46
Следвайте ни

"Галъп" обяви кои българи гласуват за партията на Кирил и Асен

viber icon

Избирателите на „Продължаваме промяната” са с по-високи доходи и образование. Това показват демографските профили на вота според „Галъп Интернешънъл”, цитирани от БГНЕС.

При ПП личи малко по-женски вот, „изнесен“ и към хора с по-високи доходи и образование, респ. живеещи в по-големите населени места. В това отношение ПП явно влиза в нишата на ДБ, според агенцията. Данните показват, че излезлите да гласуват вчера избиратели, които казват, че през юли са гласували за ДБ, са се разделили приблизително в две половини в гласовете си – за ДБ и за ПП. Всъщност, една пета от електората на ПП сега е дошъл от ДБ. По-голямата група от това е само частта, дошла от ИТН – тя е общо една трета от вота за ПП. Гласове идват и от всякакви други места, като интерес представлява фактът, че около една десета от вота за ПП е дошъл всъщност от БСП. Погледнато от гледната точка на БСП, това означава, че приблизително 15% от излезлите сега хора, гласували на 11 юли за БСП, са предпочели ПП, вместо да гласуват отново за БСП.

Какъв е профилът на „Възраждане“? Партията е представена в най-различни социално-демографски групи, но като че ли личи, че една от най-съществените части от вота при „Възраждане“ е от по-млади хора, т.е. типично за протестно ориентирани, по-радикални формации. Половината от вота за партията е съставен от хора, които и през лятото са гласували за „Възраждане“. Останалата половина идва отвсякъде (което е характерно за нови формации), като сред най-големите дялове са тези на негласуващи, идващи и то БСП и т.н.

Кой гласува за Луна? Вероятно в това гласуване има и вид протестен вот или вот с насмешка към системата. Това личи от по-младата структура на вота. В същото време (а и свързано с това) личи, че във вота за Луна се откроява и най-сериозен, в сравнение с другите основни кандидати, дял роми. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бай Х.

Бай Х.

15.11.2021 | 16:06

Това са същите, който объркаха резултатите с 10%. Сега пак си измислят. Ако бяха само умните и красивите как тогава се наложиха в малките градчета и селата? Платени клакъорки са тия Галъпи и подобни. Често сами си противоречат, точно като Тиквата. Дали щеше да ги има, ако не беше шкафчето?

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?