхме възмутени и отвратени от кадрите на насилие, които видяхме преди два месеца. Когато това се развиваше нещата стояха по друг начин. На площада не беше цялото българско общество. Имаше голямо разединение. Нямаше как Университетът като институция да взима страна. Той е деполитизиран. Насилието срещу български граждани не може да се толерира по никакъв начин. Аз осъждам всяко насилие, включително случилото се зад колоните”, каза проф. Герджиков.

Той добавя, че управлението на страната „очевидно трябва да е коалиционно”. „Важно е обаче да не се късат всичко мостове с останалите. Струва ми се, че не е възможно да вървим напред, ако сме противопоставени по всички въпроси. Нека не позволяваме на партиите да спорят по въпроси, по които обществото има консенсус”, казва Герджиков.

Той изрази мнение, че следващото правителство няма да изкара 4 години и изрази надежда новите партии да успеят да съставят кабинет.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (28)

ся к'о пра'им?

ся к'о пра'им?

07.10.2021 | 16:14

Гербавите са толкова наакакани, че вече никой не иска да е от тях!

Отговори
2 5
Биткойнър

Биткойнър

07.10.2021 | 15:14

Как лесно и бързо да печелим криптовалута Биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 2
БЛАГО

БЛАГО

07.10.2021 | 14:08

ТИПИЧЕН СЛАМЕН ЧОВЕК

Отговори
3 7
Нали

Нали

07.10.2021 | 14:01

Гледах го по Нова! Не се е отричал от ГЕРБ! Каза, че му направило добро впечатление, че ГЕРБ застават зад идеите му и го подкрепят БЕЗУСЛОВНО! Напред професоре, сритай нечистоплътника Радев и педебара Панов!

Отговори
11 5
само питам

само питам

07.10.2021 | 15:53

И какви са му идеите,че нещо не разбрах.Освен да ме обединява с Пеевски,Доган и Борисов,каква друга идея има?За всичко друго шикалкавеше и увърташе.Демонстрираше държане на зависим човек,който няма собствено мнение за нищо.

Отговори
2 5
Нали

Нали

07.10.2021 | 17:09

Изкарай си главата от гъзa на Радев и ще видиш идеите!

Отговори
6 1
Доганчу

Доганчу

07.10.2021 | 13:57

Ми ний знаем, че не е кандидат на греп. Този плужек открай време си е наш кадър.

Отговори
5 9
Натиснат е да приеме по линия на сбъркани хормони

Натиснат е да приеме по линия на сбъркани хормони

07.10.2021 | 13:43

Съгласен е с Истанбулската конвенция

Отговори
6 5
БСП

БСП

07.10.2021 | 12:40

гледахме проф.Герджиков в нова телевизия. Достойно поведение! Ще бъде интересна срещата между проф.Герджиков, Лозан Панов и нещастното юмруче - потопило държавата в калта, фатмачето!

Отговори
12 7
да бе

да бе

07.10.2021 | 15:54

Гледал си на баба ти килотите.Гербаджия прост,непоръбен.

Отговори
2 4
КАРАБЕЛОВ

КАРАБЕЛОВ

07.10.2021 | 12:24

ЩО СЕ СРАМИШ БЕ ГЕРБЕДЖИКОВ ДА СИ ПРИЗНАЕШ. ИЛИ СМЯТАШ ХОРАТА ЗА НАИСТИНА МНОГО ГЛУПАВИ

Отговори
8 11
Герджиков е чифут Президент на България само Българин

Герджиков е чифут Президент на България само Българин

07.10.2021 | 11:14

Ми Герджика си е живо чифутче и кви условия да му поставя Тиквата чифутска Краденето лапането и мачкането на Българина ги обединява всички чифути Е не че и между тях го няма онова Прееееееееби другарчето Ама онова си е само между тях Кога останат насаме да делкат краденото от Българина Но в името на голямата кауза тяхна заробването на Българина и България дребните им чифутски крамоли биват загърбвани

Отговори
7 14
писна ми

писна ми

07.10.2021 | 11:12

Много мразя - някой комплексар да се вземе на сериозно и да си мисли, че хората са прости. Е, няма такава наглост, такава гадост. Тоя е такъв!

Отговори
7 14

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?